用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派左卷啦!平均分比上學期升一分(目標二分),好開心啦! ...
樓主: 5tgb
go

派左卷啦!平均分比上學期升一分(目標二分),好開心啦! [複製鏈接]

我覺得樓主自我比較分的做法都是一種激勵的方式, 當然如學校有排名的會較準, 但如我校除左考前幾位的都是冇排名, 唯有自己睇下, 但我更會著眼是分數好左的原因, 如是因為態度好左, 又改善左某個弱點同考試技巧, 就真係飲得杯落!  

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 14-6-17 14:32
女生也許是這樣,但男生可不一定囉!可以突然發力,上20名,一不小心,跌10名,突然再發力,再上20名。
...
你講緊我個仔呀,全級第8----57,刺激過坐過山車

little_yolky  咁其實, 係唔係唔前進, 原地踏步, 無大起大落都好好呢。  發表於 14-6-19 14:46
Bengylum  Same Here!  簡直人都顛, 你完全估佢唔到!    發表於 14-6-18 12:46
HaYi  絕對同意, 其實穩步前進比上上落落好得多....  發表於 14-6-18 10:27

小朋友有進步真係開心過中奬

回覆:jaycee_mami 的帖子

同意,仔女今次考試平均分差過上次,尤其英文係佢地強項跌到8字頭,真係好想知道其他同學仔考成點,但又唔知點問

醒目開學勳章

alhy.love 發表於 14-6-18 12:06
同意,仔女今次考試平均分差過上次,尤其英文係佢地強項跌到8字頭,真係好想知道其他同學仔考成點,但又唔 ...
你小朋友唔知其他同學成績?

我仔有時會講到部份同學既成績.

回覆:CALVEN 的帖子

阿仔唔八先激C

醒目開學勳章

alhy.love 發表於 14-6-18 12:51
阿仔唔八先激C
老師都有時會講,

我仔中文老師90分以上有禮物,叫90分以上同學舉手,我仔話有7至8人舉手...

回覆:派左卷啦!平均分比上學期升一分(目標二分),好開心啦!

初小已把分數排名看得如此重,對孩子是壓力。小一至中六孩子長期受壓,是好事麼?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:派左卷啦!平均分比上學期升一分(目標二分),好開心啦!

老師通常會講最高分是幾多,再看看阿囡的分數。有時d卷深d、分數就低d。要看大圍

引用:初小已把分數排名看得如此重,對孩子是壓力

原帖由 shadeslayer 於 14-06-18 發表
初小已把分數排名看得如此重,對孩子是壓力。小一至中六孩子長期受壓,是好事麼?

...
認同!
小兒將升讀小一,但內心常有爭扎,如果靠自己能在校內考 50-75 名,假如全級100人,我已很滿足!
萬一他只能考到尾十幾個,到時我都可能會把分數看得較重,雖然有點無奈,但不知可以怎樣辦!

shadeslayer 發表於 14-6-18 14:42

...
我亦唔明個平均分高低幾分點能反影佢地進步定退步呢....

shadeslayer 發表於 14-6-18 14:42

...
最重要的不是分數本身,而是分數背後信息,知道小朋友什麼地方需要改進,並積極地改善它。

sumyee 發表於 14-6-18 15:27
老師通常會講最高分是幾多,再看看阿囡的分數。有時d卷深d、分數就低d。要看大圍

...
阿仔一直都相反。卷深分高,卷淺分低。因為卷深知驚,會小心做。

在此等网友开心啊!

能为孩子的小事情小进步开心
能为孩子的疑惑,寻根问底
能为孩子的挫折,反思

已经具备开心家长的条件啊!(开心家长的孩子通常很读得书)

祝孩子天天进步, 家长也天天进步!

回覆:王家爸爸 的帖子

讚!背後的訊息!

引用:.學業漫漫長路,藉得為幾分想那麽多嗎?有

原帖由 shadeslayer 於 14-06-17 發表
.學業漫漫長路,藉得為幾分想那麽多嗎?有時,做少些不等如孩子成就會少一些。有時,做多D又可能孩子會 bur ...
annie40  哎也! 比人地开心一阵都好吖!  有人话, 中左六合彩也不过是开心半年咋!  發表於 3 小時前

xxxxxx

開心下當然無問題。無論升降,不要為幾分,甚致十分八分想太多。初小咋。.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-6-18+14:42+

原帖由 王家爸爸 於 14-06-18 發表
最重要的不是分數本身,而是分數背後信息,知道小朋友什麼地方需要改進,並積極地改善它。 ...
如網友説,初小的分數,受很多因素影響,不能反影真正要改善的地方。

shadeslayer 發表於 14-6-18 20:11
如網友説,初小的分數,受很多因素影響,不能反影真正要改善的地方。

...
我基本同意這個說法。

回覆 HaYi 的帖子

多謝 HaYi 的意見。自已的做法是吸收了先前失分的原因 - 不小心,而為下學期制訂的。在整個下學期,自已不斷提升孩子無論功課,測驗,考試,至平常的温習的準確度。由於孩子是極活躍孩子,每天不能不放電,否則一定谷爆。故訂下功課越準確,玩的時間越長的誘因,使孩子習慣覆功課。漸漸發現孩子做功課小心 、認真了 ; 連做功課及温度的效率也高了,最後考試進步了。雖然在分數上進步不大,但自覺孩子對功課確認真了。而明年自已希望能將目標放在多看書上,希望亦能成功。

momama 發表於 14-6-17 22:31
其實冇大人睇實讀書、冇不停做補充或重做學校功課嘅細路,都好容易會大起大落,好正常。我初小時夠瞻死默書 ...
係呀, 係大起(喜)呀!上午剛派咗成績, 英文100分呀!英文居然100分, 阿媽當年咁叻都無試過100分呀!勁開心呀!
‹ 上一主題|下一主題