用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔知有無家長都係咁呢?
樓主: bon_bonny
go

唔知有無家長都係咁呢? [複製鏈接]

觀察今年我女同學仔、會所班細路和興趣班朋友仔,結論係:學術吾夠強,吾一定無offer,曳、無反應,又吾夠學術好的,才大件事!

因此唔同小朋友, 唔同家長的祈望, 對住同一個遊戲, 要有唔同玩法和準備.
正如樓主唔想小朋友叩門, 相信亦不會想讀太多問題的學校, 先會來看資料者.
而來得呢度的, 應好少係"唔陪子女閱讀,任佢玩" ....

" k3咩字都唔識"
我有朋友小朋友讀寫障礙, 佢2個真是曾經好努力, 好辛苦, 為左學字, 2母子抱頭痛哭...

麥兜MaMa 發表於 14-6-19 18:36
我沒把學術水準高的小朋友當係"谷". 只是我沒有"催谷"小兒的學術者.
小朋友性格因人而異. 我有朋友女兒小時 ...
唔好誤會,我唔係話你。係好多人都有此誤解!不過,的確有唔少家長安排子女補xx,又考xx,父母和孩子都辛苦!其實只要孩子愛上閱讀,成績一定唔差!

麥兜MaMa 發表於 14-6-19 18:50
" k3咩字都唔識"
我有朋友小朋友讀寫障礙, 佢2個真是曾經好努力, 好辛苦, 為左學字, 2母子抱頭痛哭...
  ...
我識一個真係這樣,任玩唔教!父母是大學畢業生!不過佢地唔多介意子女讀咩學校!因此,你要清楚你自己想點。

我個女下年都係k.3, 都係越睇越擔心

bon_bonny  我都係越睇越擔心呀  發表於 14-7-2 19:40

茄子 發表於 14-6-19 20:37
唔好誤會,我唔係話你。係好多人都有此誤解!不過,的確有唔少家長安排子女補xx,又考xx,父母和孩子都辛苦 ...
我冇介意,澄清免引起唔會者

引用:因此唔同小朋友,+唔同家長的祈望,+對住同一

原帖由 麥兜MaMa 於 14-06-19 發表
因此唔同小朋友, 唔同家長的祈望, 對住同一個遊戲, 要有唔同玩法和準備.
正如樓主唔想小朋友叩門, 相信亦不 ...
係呀!相信上得ek揾料嘅家長都係緊張子女學業嘅人,唔會話任佢地玩唔理佢地嘅!
不過"谷"嘅定義真係大家都有唔同。一星期上一两樣興趣班,純粹為興趣唔係為獎項,有時放學去下圖書館同公園玩,假期時做小小練習簿同去下郊外旅行,自問唔係谷又唔係由得佢玩唔理佢啦!

但真係有人比個小朋友返两間幼稚園,一星期七日都要學野,不但只英數普,又法文又西班牙文劍擊跆拳道樂器都學4-5樣,我真係覺得好跨張,個小朋友好可憐。無錯,佢地投資咁多,考學校時份個人檔案又可以寫到好厚好豐富,真係抵學校收佢地架!但我真係做唔出啊

所以咪話,要清楚自己小朋友性格能力,興趣,仲要傾清楚兩公婆對佢有咩祈望。因應個定位,選擇自呢個目標進發的方法。

Jane1983 發表於 14-6-19 18:44
觀察今年我女同學仔、會所班細路和興趣班朋友仔,結論係:學術吾夠強,吾一定無offer,曳、無反應,又吾夠 ...

bingo!    有事實證明, 就算學術再強亦唔係大晒, 但品德差既話, 連番去多間津校叩門, 連番被各間學校校長 "叮" 走, 簡直自取其辱, 自討沒趣!

還好該小朋友就是因為學術強, 早已有 back up (有五間私小收, 但沒有神校), 無懼派去一所佢從無揀過既學校... 但該名自私的媽媽至今仍不願放位, 仲要話慢慢考慮下, 我好鄙視呢位媽媽!  

