用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫小,聖雅各?
go

玫小,聖雅各? [複製鏈接]

今天又要大家幫下手,今日收到聖雅各2nd int電話,雖然未必收,但你地又會簡邊間呢?我驚聖雅各中文太深。大部份科目都係中文教我搞唔掂。校舍,玫小大,聖雅各新。

4    0    0    0

請問你聖稚各是否1,1,1?

回覆:薯仔1607 的帖子

回覆:catcc2000 的帖子

I should say 005

Thanks

引用:今天又要大家幫下手,今日收到聖雅各2nd+in

原帖由 catcc2000 於 14-06-19 發表
今天又要大家幫下手,今日收到聖雅各2nd int電話,雖然未必收,但你地又會簡邊間呢?我驚聖雅各中文太深。 ...
玫小有中學backup,但質素一般,聖雅各沒有,但升band1英中比例高過50%。
要錢vs免費教學。
校風聖雅各感覺上純樸些。

講真,讀玫小你都唔會唔谷下等佢升中讀更上一層樓的中學,既然如此,又何苦怕谷呢?
中文教學你話怕搞唔掂,但讀的係個細路,我覺得呢點個考慮因素最低。
中文其實難學過英文。如果父母覺得英文較得心應手,留俾學校教中文都係一件好事。
我係你,會選聖雅各。

利申: 沒有今年升小一的孩子,聖雅各舊生。灣仔區長大。

回覆:玫小,聖雅各?

剛發現又係冇校車到屋企,點解灣仔學校冇校車去哂灣仔區架?佢7:30就早讀,冇校車點搞呀

catcc2000 發表於 14-6-19 07:41
剛發現又係冇校車到屋企,點解灣仔學校冇校車去哂灣仔區架?佢7:30就早讀,冇校車點搞呀

...
你個小朋友都好多2ND IN

無校車都有保姆車卦?

回覆 catcc2000 的帖子

靚女,吾使諗啦,硬系聖雅各,派位好過玫小好多,特別系男仔。冇做女校男生good luck

回覆:cutekiddy 的帖子

今日要打去問。雖然佢多2nd int, 但現在有一間係手,唔係最想入個d已經冇去interview,最小skip左5間又放左1個offer,留返d機會俾人ma. 大家唔好鬧我係呢度問問題啦

引用:今日要打去問。雖然佢多2nd+int,+但現在有

今日要打去問。雖然佢多2nd int, 但現在有一間係手,唔係最想入個d已經冇去interview,最小skip左5間又放左 ...
如果諗住唔係香港讀中學,就無謂咁辛苦啦!

回覆:sh_yip 的帖子

我地兩公婆放工都唔準時,平時average 8點返到屋企(琴晚我12點,完全見唔到d小朋友),我老公係唔識中文嘅,所有中文教嘅學科都會係我。

回覆:catcc2000 的帖子

當然你地會話可以用錢請補習

引用:今日要打去問。雖然佢多2nd+int,+但現在有

今日要打去問。雖然佢多2nd int, 但現在有一間係手,唔係最想入個d已經冇去interview,最小skip左5間又放左 ...
如果考到都唔讀,就唔好去喇,費事小朋友辛苦。做父母,邊個唔想孩子讀間好呢?大家都明白啦。
校車問題,既然兩間一樣,就不在考慮之列。四寶在家樓下你都唔會讀,係咪? 係咪有需要值得請多個工人同司機,自己衡量啦。在我眼中,呢d唔係解決唔到的問題。

回覆 catcc2000 的帖子

俾多D資料你諗下, St. James 2nd In 係 In 家長, 而且呢間學校係傳統同嚴, 有精英班.

其實銅鑼灣利園個邊(唔記得新寧道定開平道)有架小巴會路經St James
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:玫小,聖雅各?

玫小有冇呈分?如果有,考得前,是否都一樣可以派到好中學?

yfchoy  一樣有呈分  發表於 14-6-19 10:19

比著係我,我會揀聖雅各。玫中相信唔多家長會當佢係 backup。

如果你兩公婆都係夜放工,無論係中或英文既功課你都唔會有時間去幫手處理。怕且日後多數都係返個補習班處理好所有功課比較合適。

或者,你諗返下當日點解第一志願會擺華下哩間中文小學?

可以俾多小小資料你,聖雅各都係谷,功課一定唔會小。不過佢哋學校都有一些功課輔導班可給小朋友放學後報讀。升中派位唔錯!
玫小係小班教學,本地班大約2X個,西班牙班就15人。全以普教英文,不用考慮能否入到普通話班。校長話每天功課不超於4份,好似有一個多小時係學校有老師睇住做功課。若成績真係跟不到,今年跟某大學合作(唔記得邊間)請該校大學生嚟幫成績冇咁好既小朋友個別跟功課温習,好似每次$60,全數直接交給該大學生。但這些補習係要選過的(不過大家都唔想中)!若果功課做得快就可以大部份在校內完成。但佢哋既放學時間較遲,4點45分先學校開出,可能有些家長會覺太晏。每位小朋友都會有自己的locker放書和物件。感覺有啲似返國際學校。

P.S.: 因為小女為今年K3學生,參觀了小一上課,加上學校提供資料,所以先講到細節。但小女大抽獎成功,已經放了位,不會在玫小讀。

yfchoy 發表於 14-6-19 10:18
可以俾多小小資料你,聖雅各都係谷,功課一定唔會小。不過佢哋學校都有一些功課輔導班可給小朋友放學後報讀 ...

Which school are you going to?

AMY_2011 發表於 14-6-19 10:42
Which school are you going to?
St.Francis
‹ 上一主題|下一主題