用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園? ...
樓主: 2014bumble
go

請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園? [複製鏈接]

我早前才見到D著住根德及ST CAT校服的小朋友,在LUNCH HOURS,坐在又一城冰場外的櫈,係到食飯。你知不知他們點食?工人姐姐就掛住傾電話,個K1定唔知K2的小朋友,自己攞住個飯壺係到「不」來食,食到天一半地一半。

我經過時心想,點解個工人姐姐咁懶,連行上去FOOD COURT搵張枱比個小朋友食飯都嫌費事。個小朋友想食餐正經飯都無。

個D父母有無想過自己LUNCH HOURS可以輕輕鬆鬆食餐飯,但D仔女就係街咁樣食法,好陰公!我見到唔止一個係咁,係好幾個

只得兩個字, 你小朋友"很慘"

回覆:請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園?

要小朋友咁辛苦,無休息時間,何苦?

回覆 IrisChin 的帖子

讀兩間,係街食飯換衫,比工人湊,你預咗係咁既場面。週街換衫露體都見過,差在吾係自己小朋友無得出聲。
父母點教養仔女,除非犯法,外人好難講也。但如果真系想咁做,自己試吓湊一、兩個星期,如果覺得無問題,咪繼續lor。

引用:小女現正就讀kingston幼兒班,已快近一年,剛

所以學位唔夠就係咁 我都識有人讀2間

引用:我係你小朋友將來大個唔會感激你為佢所安排

原帖由 cherrylammm 於 14-06-17 發表
我係你小朋友將來大個唔會感激你為佢所安排既野,只會怪你抹殺左佢童年應有既快樂,我要你一日打2份工你會 ...
非常贊同!

唔怕啦,通常返兩間幼稚園的小朋友都無時間參加自己喜歡的課外活動,e.g.畫畫,游水。平日因太疲倦和眼瞓成曰發呆,K2成績表差到不得了。一去到小一面試又無法show到小朋友培養課外活動的情況。
咪由得呢班人返兩間,你估小學老師看不出嗎

引用:唔怕啦,通常返兩間幼稚園的小朋友都無時間

原帖由 Lingfung813 於 14-06-17 發表
唔怕啦,通常返兩間幼稚園的小朋友都無時間參加自己喜歡的課外活動,e.g.畫畫,游水。平日因太疲倦和眼瞓成 ...
未必,通常俾小朋友返2間學校的家長,最鍾意迫小朋友,呢類家長唔會放過放學後的時間,相信4點放學後跟住再學興趣班。

俾你嘅建議就係是但讀一間,還你女兒一個快樂的童年。講完。

回覆:2014bumble 的帖子

唔洗理人點睇。都係想為自己小朋友好啫!我老闆之前都係咁,一間happy school, 一間谷。之後佢小朋友話唔鍾意返谷果間,覺得唔開心先退學,只返happy school, 但之後考到間好好嘅植資!你可引以為鑑。

返兩間?要小朋友都辛苦,如果你仲要交俾工人照顧,你小朋友就更可憐。仲有人人都似你咁霸佔兩個學位,其他小朋友點?我真心覺得你比雙非家長還可惡!要堅持做就請靜靜去做,唔好響咁公開的地方發表你這令人反感的問題!

引用:唔洗理人點睇。都係想為自己小朋友好啫!我

原帖由 hedhed 於 14-06-17 發表
唔洗理人點睇。都係想為自己小朋友好啫!我老闆之前都係咁,一間happy school, 一間谷。之後佢小朋友話唔鍾 ...
你老闆的小朋友?咁你自己的小朋都係返兩間學校嗎?你知道你老闆的小朋友自己有甚麼想法嗎?人人都唔洗理其他人點?香港只會變得越來越恐怖?

hedhed 發表於 14-6-17 23:52
唔洗理人點睇。都係想為自己小朋友好啫!我老闆之前都係咁,一間happy school, 一間谷。之後佢小朋友話唔鍾 ...
If you think kindergarten life is about exams and interviews, then it might be good to send the kids to two schools (perhaps soon some schools will start opening evening classes so the kids can attend 3 a day).
Personally I prefer happy and social skill development so I am against this kind of arrangement.  It is not healthy for the kids in a long term.

回覆 Pertra 的帖子

好奇一問,讀兩間果幾個考小一的成績如何?

引用:Quote:原帖由+hedhed+於+14-06-17+發表唔洗

原帖由 ballg 於 14-06-18 發表
你老闆的小朋友?咁你自己的小朋都係返兩間學校嗎?你知道你老闆的小朋友自己有甚麼想法嗎?人人都唔洗理其 ...
我小朋友未讀書。都唔打算會讀兩間。既然樓主揀唔定邊間,又兩間都收,又有財力,點解唔可以試下返下兩間,再按小朋友能力睇下讀邊間,或者啱邊類教學方法呢?點解一定要1或者2?唔可以1.5?個個父母都想俾最好自己小朋友的,唔會想害佢。何必咁激動。

引用:Quote:原帖由+ballg+於+14-06-18+發表你老

原帖由 hedhed 於 14-06-18 發表
我小朋友未讀書。都唔打算會讀兩間。既然樓主揀唔定邊間,又兩間都收,又有財力,點解唔可以試下返下兩間, ...
可能激動左,不過,好似你咁講,有錢就可以因為想給最好的俾自己小朋友而作咁自私的行為,人人係咁會點?你話樓主開學後可以2選一,咁唔止對其他家長唔公平,對被放棄的學校更唔公平,突然小個學生,個個係咁,間學校點,cut班炒老師?!唉!父母係子女的榜樣,人人自為自己,將來會點?我相信自私的只係一小撮人,而佢哋當然唔會覺得有問題,我想過唔出聲,但社會就係咁,我連聲都唔出,我點教我小朋友!大家各自修行吧!

引用:Quote:原帖由+Lingfung813+於+14-06-17+發

原帖由 cloudwingwing 於 14-06-17 發表
未必,通常俾小朋友返2間學校的家長,最鍾意迫小朋友,呢類家長唔會放過放學後的時間,相信4點放學後跟住再 ...
重有下下半場,唔好勒卦

羸在起跑線,輸在終點線。

Jane1983  很有可能!  發表於 14-6-18 15:05
‹ 上一主題|下一主題