以上的媽媽, 絕對不是我的朋友, 她是我女同學的鄰居... 同學的媽媽每次見到她, 都已經勸她盡快放位, 但卻只換來一句: "你唔抵得有咁多學校收我個女呀?"

bon_bonny  呢d人真系幾難頂!X 2  發表於 14-7-2 19:39
Jane1983  呢d人真系幾難頂!  發表於 14-6-29 23:09

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-6-19+18:44+觀察

原帖由 astroboy18 於 14-06-29 發表
bingo!    有事實證明, 就算學術再強亦唔係大晒, 但品德差既話, 連番去多間津校叩門, 連番被各間 ...
但一天未註冊,他們確實有權及可以大大聲話考慮中,畢竟只能選一間,但都希望他們盡快決定好及盡早通知學校

引用:其實唔補英數普等,都可以學得好,都可以考

原帖由 茄子 於 14-06-19 發表
其實唔補英數普等,都可以學得好,都可以考到直資、私小。我女冇獎、冇證書、冇補習,但愛閱讀,愛玩數學遊 ...
同學仔都係“百無”,報名時只交學校評估表,但媽媽自己湊,經常有伴讀,9月將入讀港同

我同樓主情況差不多,但我個大女情況係有發展遲緩問題,而且發音有問題,現接受言語治療,加上她性情孤僻及情緒不穩,是一個令人頗憂心嘅小女孩.因為她不易受教又不能受壓力,所以操練都係事倍功半.平日最多同佢哋去公園,大女都愛"聽"書,但叫佢跟我一齊讀時,因她有發音問題,重覆第二次時她已經抗拒唔想再讀...
明知自己個女係咁,所以嚟緊九月選校唔會揀傳統學校,反而會揀一間啱佢嘅...近依兩個星期都去觀校,大致心中有數! 其實,祇要唔揀一線大熱,大抽獎下都仍然可以派到一間唔錯嘅二線學校.唔同家長對"好"學校定義都不一樣,一般會以升中派往英中比例作掛勾,咁依類學校就通常一定係"谷",而我心目中嘅好學校係以學生為本,小班教學,功課不太多,而依類學校升中派位就無咁靚仔囉!

睇完幾間心水學校,又爬下文睇下其他家長嘅評價,發覺我暫時兩間嘅心水學校屬於冷門類別,基本上要抽中機會非常大,就算要叩門都不太難. 分析完本區學校資料,我同屋企人都覺得隨遇而安,沒有太大擔心,亦無大壓力!
P.s.我並無幫大女考任何一 間私校或直資,因為以她的情況,應該唔會考到>.<加上我哋有兩位小朋友,我又係全職媽媽,官津比較適合.

回覆:唔知有無家長都係咁呢?

多謝大家嘅意見,原來都有好多家長好似我咁架!我同老公商討過,一於自行揀d二線校風純樸嘅學校,加上有細妹跟尾,真係唔想幾年後再玩多一次呢個遊戲呀!

Majime   其實唔太博一定要一線的話其實仲有好多好學校選擇, 大家一齊加油!  發表於 14-7-11 15:14

bon_bonny 發表於 14-6-19 21:51
係呀!相信上得ek揾料嘅家長都係緊張子女學業嘅人,唔會話任佢地玩唔理佢地嘅!
不過"谷"嘅定義真係 ...
唔知你講緊果個人係咪我識果個....
我真係識人俾個仔一星期返14-15樣興趣班, 你講嘅語言佢都好似有學~~~
我問佢, 你個仔唔辛苦咩? 佢話佢有表達過好攰定唔開心之類...不過照報照要佢仔去學..

回覆 bon_bonny 的帖子

唔駛十樣... 兩三樣精少少就夠啦, 想下邊可能十樣同期進行
報十幾間私/直, 係報, 你考唔晒的, 會撞期的
寫出來都係最誇張果面

‹ 上一主題|下一主題