用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

睇圖書! [複製鏈接]

就快放暑假, 各位爸爸媽媽會準備咩圖書俾佢地暑假睇?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

Bengylum 發表於 14-6-17 13:36
就快放暑假, 各位爸爸媽媽會準備咩圖書俾佢地暑假睇?
還記得仔仔小三升小四時, 暑假要睇六至七本圖書做閱讀報告, 我記得我借過一些偉人的圖書, (萊特兄弟, 伽利略 etc), 佢亦喜歡睇大自然變化既書. 仲有恐龍.
而家大啦. 最近見佢都好似睇金庸小說, 想借返幾本比佢望下.

回覆 KJJ 的帖子

haha!  個個男仔都鐘意恐龍!  我個仔就鐘意睇 Garfield 漫畫.  但, 剛發現, 現在的小一生是要看 Roald dahl  
唉!  就算係 Oxford Reading Tree 既小故事, 他亦要求我讀..............我念, 今個暑假要努力, 努力!  如果唔係, 小二要開始寫文, 唔知佢點寫?  

黎緊真係要多睇圖書(中文/英文) , 如果唔係佢地唔可以豐富多d詞語 , 到小二開始作文都唔知可以點寫 , 暑假又可以帶佢地出外遊玩多d地方 , 可以令佢地知道多d事物

以前我係由得佢自己鐘意就睇!  我估依家開始真係要有系統咁要佢睇一定數量既圖書.  如果唔係, 無論中文/ 英文, 作文同閱讀理解都一定死晒!

KJJ  說得對  發表於 14-6-20 14:05

醒目開學勳章

7月有書展, 會否去望下有冇岩心水既書呢?

Bengylum  會呀!  我念我會搵定有咩書啱初小既小朋友!  發表於 14-6-23 11:11

我見有d家長話可以同小朋友玩交玩日記 , 可以等佢地寫作多d同時又可以了解佢地的情感 , 我諗住依家開始同佢玩吓 !
‹ 上一主題|下一主題