用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 樂天教室joyful,去定唔去
go

[學校] 樂天教室joyful,去定唔去 [複製鏈接]

大家好,第一次發帖。。
我個女2歲2個月,女女係社交同情緒控制方面有d問題,好多幼兒園都refuse(女女一入陌生房間見到陌生人就會喊得好厲害)。

本身認為拒有可能係自閉症,因上網search好多症狀都中,去左joyful度見治療室,陳姑娘認為唔係自閉症(智力正常),主要係固執行為嚴重,及情緒既問題。

我想比個女係joyful上堂,但老公堅決反對。拒認為女仲細,可以係屋企自己教 (三歲半先直接上k1), 唔應該逼得她太厲害,怕拒失去安全感(女女非常抗拒同其他小朋友玩)。另外拒認為既然女女唔係自閉症,就唔應該比她在係joyful上堂。但我認為joyful好專業,二一般幼兒園亦很難有耐性去帶我個女。(拒既脾氣太嚴重,第一次同治療師見面基本全程都係拒既喊聲同尖叫聲度過)

大家點睇?
   0    0    1    1

回覆:樂天教室joyful,去定唔去

我明白冇父母想子女接受特殊教育,但自己問心如果小朋友真的跟同齡差別很大就不要自欺欺人,因為早期訓練真的很重要。其實樂天的模式跟一般PN很類似,一樣有唱遊圖工、大小肌肉訓練、如厠訓練、故事、茶點時間,只是另加專業人士3T和人手比例1:3照顧好得多,所以除了貴之外試下真是無蝕底。我囡返幼兒園前都讀了3個月,感覺是脫胎換骨。

引用:大家好,第一次發帖。。我個女2歲2個月,女

原帖由 lilygang 於 14-06-18 發表
大家好,第一次發帖。。
我個女2歲2個月,女女係社交同情緒控制方面有d問題,好多幼兒園都refuse(女女一入 ...
同我仔初初好似,2歲仲未識講野,疑似自閉,之後去見治療師,第一次不停喊同發顛,之後上個别導師訓練,開始好d,肯做野,但都有走黎走去,2個月之後再轉密集,好快已經可以坐定定。當然每個人都唔同情況,但我覺得唔多唔少都一定幫到。仲有我覺得行為問題越細纠正越好。

回覆:樂天教室joyful,去定唔去

felixthemom 發表於 14-6-18 17:33
我明白冇父母想子女接受特殊教育,但自己問心如果小朋友真的跟同齡差別很大就不要自欺欺人,因為早期訓練真 ...

你講個“脫胎換骨”令人感覺好有希望,我都想比個女去,但老公可能心疼個女自己承受唔到,成日都話個女仲細自欺欺人。。 多些你既建議 :)

cvpigpig 發表於 14-6-18 17:34
同我仔初初好似,2歲仲未識講野,疑似自閉,之後去見治療師,第一次不停喊同發顛,之後上個别導師訓練,開 ...
我個女發顛時仲會扯人頭髮同抓人。。其實我擔心拒同其他小朋友上堂會唔小心傷到其他小朋友。。個別導師訓練介唔介意講你邊位導師?我都想考慮下先個別訓練再轉密集,等女女容易接受d。多謝回覆啊 :)

引用:Quote:cvpigpig+發表於+14-6-18+17:34+同我

原帖由 lilygang 於 14-06-18 發表
我個女發顛時仲會扯人頭髮同抓人。。其實我擔心拒同其他小朋友上堂會唔小心傷到其他小朋友。。個別導師訓練 ...
已覆

回覆:lilygang 的帖子

你個女出年讀k1即是10月到開始要interview, 你咪同老公講當俾個目標和期限自己,返幾個月訓練佢坐定定和聽指令都好吖,到時睇到成果佢就唔會反對。事實上很多小朋友都係上一年半載糾正行為問題然後上主流幼稚園。

‹ 上一主題|下一主題