用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文考試第一次唔合格
樓主: vicky_hin
go

中文考試第一次唔合格 [複製鏈接]

ch-cheung 發表於 14-6-19 17:11
要狂睇書,補習姐姐狂陪阿女讀課外書,邊讀邊解釋,我女由小一第一次測驗只有80幾分,到之後可以成為全班第 ...
hi! 請問狂睇書, 即每天睇幾多本?同一本書會重覆睇多少次才有幫助?補習姐姐要不要你阿女讀出聲的?
唔好意思,問你咁多問題,因我也開始同阿女伴讀.

謝謝

回覆:201102 的帖子

我仔唔駛我讀,自己睇,有時一日睇一本,有時睇三本四本,多數係漫畫,《多拉A夢》/《西遊記》/《喜羊羊》/《成語故事》等等,還有一些雜的,去圖書館自己揀

小一前,試過我讀或仔讀,很辛苦的,如果佢肯自己睇,就不要讀了,佢自己會猜字。

babywoman 發表於 14-6-20 15:17
我仔唔駛我讀,自己睇,有時一日睇一本,有時睇三本四本,多數係漫畫,《多拉A夢》/《西遊記》/《喜羊羊》/ ...
西遊記咁厚都可以一日睇晒, 你阿仔睇書真係超快喎。

回覆:little_yolky 的帖子

有啲一日,如《喜羊羊》
《西遊記》約三四日吧
漫畫好少字的

現在暂以興趣為上,佢試過想借《人體》,關於人的結構,點知是教科書,不能借

我囡上次中文閲讀理解扣左22.5 /34分, 英文扣左9/10.... 後來我叫她圏起毎句的重點, 今次中文閲讀理解扣左12.5 /34分, 英文扣左1/10...扣小左好多
‹ 上一主題|下一主題