用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派左卷啦!平均分比上學期升一分(目標二分),好開心啦! ...
樓主: 5tgb
go

派左卷啦!平均分比上學期升一分(目標二分),好開心啦! [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

一百分,恭喜!恭喜!介唔介意分享下,如何可以考得甘好呀!多謝左先!

5tgb 發表於 14-6-19 19:18
回覆 little_yolky 的帖子

一百分,恭喜!恭喜!介唔介意分享下,如何可以考得甘好呀!多謝左先! ...
我係無理佢故喎, 小一剛開學就放咗手了, 佢自己溫的, 上學期好似有80+分(英文), 數學90+, 中文90+。我只想做下實驗, 幫下佢會唔會高分啲, 咁考試前一日, 按考試範圍俾咗十頁練習佢做, 佢做果陣都得七成啱, 點知結果有一百分我都好意外。因為所有careless mistake都無晒。佢話, 認真做就唔會有careless mistake喇。

有咁好既結果, 反而令到我這個放手媽媽好想插返手添。請教下大家, 如果小朋友自己搞掂, 中英數有80+-90+, 但幫咗手, 有機會100分考第一, 咁你哋會唔會幫呀?

HaYi  英文冇做句? 真係未見過中英考可以100, 因作文作句冇咩可能不扣分.  反而常,數就好多.  發表於 14-6-20 10:08

5tgb 發表於 14-6-18 20:30
回覆 HaYi 的帖子

多謝 HaYi 的意見。自已的做法是吸收了先前失分的原因 - 不小心,而為下學期制訂的。在 ...
是呵, 對於我們此些超級活躍仔來說, 能訂一個具體的目標而達成比其它人不易. 每一次set 目標都是一件難事.
我一直覺得初小有一個較具體的目標會比"進步" 之類字眼更有推動力.  他們會比較易接受同易評核.
至於是分數定其它, 是因人因校而異.  

HaYi 發表於 14-6-20 10:04
是呵, 對於我們此些超級活躍仔來說, 能訂一個具體的目標而達成比其它人不易. 每一次set 目標都是一件難事.  ...
係分開幾份卷的, 囡囡係筆試(grammar, comprehension)份卷100分, 作文得90分。佢學校連中英書法都要考, 仲要起評分係85分。英文作文好啲, 無錯真係會俾100分, 只係oral會扣啲分。但中文作文無錯得85分, 寫錯字扣3分, 有驚喜的詞語亦只有90分, 但90分從無見過, 中文老師好鬼嚴。

引用:Quote:5tgb+發表於+14-6-19+19:18+回覆+lit

jaycee_mami 發表於 14-6-17 10:51
同意, 分數是相對的, 我會八埋其他同學的分數, 如果好多人都話某一兩科考得差, 咁你仲keep到, 已經賺左.   ...
理應這樣比較,不過不少小學不公佈名次,只會在見家長時略略提及!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

HaYi 發表於 14-6-20 10:04
是呵, 對於我們此些超級活躍仔來說, 能訂一個具體的目標而達成比其它人不易. 每一次set 目標都是一件難事.  ...

我仔學校英文同一份卷有作句,閱讀理解及作文,我仔今次都滿分.

joanthony 發表於 14-6-20 11:23
小一野好淺 不用溫都9字頭你係好正常 我仔小一都是 到小二尤其下學期深番 我都不敢不溫呀
係你哋學校9字頭至正常, 我哋學校唔係好多小朋友9字頭的, 只有考頭一批既小朋友會咁樣。而且, 術科科科計分, 85係A, 但佢唔寫A, 又要寫85入去, 所以拉埋之後, 平均分都好難個個有9字頭的。

CALVEN 發表於 14-6-20 11:33
我仔學校英文同一份卷有作句及作文,我仔今次都滿分.
係, 英文老師好好人, 只要內容啱, 文法啱, 就會俾滿分。我囡囡份卷都有少少作句, 但又另有一份卷考作文, 係看圖作文, 作一定字數, 分為內容、文法、結構三項計分。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 14-6-20 12:46
係, 英文老師好好人, 只要內容啱, 文法啱, 就會俾滿分。我囡囡份卷都有少少作句, 但又另有一份卷考作文, 係 ...

