用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 請問各位現時有囝囝讀嘉諾撒學校的家長們..... ...
go

請問各位現時有囝囝讀嘉諾撒學校的家長們..... [複製鏈接]

因為我大仔細女, 哥哥比較坐唔定, K2做功課OK但要人管先做得晒, 唔太好記性, 老師叫佢同我講D野佢成日都唔記得. 幼稚園是不太谷的學校, 比較輕鬆,  佢宜家有上EYE-LEVEL MATH, 佢數學又OK唔抗拒...但知道呢間學校幾好(都谷谷地??), 但女仔多過男仔, 但又想妹妹入呢間, 妹妹比較定, 中意睇書, PLZZE...所以想問各位家長:
- 你們小朋友(男仔)讀得開心嗎??  
- 你地覺得不太定性的男仔適合呢間嗎?
- 有冇類似我的情况, 哥哥坐唔定, 入左之後又OK (因為比起幼稚園有D壓力)
- 如果唔簡呢間, 又有邊間比較活動教學提意呢?? (14/16區)

萬分感激!!
煩惱的家長上  
   0    0    0    0

回覆 TinTinMame 的帖子

我仔仔現讀一年級,即將升二年級了。過去這一年,我觀察到他的學校生活是開心的。今年每班大約有8,9個男生,都算比前多了。他們會一起玩,男女一起玩都有,相處都融洽。所以,即使是女校男生暫時都無問題。(我見其他班都是這樣)
至於學術上,無錯功課是多的,但都算處理得到。我個仔都不太喜歡溫習讀書,但他都喜歡在嘉諾撒讀書。

對於學習上有困難的小朋友,學校都有不同的安排,而學校對學生都好關心。不過,某程度上是嚴謹的。但小朋友都會聽話

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=38800183&ptid=2828077][color=Olive]七點半[/color] 的帖子[/url][/b]

好多謝你的回覆!!  你話有同學仔對於學習上有困難的,學校都有不同的安排,會係點安排??你會有細佬OR細妹跟尾嗎??係咪有好多手工功課做的??一日有幾多樣功課??  萬分感激!!
煩惱的家長上 

我同你的問題一樣,請有心人回覆

學校會照顧成績不太理想的小朋友,會給他們做不同類型的練習。至於,學習真係有問題的,學校亦會跟進。我仔每天大慨有7至8樣功課,包改正。學校是三考,平日都有一些評估及默書。家長係真係要付出多些時間去跟功課及溫習。不過,基本上間間學校都係咁,唔係多功課就係多測驗。
我還有細女,不過,當初選這校係老師話嘉諾撒都適合我仔,加上我又是天主教徒,所以才叩這間。

回覆 七點半 的帖子

你好! 好多謝你的回覆! 你的回覆令我對這學校了解多了!

你說: 老師話嘉諾撒都適合我仔 ---> 是幼稚園老師嗎?可否PM我你囝囝讀邊間??

你是叩門的? 政府大抽獎不是你心儀的?? 如你叩門你應該有20分?! 因你說你是天主教徒, 是嗎??

我本身冇宗教, 小兒讀培理是天主教學校, 如政府大抽獎唔中,這對仔仔有利嗎?? 

謝謝你的回覆!!

首先,我仔仔是排第二,家姐已用首名子女的quota入了心儀小學,所以,他只有15分,我是住16網,所以,只有選1+1,大抽獎當然就是落空吧。我仔仔讀跑馬地聖瑪加利大幼稚園。是當時班主任問我想報什麼學校,我當時問了嘉諾撒,她說程度適合,其實間接叫我唔好選華仁St Joe
最後我派了第三志願,所以去叩門。幸好,都成功!
培理,西灣河那間,不是基督教嗎?
之前忘記答,手工功課不多,但一到放假,不同課目的上網功課都會有。這個就要家長參與一下了。
‹ 上一主題|下一主題