用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小小感受
樓主: kkh2014
go

小小感受 [複製鏈接]

回覆:jesswong1029 的帖子

我個小朋友都比D一線尾, 二線頭既學校用普通話問佢: 1.你叫什麼名字? 2. 你今年幾歲? 3. 你家住在那裏? 呢3條我個小朋友都有用普通話答番佢, 但係佢都係唔滿足, 叫我小朋友用普通話介紹吓自已 ... 小朋友無言以對!

回覆:2LittleMonkey 的帖子

我見工用普通話介紹自己都死啦,何况5歲細路,佢條問題明益厚多士

麥兜MaMa  target英普幼稚園? 係入K1前己簡左卒, 再係果d度簡??  發表於 14-6-18 09:48
麥兜MaMa  C6早前見工試過要PTH, 佢話近期冇講都食哂螺絲.  發表於 14-6-18 09:46

回覆:catcc2000 的帖子

見沙田崇真。之前只係叫小朋友自己選圖書,然後面試講故事。我小朋友對中文較有信心,便選中文書。點知入去面試,要我小朋友用普通話講本故事書。我小朋友當然做不到。與其說學校重厚多士,其實是中了普教中的毒。個人而言當然反對普教中,但作為家長,叩門學位在前,實在只有跪低。

甘恐怖

比我仔一定答"不知道"...佢講得最準呢句話

回覆 宏心 的帖子

其實點解只著重一線先係好學校, 有好多2線學校都努力緊, 都唔差呀, 反而仲會更有心去教學tim.
一線ge學校都收晒d叻人, 又只會去催谷, 令學校更勁, 但有幾多人聽到一線學校comment係好有愛心, 好有heart, 對一d成績未必追到ge會更用心去幫?

又有幾多會好重視品格? 當然對升中會有保證, 但入讀名校付出的代價係咪個個小朋友都ok?

我身邊有d朋友, 一早已target入一線名校, 佢個仔一至日都要學野, 學術, 體育, 音樂樣樣都有, 冇錯, 佢個仔係高幾班, 但小朋友會開心嗎? 可能有d小朋友ok ge, 但如有得選擇, 我相信小朋友會選擇抖下law~~

大定去叩門時不妨試埋2線學校呀, 好過去到邊境, 咁對小朋友就真係好大影響啦

p.s. 睇得多post ge小小感受

回覆:小小感受

點解個個想入一線,咪因為通常讀書風氣會好啲,peer group influence 好緊要架。

‹ 上一主題|下一主題