用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EYE LEVEL 好嗎?
go

EYE LEVEL 好嗎? [複製鏈接]

想學英文, 好嗎?
   5    0    0    0

回覆:希望123 的帖子

教材幾好,但要視乎老師

回覆:EYE LEVEL 好嗎?

同意。教材真的很好。

謝謝2位~

因小女英文差, 她又不願看英文故事書, 只看中文書, 因佢話好多字不懂解, 所以想給她試下

課程貴嗎? 是否間間eye level都一樣教材?

引用:謝謝2位~因小女英文差,+她又不願看英文故事

原帖由 希望123 於 14-06-20 發表
謝謝2位~

因小女英文差, 她又不願看英文故事書, 只看中文書, 因佢話好多字不懂解, 所以想給她試下
贵呀!$850 per 4 lessons

以下是本人的小朋友經歷。

首先由評估講起。做小三程度英文評估,有部份問題較偏門而且特別深,結果老師話只能讀level 3。看完level 3 classbook卻發現超級淺,k3/p1程度,homework 好少少,p2 程度。 如果給小朋友classbook or homework 內的題目做評估,一定可讀level 3以上。

講下上堂,classbook 咁淺,多是抄寫,上堂做老師跟本唔駛教,homework 有閱讀理解,小朋友有時會有些少唔識做,但在家當然會問家長,家長教了老師又唔駛教。 雖然家長可以唔教,叫小朋友上堂問老師,但我覺得這樣的教學手法好縮骨。

上堂時同學自己做classbook,老師在改homework,做完classbook都過了大半堂,之後是玩遊戲,遊戲頂多是給了小朋友發言機會,沒什麼大得着。上了三個月發現沒有任何教授成份,好像是買它的教材自修。但無奈在評估時又給評低了,所以得到的教材跟本太淺,不能提升小朋友英文!

這樣的價錢,這樣的教材,我覺得不值。

以下是本人的小朋友經歷。

首先由評估講起。做小三程度英文評估,有部份問題較偏門而且特別深,結果老師話只能讀level 3。看完level 3 classbook卻發現超級淺,k3/p1程度,homework 好少少,p2 程度。 如果給小朋友classbook or homework 內的題目做評估,一定可讀level 3以上。

講下上堂,classbook 咁淺,多是抄寫,上堂做老師跟本唔駛教,homework 有閱讀理解,小朋友有時會有些少唔識做,但在家當然會問家長,家長教了老師又唔駛教。 雖然家長可以唔教,叫小朋友上堂問老師,但我覺得這樣的教學手法好縮骨。

上堂時同學自己做classbook,老師在改homework,做完classbook都過了大半堂,之後是玩遊戲,遊戲頂多是給了小朋友發言機會,沒什麼大得着。上了三個月發現沒有任何教授成份,好像是買它的教材自修。但無奈在評估時又給評低了,所以得到的教材跟本太淺,不能提升小朋友英文!
這樣的價錢,這樣的教材,我覺得不值。

回覆:siubbsw 的帖子

另外是收學費的手法,每次都要預邀兩個月學費,不可續個月交,又要限定在20號前交,即是在上堂前早了10日交來緊一個月的學費,又早了40日交來緊第二個月學費。

電視廣告都有話要續月交學費,不要預繳 。學校的手法實在太不合理,對家長太不公平。

My son is paid one week in advance. Maybe different centers' practice is different.
My son is little, only K2. I forgot here is for primary. He is doing well in both Maths and English.

In English, he is L1-72. If you think the level is too simple, you can ask for a test to level up.
And the teacher told me maybe in July, he should go to level 2. He is now making simple sentences.
The teacher draws his interest in English through games which I think is good.

In maths I asked before and the teacher will let him do a test and explain why he cannot raise a level
and where is his week points. So communicate with the teacher is important.

希望123 發表於 14-6-20 09:41
謝謝2位~

我是指數學科, 而我沒有接觸英文科.

引用:+本帖最後由+daddyday+於+14-6-20+15:06+編

原帖由 daddyday 於 14-06-20 發表

My son is paid one week in advance. Maybe different cen ...
可能幼稚園小朋友會好些,因為都冇乜空間再去調低程度。我只感覺這補習社好唔願意upgrade 同學level,其他家長都有同樣提出太淺,要講幾次才勉強跳走幾本習作,但仍然太淺。結果讀完已預邀的學費便不再讀了。

可能係個別center問題,其它的我不知是否一樣。

引用:另外是收學費的手法,每次都要預邀兩個月學

原帖由 siubbsw 於 14-06-20 發表
另外是收學費的手法,每次都要預邀兩個月學費,不可續個月交,又要限定在20號前交,即是在上堂前早了10日交 ...
我想問下你是那一區?我的收費方法就像你一樣,我不大喜歡,但又像無可奈何!

]

引用:Quote:原帖由+siubbsw+於+14-06-20+發表另

原帖由 poohpoohlee 於 14-06-30 發表
我想問下你是那一區?我的收費方法就像你一樣,我不大喜歡,但又像無可奈何!

...
在將軍澳區

引用:謝謝2位~因小女英文差,+她又不願看英文故事

原帖由 希望123 於 14-06-20 發表
謝謝2位~

教材一樣,老師參次,睇你想操卷式定理解式

引用:Quote:原帖由+poohpoohlee+於+14-06-30+發

原帖由 siubbsw 於 14-07-01 發表
在將軍澳區
我在馬鞍山區

]

引用:Quote:原帖由+poohpoohlee+於+14-06-30+發

原帖由 siubbsw 於 14-07-01 發表
在將軍澳區
請問係邊個mtr站?

回覆:siubbsw 的帖子

個人認為eye level(or kumon)是有改善空間的 。我個仔K3,之前學完多位加減及乘除數,好似好勁,但轉個彎問佢呢d數就即刻企咗係度:如15 + ? = 33 或者? - 17 = 18 。話就話超越2至3學年,但比本一年班下學期嘅數佢望下就知無能為力,尤其是文字題 。

引用:個人認為eye+level(or+kumon)是有改善空間

原帖由 NCSC9 於 14-07-19 發表
個人認為eye level(or kumon)是有改善空間的 。我個仔K3,之前學完多位加減及乘除數,好似好勁,但轉個彎問 ...
冇錯,只教最簡單的,一去到應用就唔識!又收咁貴,唔值。上小學最難是文字應用題,佢幫唔到手。

自己買補充練習做效果更好,駛乜讀佢!(這是本人作為用家的意見)

醒目開學勳章

我個仔讀英文數學,我個仔又讀得好好啊,佢4歲半到開始學,現在6歲,轉數都幾好,功課放低自己識做,教中文文字題都好快上手。

不過我都去過其他EYE LEVEL做評估,真係好參差,好睇果間D老師同辦學既點教,所以了解左先報,我果間只係收多一個月按金,之後都係個個月比,阿仔對數學算培養到興趣,加上我果間唔會上堂改作業的,主力同小朋友玩,加動腦筋遊戲~做本功課都係做一陣~

唔怕煩睇多幾間啦,因佢地係買教材教,好多間都有EYE LEVEL架~

回覆:EYE LEVEL 好嗎?

我個仔4歲半學咗幾個月,見佢學得好開心,700蚊4堂每個月交,除咗第一個月有提交學費外,之後幾個月都無提

‹ 上一主題|下一主題