用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁? ...
樓主: HappiMom
go

應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁? [複製鏈接]

回覆:應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁?

樓主呀女性格如何呢?我諗呢個方向諗會好啲。陳守仁上中學確實有壓力的,不過都係家長自己比自己啦。同時,我地有五份一學生修讀法文,佢地可以選既中學唔多,亦局限左。如果你目標只為band 1中學,我建議去德望。如果你想呀女會有自信,主動啲的話,陳守仁都係一個好選擇。我可以話你知,係陳守仁考後尾果班學生,亦會搵到佢自己既亮點,長處。

回樓上,而家只得三個band, 冇band 4的。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-06-16+發表仲

原帖由 HappiMom 於 14-06-16 發表
其實考中學是否真需要特異功能?我見今年考小一成績不錯的都無特異公能。

...
大部分都會有計"課外活動"分,越名既學校,要求特異功能既功力越高。升中自行計分辦法,可於一月左右上各大中學校網睇睇。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-06-16+發表回

原帖由 Argyle 於 14-06-16 發表
我唔知TsL有幾多上女拔或spcc?
上年spcc 好似七個,dgs 兩個。再者,有啲唔想比錢讀(我係其中之一), 所以都唔會去考呢啲學校。

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-06-16+發表

原帖由 HappiMom 於 14-06-16 發表
䔥亞姨,我囡囡唔屬超主動(我超主動係見到陌生uncle auntir 會主動傾計個種),不過在班中算是帶領其他同 ...
哈哈,呢啲性格去到邊都受歡迎呀!tsl 好多呢類小朋友,唔怪得會收你女。我女係超主動型,三九唔識七都吹到水,雖然佢讀書唔叻,但學校係佢小三已經搵佢做tour guide.  學校亦都好多超叻同學,佢雖然唔可以變成spotlight, 但佢呢三年學識輸得起,欣賞其他同學,會為同學加油打氣,安慰唔開心既同學。我諗,呢啲因素讓我會放棄爭入band 1,等佢自由發展。
記住,如果你放棄一間一條龍中學,要預左比親戚朋友插爆!仲要插足好多年

回覆:應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁?

或者大家覺得好top 既tsl 學生唔會入顏保鈴,but sorry, 有啲考十幾廿名既同學仔都會入去,只因佢地鐘意同同學一齊上同一中學。唔好咁單方面去估陳守仁家長諗法,其實你估我唔到囉!德望係點我唔敢講,因我冇細路讀緊。我雖然有朋友讀,但我又唔會buy 佢講既野,因為每個細路各不同,我唔會因一個半個去決定入左邊間學校一定得。一命二運三風水四績陰德五讀書,有啲野,整定。

‹ 上一主題|下一主題