用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔知有無家長都係咁呢?
go

唔知有無家長都係咁呢? [複製鏈接]

我個女準備升K3, 一心諗住叠埋心水等派位,做定好資料搜集點排位好,諗住間間學校都會有好學生壞學生,就算名校都未必全部係好。同時我從來都無話想小朋友出類拔萃望子成龍嗰隻,只係想佢可以愉快學習,做一個有品格嘅人。所以過左三年開開心心嘅幼稚園生活,無操練無壓力。

但近日睇得多ek post, 見到好多家長周圍叩門,又無直私backup,好灰好心痛好氣餒好頻僕咁,自己都開始好緊張呀!而家仲有一年時間,是否應該開始操個女面試技巧,學返十樣八樣學術野,報多十幾廿間直私小呢?唉!有d頭暈呀

3    0    0    0

回覆:bon_bonny 的帖子

要保持思路清晰,第一件事要做就係少啲上ek

jo@pong    發表於 14-6-18 21:03
~~~熱切期待小BB~~~

回覆:bon_bonny 的帖子

操練多未必得
不操練一定唔掂
叩門實力行先
我就係失敗者之一

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,百無都唔等放私小/直資無機,只要你唔係target學術型學校,都可以一試,但首要係小朋友有無閱讀習慣!有就易辦事!
另外,抽獎,如果你第一志願放d二線學校,就唔駛太擔心
恐龍家

回覆:vinwin 的帖子

引用: +

原帖由 him0731 於 14-06-18 發表
Sorry ,... pls ignore

引用:要保持思路清晰,第一件事要做就係少啲上ek

原帖由 vinwin 於 14-06-18 發表
要保持思路清晰,第一件事要做就係少啲上ek
哈哈!我老公都係咁同我講!但我就忍唔到手,日日都入黎睇下大家咩環境。

回覆:vinwin 的帖子

當統一派位時,幸運之神只會眷顧餘下大約1/3嘅小朋友,亦即是話大約有2/3的小朋友要接受''叩門''嘅洗禮。作為一個負責任嘅父母,你認為需唔需要準備一下呢.......

真系吾介意讀邊間,自己揸定主意就得。

吾好三心兩意,吾好同人比較,就最自在。

引用:Quote:原帖由+vinwin+於+14-06-18+發表要保

原帖由 bon_bonny 於 14-06-18 發表
哈哈!我老公都係咁同我講!但我就忍唔到手,日日都入黎睇下大家咩環境。

...
無錯!我就係嗰啲老公,見到老婆日睇夜睇,越睇越驚,叫佢唔好睇。。。我嚟睇得喇

bon_bonny    發表於 14-7-2 19:44
bon_bonny    發表於 14-7-2 19:44
BB312    發表於 14-6-20 10:01
vincher    發表於 14-6-18 23:33
~~~熱切期待小BB~~~

回覆:唔知有無家長都係咁呢?

嗚嗚,我真係好擔心吖阿囝出年吾知會係點

Jane1983  出年出生人數更多,應該仲激烈  發表於 14-6-18 23:04

唔好理,點都考幾間先係手
我都係好彩考咗私校,先無咁頻頻撲咋!
● 知足常樂 ☆ 一家和樂 ●

引用:我個女準備升K3,+一心諗住叠埋心水等派位,

原帖由 bon_bonny 於 14-06-18 發表
我個女準備升K3, 一心諗住叠埋心水等派位,做定好資料搜集點排位好,諗住間間學校都會有好學生壞學生,就算 ...
比你而家操,操得啲乜,9,10月,私校直資已開始見,算吧啦

只要你知道自己既決定係為孩子唔係為面子咁就冇咩好後悔,愉快學習唔係咩都唔做由佢自生自滅,家長用既時間可能仲多過催谷學習,小朋友有咩愉快得過家長一直陪伴身邊一齊學習?比起做練習返補習去興趣班,家長要諗不同遊戲畀小朋友學習,其實仲難仲花時間,唔通畀部ipad由佢自己識字叫愉快學習咩?

至於升小,無操練的確難考到以學術高低收生既學校,不過我諗呢類學校同你教學理念唔同,其實都冇損失。升K3無耐就要揀學校,你要加緊留意邊d學校0岩你小朋友喇,加油
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+bon_bonny+於+14-06-18+發表

原帖由 vinwin 於 14-06-18 發表
無錯!我就係嗰啲老公,見到老婆日睇夜睇,越睇越驚,叫佢唔好睇。。。我嚟睇得喇

...
你呢個老公又幾好喎!我都叫我老公睇先!heehee

引用:只要你知道自己既決定係為孩子唔係為面子咁

原帖由 MASAYA 於 14-06-18 發表
只要你知道自己既決定係為孩子唔係為面子咁就冇咩好後悔,愉快學習唔係咩都唔做由佢自生自滅,家長用既時間 ...
無錯!愉快學習並不是自生自滅!我係全職家庭主婦,日日都陪住佢地學習同玩,有時都好頭痕要諗有乜玩架。我都有問過自己會唔會係為左自己嘅面子而去選學校。有時都會跌左落去個位:又要馬兒好,又要馬兒不吃草。真係衰呀!

引用:Quote:原帖由+bon_bonny+於+14-06-18+發表

原帖由 sissysze 於 14-06-18 發表
比你而家操,操得啲乜,9,10月,私校直資已開始見,算吧啦
Sissysze
我有睇到你其他post呀!你話機會係留比有準備嘅人。我真係當頭棒喝。

我都知而家唔會操到d乜,都係呻下,睇下有無其他家長好似我咁諗咋!

回覆:唔知有無家長都係咁呢?

我已經疊埋心水,自行報二缐小學,阿女係公園玩,見到呢間小學既學生,我就厚著面皮問學校事情,問左幾位學生和家長,决定入二線吧!

sharper 發表於 14-6-18 19:28
當統一派位時,幸運之神只會眷顧餘下大約1/3嘅小朋友,亦即是話大約有2/3的小朋友要接受''叩門''嘅洗禮。作 ...
Exactly true!

bon_bonny 發表於 14-6-18 18:35
我個女準備升K3, 一心諗住叠埋心水等派位,做定好資料搜集點排位好,諗住間間學校都會有好學生壞學生,就算 ...
我同你—樣,越睇得多越迷茫。我仔之前有言語遲緩和大肌肉較弱問題,今年repeat K2,宜家情況算ok。我諗住今次家長日詳細啲問老師亞仔嘅學習能力,同係學校嘅行為表現,作為選校嘅其中一樣參考。我只想揾'對'的學校,不過宜家都未決定會'簡'邊間。只會盡力係今年內提升亞仔嘅自理同自學能力。
‹ 上一主題|下一主題