用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網聖芳濟各同聖保祿天主教邊間好
go

12網聖芳濟各同聖保祿天主教邊間好 [複製鏈接]

兩者比較邊間好?

4    0    0    0

???我都想知!

回覆:12網聖芳濟各同聖保祿天主教邊間好

各有fans, 冇話邊間好d,視乎你鍾意食A餐or B餐

兩間都是中小?

回覆:ooass 的帖子

兩間都是中小

唔知邊間會程度較深比較谷?小朋友會辛苦嗎?!

請問邊間較活動教學?包容學生,老師有愛心?

我係聖方濟各舊生,校風極死板保守,目的是train 到個個一模一樣唔駁咀。修女見識一般。直至我離開了才知世界原來好大,學習可以好靈活。

請問這兩間學校邊間出名d同校風好D?請指教!

講真, 2間都係女校. 校風OK - 都無咩聽過全女校或男校校風不好

又係呢個話題...
既然兩校一向的評價是差不多,點解唔帶個女去參觀下兩間學校,睇下個女對邊間好感大啲? 問下鐘意邊所校舍多啲,鐘意邊套校服多啲...等等?

利申: 中小學都係聖番薯

回覆:nayeliyan 的帖子

兩間都好,不過一直是 St Francis 略為熱門些。

In terms of academic, i always feel that St Francis is better

醒目開學勳章

其實2間都係好學校, 都係有直屬中學, 但講名氣應該sp好dd! sf應該谷d, 功課多d! sp係半日, 時間上舒服d!

個人意見:我會選聖方濟各
其實論學術,校風兩間都不相伯仲,但我會考慮以下原因:
原因1:我不喜歡聖保祿1,3,5年級下午班,2,4,6年級上午班的制度,我覺得對小朋友唔係咁好。
原因2:聽聞聖保祿校舍將會擴建,到時會遷到柴灣臨時校舍,之後會轉全日制,但擴建需時多久,無人知,分分鐘阿女6年小學生活有一半或以上要响臨時校舍過,而臨時校舍的設施一定會無咁好。
原因3:聖保祿中學之前想轉直資,雖然已被否決,但難保會再申請,當然聖方濟各將來也有機會申請𨍭直資,但起碼現在未見到。
以上只是個人小小意見而已

st franics sure,  全日, 校舍新,
st paul,  太多不明朗因素, 搬校,中學轉直資

多謝大家意見!

兩間邊間升中升回原校比較高?邊間中學比較好?!

我自己在St. Paul’s Secondary School (SPSS)畢業,囡囡而家讀緊St. Francis’ Canossian School (SFCS),同意以上所講兩間都係好學校,學風好好,學生又乖,學術唔錯,校譽亦不相伯仲。我自行派位時拎住20分真係十五十六,唔知填邊間好。
個心其實好想囡囡同我一樣讀St. Paul's,加上朋友有女讀緊都話唔太谷,但問題係有指學校會暫時搬去東區,離我家太遠。
另一方面,SFCS校舍好新,中學部正在擴建中,到囡囡升中時又有新校舍、新設施用;但要考慮的是坊間一般都覺得呢間功課好多。在衡量過囡囡的性格及能力後,選擇了SFCS,so far so good.
注意:St. Paul's 兩測兩考;SFCS 只有三考,平時的評估唔分。

回覆 oh_really 的帖子

請教SF係咪真係好"谷"?
‹ 上一主題|下一主題