我仔學校考試卷唔比帶回家,所以我無睇過份卷,只知全部內容係晒一份卷內,100滿分.

測驗卷可帶回家,上次測驗我仔作文無用"must"句式,扣左2分,得98分,所以我仔老師扣分唔手軟.

CALVEN 發表於 14-6-20 12:51
我仔學校考試卷唔比帶回家,所以我無睇過份卷,
我哋學校中文作文起評分係85分, 我都要好耐先習慣到。錯字, 83, 內容唔好80, 內容唔好加錯字78, 如此類推。中文老師好狠。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 14-6-20 12:56
我哋學校中文作文起評分係85分, 我都要好耐先習慣到。錯字, 83, 內容唔好80, 內容唔好加錯字78, 如 ...
即係中作最高只有85分?

CALVEN 發表於 14-6-20 12:58
即係中作最高只有85分?
除非你有驚喜既表現, 如果唔係, 對的, 最高85!

例如, 上學期作四素句, 如果寫:

星期天,我和爸爸到博物館看展覽。  85分
 週末,我和心愛的爸爸到博物館看精彩的展覽。  90分
 週末午後,我和心愛的爸爸到紅磡香港歷史博物館看精彩的展覽,令我血脈沸騰。  可能有95分

我囡囡只可以寫到第一句, 所以係永遠的85。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 14-6-20 13:03
除非你有驚喜既表現, 如果唔係, 對的, 最高85!

例如, 上學期作四素句, 如果寫:

係ar,用形容詞有分加,我成日提我仔加形容詞,句子精彩生動好多.

CALVEN 發表於 14-6-20 13:06
係ar,用形容詞有分加,我成日提我仔加形容詞,句子精彩生動好多.
阿囡唔聽, 因為次次我教完, 都俾老師扣分, 所以佢唔理我。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 14-6-20 13:09
阿囡唔聽, 因為次次我教完, 都俾老師扣分, 所以佢唔理我。
平日我仔作文多數七十幾至八十幾,

但考試中作佢又會高好多,因為我未試過申請查卷,都唔知詳細考d咩.

回覆:派左卷啦!平均分比上學期升一分(目標二分),好開心啦!

教育局唔係規定/建議小學把成績分等級,不用數?

little_yolky  阿茂聽教育局講嘢咩, 廢到爆。  發表於 14-6-20 15:26
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 joanthony 的帖子

小一野雖然淺,但都要小心至有9字架。可能在較谷KG讀的孩子書寫技巧較好,小一容易跑出。自已孩子在勁hea KG讀,上到小一,測驗時照搬都寫錯,真係激死架!好彩孩子適應快,先無比人抛離。而作文、造句方面,又是要豐富孩子字庫(多看書),才有成績。作為家長,真係要出盡九牛二虎才有好成績架(指自己孩子而已,孩子不是資質過人的材料)。

引用:回覆+joanthony+的帖子 小一野雖然淺,但

5tgb 發表於 14-6-20 14:14
回覆 joanthony 的帖子

小一野雖然淺,但都要小心至有9字架。可能在較谷KG讀的孩子書寫技巧較好,小一容易 ...
我囡囡都係讀勁hea幼稚園, 不過最好彩係學校(幼稚園)主張小朋友自律自理, 所以佢入到小一萬書OK, 乜都自己搞掂。另一方面, 我由佢BB時開始講故仔、伴讀, 所謂「天道酬勤」(係勤力既媽咪), 佢中文都有啲底(雖然唔係超好)。依家我又可以hea了。
咦, 咁到底我係勤力媽咪定超hea媽咪呢, 可能勤力係為咗未來可以懶

‹ 上一主題|下一主題