用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

DELETE [複製鏈接]

0    0    0    0

功課量不多,  適中,  仲有好多時間做課外活動,  但課程效快.

回覆:一至六年級功課量

有聽家長話快,但不明白點解認為快?其實每科也是教一個學年的書(課程),例如三上、下,不會三上、下加四上。

回覆:ms.giggle 的帖子

我個人覺得所謂教得快是指每一個範疇不會花太多的時間去教,教完一個topic就會馬上去下一個。SFA大部份學生其實都跟得到這個步伐,但若有同學萬一跟不上,老師也不會停下來,或稍為慢一點,那些同學就要自己想辦法追回。

回覆:Pertra 的帖子

我小朋友四年級,一日平均五六樣…

回覆:BearBear2004 的帖子

小朋友通常用幾耐完成功課?
可以自己完成嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

大家唔駛大擔心,絕對比地區一/二線津小~少功課~
少到你可能唔敢相信自己對眼!特別當有朋友話週末十幾廿樣功課嘅時候... SFA係唔會週末特別多功課架!而你手上都依然係3-6樣功課....
恐龍家

引用:小朋友通常用幾耐完成功課? 可以自己完成嗎

原帖由 mylee6 於 14-06-17 發表
小朋友通常用幾耐完成功課?
可以自己完成嗎?
呢樣好睇小朋友個人…

我小朋友個係學校偷時間做功課,雖然recess同lunch time都要去當值,但日日都會做到兩三樣功課先返屋企…

我亦識有小朋友日日做到十點幾十一點…

SFA功課唔算多抄寫,其他的功課,若上堂有留心的話,要自己完成不太困難…

manmanchubb  thanks  發表於 14-7-20 22:52

請問小一, 三測三考的月份?
Thanks

回覆:tsehon 的帖子

You can find the school calendar from school website, on the left hand side, go to About Us and then School Calendar.
Exams are on Nov, Mar and Jun

引用:大家唔駛大擔心,絕對比地區一/二線津小~少

原帖由 小曳人 於 14-06-17 發表
大家唔駛大擔心,絕對比地區一/二線津小~少功課~
少到你可能唔敢相信自己對眼!特別當有朋友話週末十幾廿樣 ...
請問小一至小六成績表是怎樣顯示成績?
用分數或Grade?
有無全級及全班的名次?

醒目開學勳章 貢獻勳章

mylee6 發表於 14-6-19 10:28
請問小一至小六成績表是怎樣顯示成績?
用分數或Grade?
有無全級及全班的名次?

出每科/卷嘅ABC grade
然後就班名次同級名次 over 人數, i.e. 全班1/45; 全級1/175
有d前輩話名次出到某數字就唔出,但可以問老師
但我唔清楚係咪咁
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

tsehon 發表於 14-6-18 11:26
請問小一, 三測三考的月份?
Thanks

測~ 9月尾到10月中,1月到2月中,4月尾到5月中,
考~ 11月中,3月中,6月中

聖誕同復活節都可以去玩!6月中開始放暑期

恐龍家

引用:Quote:mylee6+發表於+14-6-19+10:28+請問小

原帖由 小曳人 於 14-06-19 發表
出每科/卷嘅ABC grade
然後就班名次同級名次 over 人數, i.e. 全班1/45; 全級1/175
有d前輩話名次出到某數 ...
據說成績表上的名次係出到全級25名和全級100名

回覆 BearBear2004 的帖子

咁睇黎功課量算輕鬆
‹ 上一主題|下一主題