用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 福建小學有心人
樓主: tony_chan
go

福建小學有心人 [複製鏈接]

提外話:上星期我同囡既幼稚園同學衆會,其實我地已經好好,有講得標準既pth 老師教中文。
家長係優才計劃來港,佢囡讀成8萬蚊一年學费既啟思,都係港式pth教中文。佢話佢囡已經翻唔到大陸讀書,因為大陸已經教曬pth拼音...

我地小一已學曬,嗰時大叫救命,現明白福小用心。

福小不是完美,但我已經好滿意...

囡兒資質平融,看見今次點書由60%唔識到最後少過1%···昨天,佢自發要求今早上學前早起身温書,我同老公都覺得夠了,無叫佢起身...
今次是一次好感動既考驗。

This is life

引用:Quote:原帖由+Feelinggreat+於+14-09-18+發

回覆:福建小學有心人

聽見你女女咁乖真係有點感動,好安慰!

引用:+本帖最後由+tungsfamily+於+14-9-19+01:41

原帖由 tungsfamily 於 14-09-19 發表

提外話:上星期我同囡既幼稚園同學衆會,其實我地已經好 ...
同意呀,普通話雖然教得快,但係我孩子都學得很好(佢之前無正式學過拼音)都能學得很好,應該係因為老師教得很好,加上本中文書有拼音,不停全年接觸所以活學活用,強化記憶。

其實每個小朋友都有佢的growing curve, 有時佢的learning ability 同課程有mismatch, 但不要心急,慢慢會有改善,我個仔便是了。k3個陣,默了,隔一連忘了,小一數學講極種差一點。今年小二,英默不用温,在家預默只錯三個,數學上次3,4,7 ESM 哥條竟然自己識做,中文雖然要重覆温習,但至少記到,d字今年突然靚了,暑假没做什麼,覺得只恩為他個腦成長了,小手肌肉有力了。上年因數學差,暑假帶了仔仔去報summer course, pretest 完,阿sir話佢無乜問題,看不到他有什麼急着要惡補,除我,上course, 預習小二的課題就可以,阿sir看的很準,小朋友過了暑假返而數學自動好了。我暑期都只是多左同佢看書,現在除了運動外,無去補習。比些時間小朋友

唉,好多小學,小三開始,要背成語,一年背一百個成語,重要測!我個friend 北區津小,一日十一樣功課,小二,叫洒求命!

Feelinggreat 發表於 14-9-23 10:42
見呀仔(小三)溫中默比以前易左上手, 以為佢第一次中默會好高分啦, 點知尋日派番來得85分, 問佢點解會咁?   ...
咁第一次都係背默?我要買定書同cd開學前兩星期開始溫小小,因為放完暑假啲中文真係無曬,翻學温翻好辛苦

引用:Quote:Feelinggreat+發表於+14-9-23+10:42+

‹ 上一主題|下一主題