用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 91 網。 沙呂小20 分扣門中。 請報到
樓主: calvinmo2001
go

91 網。 沙呂小20 分扣門中。 請報到 [複製鏈接]

等係好痛苦~~

回覆:91 網。 沙呂小20 分扣門中。 請報到

有其他試過九月開學再 call waiting!

回覆 dalofu 的帖子

現在除了等, 可以做什麼?

回覆 amychan_ok 的帖子

一直都好心儀呢間學校, 雖然得十五分, 仍然是三條一咁去馬, 唔知是否傻, 祈望第二日真係派唔到的話, 三條一咁去扣門。

依家想問下, 扣門會問啲咩架? 我應該點樣好好預備我小朋友呢?
有冇人知道佢點樣 CHOOSE 小朋友2ND INTERVIEW 呢?
PROFOLIO 重要嗎? 校長會睇嗎? 佢洗唔洗小朋友有啲咩專長 OR 比賽成績呢? 要唔要有 CERT?
仲有, 校長既推薦信, 有用嗎? 佢會睇嗎??

謝謝鍚教!

醒目開學勳章 貢獻勳章

AthenaNG 發表於 15-3-13 17:15
回覆 amychan_ok 的帖子

一直都好心儀呢間學校, 雖然得十五分, 仍然是三條一咁去馬, 唔知是否傻, 祈望第二 ...
[size=13.3333339691162px] 扣門會問啲咩架?
[size=13.3333339691162px]家長同小朋友分開面見,小朋友嗰part 有7巧板,有中英文故事書要讀,其他唔知喇,因為係人地個仔讀嘅
[size=13.3333339691162px]家長嗰part,都係d例行問題:點解你鍾意我地學校,本時邊個照顧小朋友嗰類

[size=13.3333339691162px]portfolio 會睇,唔知重唔重要,校長信唔知有無用,但教會人士嘅信應該幾有力量,[size=13.3333339691162px]起碼唔係111都有得in,仲收埋!
[size=13.3333339691162px]hmm... 專長唔知睇唔睇,但我可以話你知,呢間學校好重視家長面試嗰part,
[size=13.3333339691162px]有機會衰咗都唔知衰乜

[size=13.3333339691162px]以下係一位曾經响沙呂工作嘅媽媽(契媽)[size=13.3333339691162px]分享:
[size=13.3333339691162px]面試時,[size=13.3333339691162px]已經令校方知道係熟人介紹,[size=13.3333339691162px]老師問爸媽:如果小朋友做功課做到十點幾都做唔完,你會點做~
[size=13.3333339691162px]媽媽:叫佢做埋先!
[size=13.3333339691162px]結果,無offer!
[size=13.3333339691162px]事後契媽打返俾嗰位老師,老師暗示係家長面試出問題!

[size=13.3333339691162px]其實唔駛講人地,我都覺得叩唔入沙呂,係因為我自己講錯嘢...錯不在阿仔

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題