用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文中,數,值得繼續嗎?
樓主: Bingb
go

公文中,數,值得繼續嗎? [複製鏈接]

其實用處與否不是最重要的,對許多家長來說,自我感覺良好更重要。平平地,買感覺也無可口非。

回覆:王家爸爸 的帖子

在冇research數據支持下,呢套系統是否成功真的是冇從稽考,唯有靠感覺啦,哈哈

王家爸爸   也只能這樣  發表於 14-6-23 11:39

回覆:公文中,數,值得繼續嗎?

完全冇用,到小孩再大D,去到四五年級以上,在学校不懂看文学题,分析,比較!

尤其湾仔區那間,不教導学生,如做遲了,慢了,小部分老師比答案学生抄便算!

王家爸爸    發表於 14-6-23 11:38

引用:完全冇用,到小孩再大D,去到四五年級以上

原帖由 sausau527 於 14-06-22 發表
完全冇用,到小孩再大D,去到四五年級以上,在学校不懂看文学题,分析,比較!
你說的是公文数嗎?

Babyeddie 發表於 14-6-22 01:16
分享一下個人想法,公文令小朋友看多了很多文章,認字多了,而且揀的文章內容到位,在input方面是不斷增加, ...
同意....

回覆 chanmana 的帖子

如果小朋友做多少少數都會"勞損"小朋友時間同精神,咁請問學校功課又如何?數學係需要練習中明白運算道理,,

我大囡由K2開始學公民數學到小四, 開頭都學得幾好, 但去到小三發覺問題開始出黎, 佢解題好差!
公民數好處係心算做數快, 但令到D小朋友解題放面交差.
我叫曉琳豬豬 :oops: 16OCT2003係聯合出世.

Babyeddie 發表於 14-6-20 20:24
路過分亨:小朋友已經學習公文2年,另外pth老師跟進說話,據老師說小朋友拼音程度已達小4,全因公文效果,個 ...
所以先會話真係人夾人,好多家長都會覺得短時間內囡囡成績提升唔到就係無用,又要轉。

引用:我大囡由K2開始學公民數學到小四,+開頭都學

原帖由 samrley 於 14-06-23 發表
我大囡由K2開始學公民數學到小四, 開頭都學得幾好, 但去到小三發覺問題開始出黎, 佢解題好差!
公民數好處 ...
公文唔会"令"小朋友解题差,公文只是對提升学生的解题能力没大幫助,因公文比較少近似校內课程的文字题

回覆 圖書寶寶 的帖子

我又唔會叫呀仔做數學天才XD你咁講又好似太偏激~
好似我個仔咁佢真係要做多d練習先明白個類,咁佢到讀到中學都無咩野
成日都有人上黎問CUT唔CUT好~其實問下自己小朋友幫唔幫到就最實際~~~
我仔都有提辛苦架,但派成績個陣就話有用,都要繼續

感覺上市場上冇咩有系統的中文教學, 而中文科在港只會越來越重要. 所以我地亦選擇了公文中文. 我地算遲起步, K3 先開始, 由5A 學到現在 3A, 唔算超, 但都叫學到少少認字, 普通話及基本中文字抄寫, 為將來升小一作好準備. 希望升小後都可以 keep 到.

回覆 Bingb 的帖子

中文方面,我覺得小朋友識拼音已經ok,樓主好似無講學左幾耐,
正常聽CD跟讀一排都catch到個節奏,你都可以留意下小朋友有無邊聽有無指著讀,
佢邊讀邊指會專注D,語文係要比時間浸架啦~你諗下襯細浸好過大個想浸但被迫追住進度仲慘。

另外數學。我仔都有讀到上DSE,認真我都有同佢傾過,
佢都話上到中學係同小學差好遠,都話想繼續,唔想晒左讀左咁耐。
樓主都問下自己小朋友到底想點啦~其實三年班都識性。

個人認為真係好睇小朋友是否願意做, (可以減少做3張), 起碼計數上唔使特別再操!
阿仔讀左两年, 現升小二, 到D, 佢幾鐘意做, 心算幾好, 佢計到份數好有成功感. 不過文字題及其它校內數學要另外做其它訓練啦!

Heiheibebe 發表於 14-6-23 17:52
個人認為真係好睇小朋友是否願意做, (可以減少做3張), 起碼計數上唔使特別再操!
阿仔讀左两年, 現升小二,  ...
互相加油啦
‹ 上一主題|下一主題