用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 很氣餒
樓主: wenwen2000
go

很氣餒 [複製鏈接]

引用:其實大家覺得喺二,三線學校考到全級頭十好

原帖由 sissysze 於 14-06-17 發表
其實大家覺得喺二,三線學校考到全級頭十好容易 ?
唔係話去二,三線學校,就能輕而易舉考得好,從來都係要付出才能有收獲,只是覺得,入理常中學,或是升讀大學,都不是只因為間小學是否一線,說到底都是要看自己實力,只想鼓勵大家就算今日未能成功叩門,都唔代表自己個小朋友一定差,只要努力,一樣可以讀得好,機會一定有!

回覆:很氣餒

加油!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:sissysze 的帖子

你個問题我曾問朋友,佢小朋友是一線尾平均全级頭五,好看小朋友本身及背後安排

大家努力,長期抗戰,我慶港島少d厚多士(其實間間排隊都更有一班係左近),我食了6天四寶便逃出生天。有得int,都仲有機,未到9月1都仲有機

樓主不要氣妥,我們這些做了區內之寶的要教懂我們的小朋友咩叫毅力,因為嚟緊佢哋仲有大把野同厚多士服爭!現在只是他們的第一課。話唔定將來最有實力同呢班強國人爭的,正是我們這些區内之寶長大的小朋友呢!只要佢哋唔好放棄好讀書!加油!

我都好氣餒, 好想知道自己D眼淚幾時可以流乾 ........

回覆 yuting0322 的帖子

Agreed

Mellchan 發表於 14-6-17 18:55
大家加油!
我小朋友雖然無話唔想去面試,但我知佢其實唔鍾意同人講嘢,所以唔理佢in成點,每in完一個,就 ...
同我一樣叩幾多間買幾多樣,日日問我天日有無得in,都幾好笑。可以跟小朋友苦中作樂

yuting0322 發表於 14-6-17 19:47
我都係34網呀,介意講5寶黎聽下嗎?睇我係唔係?!
應該係聖匠、領島、李炳、日修、靜山,之前應該係頭三間+牧愛&信義,不過今年日修同靜山入咗34網,牧愛&信義都走咗寶,好不幸我都中咗五寶.....

引用:我睇通咗啦! 經歷一次又一次面試,一次又

原帖由 star420 於 14-06-17 發表
我睇通咗啦!
經歷一次又一次面試,一次又一次音訊全無,無論體力及精神上都消耗不少,但點都唔及自 ...
加油,媽媽~~~你仔仔好幸福,有你這個樂觀的媽媽做佢後盾,一定可以正面咁影響佢,建立積極樂觀的性格和學習精神。學校可能有不足之處,欣賞你話會嘗試發掘它的優點,我相信一定有。但學校只是一部份,家庭、教會(如有宗教)也對小朋友成長有重要的影響

引用:Quote:yuting0322+發表於+14-6-17+19:47+我

原帖由 janette_chan 於 14-06-18 發表
應該係聖匠、領島、李炳、日修、靜山,之前應該係頭三間+牧愛&信義,不過今年日修同靜山入咗34網,牧愛&信 ...
我都中左34網5寶

janette_chan 發表於 14-6-18 09:17
應該係聖匠、領島、李炳、日修、靜山,之前應該係頭三間+牧愛&信義,不過今年日修同靜山入咗34網,牧愛&信 ...
我中左走左寶果間, 係米因為今年有日修同靜山咗34網呢先走左唔係5寶呢 ?努力過叩門, 但都好似冇乜希望, 我都疊埋心水讀派果間, 希望可以打破傳統, 唔一定要讀有名氣既學校先有出路, 大家加油喔 !

smile0316 發表於 14-6-18 09:41
我中左走左寶果間, 係米因為今年有日修同靜山咗34網呢先走左唔係5寶呢 ?努力過叩門, 但都好似冇乜希望, 我 ...
我都係,叩門嗰啲都應該無乜希望,而家唯有努力面前,展望將來啦,盡咗力唔得都無辦法,鬼叫自己無人哋咁好運,今年34網真係勁多厚多士,多咗咁多人爭,實會分薄咗,派唔好唔係我哋同小朋友嘅錯,只係一時運滯,呢一仗輸咗唔緊要,仲有好多場比賽喺前面,只要努力總會有贏嘅機會,不過嚟緊呢年一定要出盡全力谷咁解囉!!

不灰心, 今天我們入不到一些有名氣的學校,或者叫做“一線”學校,但是我們要有信心,努力----他日我們入的學校會因為我們的小朋友而變名校

smile0316    發表於 14-6-18 10:46

Karena88 發表於 14-6-18 10:01
不灰心, 今天我們入不到一些有名氣的學校,或者叫做“一線”學校,但是我們要有信心,努力----他日我們入 ...
對~有好多二三線學校, 學生成績好, 過幾年可以變一線學校, 加油~

smile0316    發表於 14-6-18 10:47

我都中左34網5寶 in左3間. 每間都好多人.

引用:我都中左34網5寶+in左3間.+每間都好多人.

原帖由 bbgirllee 於 14-06-18 發表
我都中左34網5寶 in左3間. 每間都好多人.
我in左4間,黎緊仲有無止境嘅interview,我都心灰。。。睇黎逃不出生天。。。

大家加油,順便教小朋友,要努力才有好的回報

想起6月7日去瑪神交叩門表,有個唔知雙非定新香港人嘅厚多士,在旁邊攝入尼......(你都知佢地嘅特徵係從不排隊!)......個職員好唔耐煩問佢:有咩幫到你!厚多士指住我手上資料大聲話:禾唔係來敲門,派左禾女入來,去邊度田表?
果一刻,我心裡面將無能正苦的祖宗十八代都駡了一遍!

stella789  唉!!!  真係無言,只怪呢個無能政府~~  發表於 14-6-18 14:41
‹ 上一主題|下一主題