用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 又到選科時間啦..大家有咩心水??
go

又到選科時間啦..大家有咩心水?? [複製鏈接]

阿囡學校分2PART,好成績的才可選3科.係度追左一排POST.

阿囡學校第一部分,有BASF,但要英文好,英文班學生首選,所以得中,西史.(電腦,視藝,時裝個D我吾會CHOOSE),第二部份可選有ECON,GEOG同BIO.我有咁既睇法,想提議西史同GEOG.2科都係英文教,都係易背.容易攞高D分入U,又吾會令英文水準下降.反正吾係理科,又未知第日想做咩職業.吾知好吾好呢,有經驗既請指教下?
   4    0    0    0

點解喺你揀,唔喺阿女揀既???

王家爸爸  Good question!   發表於 14-6-18 14:45

無話邊科好讀,只有邊科最合適 History多野記又多野寫, 但有興趣就無禁辛苦. Geography 有人嗌救命但有人勁鍾意! 其實科科都有難有易! 興趣能力好重要! Btw高中中文難搞過英文

vincher  最後一句非常同意!其他也很同意……hehe  發表於 14-6-18 21:52

我就喺F2升F3前,鼓勵阿女諗下第日想做乜野,入U想讀乜科。唔擔心諗唔到或而家諗讀乜第日未必做果行。。。有個大方向就好。去大學info day感受一下,覺得有乜科自己可能有興趣,eliminate左一d自己一定唔讀既野。所以我女早就諗住讀文科(出路窄啊~~但我知她諗得好清楚,所以支持她)。然後上到F3就更加知自己興趣同能力,跟住揀就可以了。

Marco-ma  其實你阿女揀的都唔算文科囉... 大路科近商科...  發表於 14-6-19 13:54
vincher  英明!……所以都係由子女自己揀!.佢讀!我話易都冇用!  發表於 14-6-18 21:54

引用:我就喺F2升F3前,鼓勵阿女諗下第日想做乜野

原帖由 Yanamami 於 14-06-18 發表
我就喺F2升F3前,鼓勵阿女諗下第日想做乜野,入U想讀乜科。唔擔心諗唔到或而家諗讀乜第日未必做果行。。。 ...
大學info day 乜嘢人都去得?通常邊個月份攪?

Yanamami  歡迎學生參加架~9~10月份。留意大學網頁。  發表於 14-6-18 16:31
Miss_Parker  About september to november, saturdays   發表於 14-6-18 16:12

吾係ONLY我選,係問極佢都吾知想點.佢考試呢,MC可以全對,QUESTION會無分..係好勤力讀但吾識轉灣.吾好聽就即係死讀書啦..我以前讀書同而家讀書吾同架.不過入U有樣野係一定好多人失手就係中文中學既英文程度吾夠..所以想佢英文可以攞到4或3啦..SO先想想係未讀英書英教好些LOR~興趣好難講,考吾到好成績佢都無信心修個科LOR~

Yanamami 發表於 14-6-18 14:56
我就喺F2升F3前,鼓勵阿女諗下第日想做乜野,入U想讀乜科。唔擔心諗唔到或而家諗讀乜第日未必做果行。。。 ...
阿仔中一時我已經同佢講, 而家中二再提佢, 但答案都係唔知

9498mami  阿仔都係,好彩學校有得自由選科。  發表於 14-6-19 15:56
Marco-ma  我仔都係咁架, 唯有再見步行步啦 ~ 總之考好成績, 咩都揀得就最好啦....  發表於 14-6-19 13:57
Yanamami  唔知係正常,所以去大学开放曰攞d inspiration.  發表於 14-6-18 17:32

回覆 Jackieson 的帖子

咁有兴趣边科?哪科明顯強D?或者用  刪除法……
边几科最怕!

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-6-18+14:56+我就

原帖由 Jackieson 於 14-06-18 發表
阿仔中一時我已經同佢講, 而家中二再提佢, 但答案都係唔知
等我同佢傾吓。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami  唔知係正常,所以去大学开放曰攞d inspiration.  發表於 昨天 17:32

亦有同佢提過, 因為學校intranet都有資訊, 但佢話都未有耐, 遲D先啦

回覆vincher: 佢最怕最冇興趣係西吏 / IH之類, 比較喜歡應該係SCI, 所以多數會讀理科, 但數理有好多成績好強的同學... 問題係佢仲未有目標, 唔知將來想做乜, (如果得) 入U讀乜, 所以唔知點選科...

回覆陳Sir: 真係!? 多謝你張期票先, 等中三時睇吓佢開竅未! 或者咁, 如果陳Sir你可以抽空在blog再開明燈, 寫吓分享吓有咩重點問題可以引導囝囡去思考佢地嘅興趣, 將來的取向, 未來的職業等等, 等我哋得益吓.

vincher  已有方向啦!理科!当然要同人爭排名,只好鞭策下!  發表於 14-6-22 18:09
Yanamami  理科大熱都喺Phy、Chem、Econ + M1/M2啦~~  發表於 14-6-19 11:03

Jackieson 發表於 14-6-19 11:01
回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami  唔知係正常,所以去大学开放曰攞d inspiration.  發表於 昨天 17:32

網友介紹Holland Codes。俾仔試下囉~~

http://www.truity.com/test/holland-code-career-test

Jackieson  到時如果佢 我唯有  發表於 14-6-19 11:15
Jackieson  wow... thanks. but...雞腸, 怕佢會  發表於 14-6-19 11:13

回覆 Jackieson 的帖子

哈哈~ 咁就揀理科先囉, 唔算無目標喎 ...

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+14-06-18+發表我

原帖由 fion6406 於 14-06-18 發表
大學info day 乜嘢人都去得?通常邊個月份攪?
是。最好是中三去參加。

九月尾到十月尾,通常最早是科大。

Jackieson  即係開學冇耐, 留意吓先...  發表於 14-6-20 09:10
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Jackieson 的帖子

我在日誌有幾篇講選科,可以作參考。

問題較困難,要互動才找到答案!

簽名被屏蔽

吾係吾俾佢選呀,吾好誤會,我中一已問佢知吾知想讀咩,有咩興趣,佢都吾知..昨晚問佢,佢話D師姐講,中四讀既野同中三既係2回事.又話有D人要排到第6志願先入得,又話中史答題要寫一頁紙,又話經濟好多人選,(佢學校開2班).又話BIO好鬼難,咁我問佢究竟想點姐??無言....佢話派晒卷先WOR..

亞仔 想做教師 , 請問怎配搭選 科 較好 ?

回覆 TracyC 的帖子

考好啲語文。

可以的話, 揀Bio 加 Geog / Hist. 以勤力的同學來講, 生物及歷史科都基本上延續中三的課程, 加上歷史科的寫作技巧對通識有幫助. 地理科已改考試形式, 多了用時事設題, 不是死讀便成.
‹ 上一主題|下一主題