用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派左卷啦!平均分比上學期升一分(目標二分),好開心啦! ...
樓主: 5tgb
go

派左卷啦!平均分比上學期升一分(目標二分),好開心啦! [複製鏈接]

回覆 JJDBB 的帖子

上學期考1X,平均分9X,下學期平均分9X+1分。唔知其他人點,無家長會提,一定要到派成績表至知考成點!

回覆 joanthony 的帖子

唯一知道的,是每科最高分的是多少分,因為老師會宣佈。孩子可比較與最高分的,相差多少。當然派卷時看到附近同學分數,亦是消息來源。另外一定要看的是校刊,同學在校外取也獎(學D也),唔看一定唔知。最神奇的是有一次看到同學在校外比賽取全港分齡第一名,問其家長,家長答,沒有在外邊學呀,自已買本書看下,就去比賽架啦!講出你信唔信呀?

引用:回覆+JJDBB+的帖子 上學期考1X,平均分9X

原帖由 5tgb 於 14-06-28 發表

上學期考1X,平均分9X,下學期平均分9X+1分。唔知其他人點,無家長會提,一定要到派成 ...
我囡上次同今次都是平均分十多一分多DD!但其他同學追得好緊😁

引用:Quote:CALVEN+發表於+14-6-20+12:58+即係中

原帖由 little_yolky 於 14-06-20 發表
除非你有驚喜既表現, 如果唔係, 對的, 最高85!

例如, 上學期作四素句, 如果寫:
小一學生點可能寫到「95分」的那句句子呀
如果功課,返屋企有父母幫手「作」都可能寫到。
所以我見好多功課高分的學生,一到考試就見真章(特別係作文科)

回覆 Mini-mummy 的帖子

其實起初我都以為孩子是寫不到上文95分的句子架!但慢慢發現,形容心情,物件,人物等的形容詞,來來去去三數十個就夠用架啦,要優雅就要去到五、六十啦!教孩子多用形容詞要在生活中教導,多看書,能加入四字詞更佳。自己都有信心孩子能寫出類似上文95分的文章,當然沒有那麽優雅啦,但每件人、物、事都加有形容詞及適時加入四字詞,並非太難。

引用:回覆+Mini-mummy+的帖子 其實起初我都以為

原帖由 5tgb 於 14-06-30 發表
回覆 Mini-mummy 的帖子

其實起初我都以為孩子是寫不到上文95分的句子架!但慢慢發現,形容心情,物件,人 ...
讀多d, 見多d, 真係好緊要,有時去開大陸書店,人地小學生寫作教材已經好勁,我覺得係人地果心胸反而仲開闊過香港,起碼唔係日日對住電話/ipad/電視

自已經驗是,知識一定是慢慢浸出來的,唔會考試前開夜車就谷到出來。現時的做法是給孩子多看書,再加每天與孩子朗讀中、英文章各一篇。一年下來,發現孩子根基確有改善,希望此法能幫到各位看官啦!

每天朗讀中、英文章各一篇........
那裡選取文章? 只是由孩子朗讀? 要討論及解釋內容嗎?

請指教!!

Mini-mummy 發表於 14-6-30 15:53
小一學生點可能寫到「95分」的那句句子呀
如果功課,返屋企有父母幫手「作」都可能寫到。
所以我見 ...
有一次功課作便條, 教咗阿女, 可能俾老師發現咗, 80分!

阿女以後唔俾我教, 因為佢自己寫就有85分。

TIGERBAMA 發表於 14-7-2 10:56
每天朗讀中、英文章各一篇........
那裡選取文章? 只是由孩子朗讀? 要討論及解釋內容嗎?
我英文差, 所以佢讀得出都偷笑, 叫佢自己聽CD。

至於中文, 好文章我會同佢一同欣賞, 講佢聽有乜好, 邊度好。當然唔係日日, 返完工好攰, 又要教兩個, 無咁好精力。

引用:回覆+JJDBB+的帖子 上學期考1X,平均分9X

原帖由 5tgb 於 14-06-28 發表

上學期考1X,平均分9X,下學期平均分9X+1分。唔知其他人點,無家長會提,一定要到派成 ...
我仔同啲同學會互問分數
所以我地都會心中有數

回覆 TIGERBAMA 的帖子

如果是剛開始朗讀文章,不須太深、太長,由課本開始就可以了,重點反而是開聲讀。有了一定底子後,到圖書館借合適書本就可以啦!讀的時候,最好是自已讀一篇先,再叫孩子指着字來讀。讀完的講解及傾談,當然就是神奇時刻啦!

終於等到派成績表啦!全級名次升2名!開心到跳起!明年訂目標都是升二分,希望願望成真啦!歡迎派左成績表的家長,入來分享喜悦吧!

引用:終於等到派成績表啦!全級名次升2名!開心

原帖由 5tgb 於 14-07-09 發表
終於等到派成績表啦!全級名次升2名!開心到跳起!明年訂目標都是升二分,希望願望成真啦!歡迎派左成績表 ...
分數些微上落好普通,影響分數的原因很多。太著重短期些微分數,如踩單車只望著前輪來踩,很容易反應過敏,一係兩頭擺,容易反車,一係路也行錯。丨

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

小人物就梗係做小事啦,積沙成塔而已 ; 同一建就是大白象的規模,不可同日而言。日子有功,自已相信努力有回報而已。有些東西大家都知道,有些東西則大家都不知道,沒有必成時常都作負面提醒的。

引用:小人物就梗係做小事啦,積沙成塔而已+;+同

原帖由 5tgb 於 14-07-09 發表
小人物就梗係做小事啦,積沙成塔而已 ; 同一建就是大白象的規模,不可同日而言。日子有功,自已相信努力有 ...
成績有進步,當然值得開心。我只分享我對些微分數上落的看法。太著緊一兩分,小朋友也感壓力。因為分數不會只向上。

甚麼小人物大白象完全無關。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

把小孩不明白的, 敎識返佢, 都是重要的
‹ 上一主題|下一主題