用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園? ...
go

請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園? [複製鏈接]

小女現正就讀kingston幼兒班,已快近一年,剛有幸收到kentville嘅K1學位通知,所以都想俾佢同時嘗試。請問有冇家長或者朋友都有類似安排?中間约75分鐘lunch break時間,一般會點利用同埋安排?學校都喺九龍塘區,附近冇乜嘢,返屋企又趕唔切,如有任何建議,請分享,感激!!
   2    0    0    0

回覆:請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園?

I think most people have a driver and let the kid rest / eat in the car.

2014bumble 發表於 14-6-16 08:31
小女現正就讀kingston幼兒班,已快近一年,剛有幸收到kentville嘅K1學位通知,所以都想俾佢同時嘗試。請問有 ...

我不會

尤其你提到的2家kinder教育方式完全不一樣,小朋友易產生混亂,例如一些事為可上午老師容許但下午老師又不批準等
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:2014bumble 的帖子

你睇多D關於這樣的資料,便知道愛佢等於害佢!為人父母請你三思!申報我小朋友今年再讀K1巳有offer, 不會和你小朋友爭位,勸告是出於好意!請三思!

做乜要咁辛苦嗰小朋友?小朋友作息時間好緊要,食飯都趕,真的有此需要嗎?

有人甘做,但很不明智。

問題係 有冇需要小朋友咁做 ?
如果係一早找全日班 不是比較好 ?
說真 那個小朋友不用午睡 ?吃飯時間都咁要咁辛苦?
讀到咁何苦 不如直接比小朋友讀根德園仲好啦

想小朋友發展好啲,唔係比佢返兩間學校,你比得佢讀Kingston, 唔係想佢接受外國式教育? 點解要安排返兩間?你要佢聰明過人都要比時間佢休息先得.讀兩間絕對唔等如返一間全日班,唔好參與做怪獸家長!

回覆 Purplemango 的帖子

問得哩個問題已經係怪獸啦

回覆 2014bumble 的帖子

我認為小朋友的頭腦缺乏休息的話,會變笨。。。

我好欣賞同認同feidutdut, 小朋友的頭腦缺乏休息的話,會變笨。。。

請三思, 人的一生是長跑, 同時讀2間學校,欠缺休息,未起跑已無力再跑,那來完成賽事。

太怪獸啦!

樓主係唔係未確認小朋友係邊類型, 唔知適合邊種學校?定係想試吓小朋友谷唔谷得? 又擔心取了kentville唔識認又兩頭唔到岸嗎?

PrettyPC  我覺得佢係咁諗, 唔知揀邊條路好  發表於 14-6-16 16:49

傻的嗎?

回覆:2010YL 的帖子

我圈子內已有幾個家長係咁

引用:小女現正就讀kingston幼兒班,已快近一年,剛

Kv係一年返am下年返pm,每年轉一次,所以返兩間幼稚園應該窄窄地

‹ 上一主題|下一主題