用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小小感受
樓主: kkh2014
go

小小感受 [複製鏈接]

ChloeWoonMa 發表於 14-6-14 23:39
我發覺入唔到好小學,D人一定係覺得父母唔啱,又話你唔比野佢學,唔同佢参加比賽呀!但係我性格真係唔鍾意 ...
yes, 話我又唔返教會,又無証書,又無鋼琴,又無跳舞,甘好難幫我。我真係想講粗口,十項全能樣樣皆精既話,使鬼你幫手咩,肯定大把學校爭

回覆:nillnill 的帖子

好明白你嘅心情,一個6歲人仔,坦白講,字都未認到幾個,何況又要默又要串,唉,宜家香港唔少父母向0歲已經幫小朋友裝備好,又寫得又講得,有d已經有好多比賽經驗,相比自己果個仲成舊飯咁,點爭呀! 所以我唯有催眠自己,雖然自己果件技不如人,至少佢有輕鬆快樂,無壓力咁過呢6年,叩門,盡力吧! 結果係點都無法改變,既然係咁,平常心啦! 共勉之,振作呀!

catcc2000 發表於 14-6-14 16:13
有得見都仲有機,d人派第一志願都要去叩下,張音樂椅一定有排玩。我派第九志願,交了13間,上星期見左3間, ...
如果有新OFFER,我一定即放四寶飯劵出嚟

我另一個interview好hurt我既係校長,heart埋我小朋友。
佢話佢偏向活躍,會影響學習。我頂,使唔使係小朋友面前講。講真,有邊個可以坐45分鐘唔郁呀,你要收舊飯咪出聲囉,我唔in添呀

cutekiddy 發表於 14-6-15 00:18
如果有新OFFER,我一定即放四寶飯劵出嚟
我識個同學仔媽咪,就係甘囉。問佢原因,話佢想同某女同學同校,聽完想xyz佢

回覆 eviza_snow 的帖子

試下父母一齊去in, 我見o左7間, 有兩間學校老師話會更了解學生背景.
我個女有學繪畫鋼琴, 但冇考試冇比賽, 又冇谷佢面試筆試, 唯有父母做好d.

引用:+本帖最後由+wendyaupooh+於+14-6-15+00:21

原帖由 wendyaupooh 於 14-06-15 發表

我另一個interview好hurt我既係校長,heart埋我小朋友。 ...
呢d咩人嚟㗎 ,咁都做到校長,入唔到呢間學校係福氣

回覆:eviza_snow 的帖子

我個仔相反,你叫佢講野就死更,所以之前直資私校死哂,上星期有間終於俾份卷佢做,掂左。同埋父母一齊去可能會好d,我地收那兩間都係一齊去,有一間本來爸爸停左車係出面等,突然聽到話要見父母,即刻叫老公棄車入來,抄牌當報名費,我都嚇一驚要老公入來壯膽。另一間我地一齊係校長面前Yim Yim Yeung Yeung,再叫亞仔同校長講午安。另我真的要多謝一班朋友,一知我食五寶飯,即刻幫我周圍打電話,睇下有冇人幫到,有一位更出動媽媽去問神父寫信俾校監,再拿封信來公司俾我,呢間雖然都係冇call我,但好感激一班朋友。

引用:好明白你嘅心情,一個6歲人仔,坦白講,字

原帖由 eviza_snow 於 14-06-15 發表
好明白你嘅心情,一個6歲人仔,坦白講,字都未認到幾個,何況又要默又要串,唉,宜家香港唔少父母向0歲已經 ...
同意,其實好殘忍。但作為父母,始終都要嘗試為小朋友盡量爭取好一點的學習成長平台。我北區,小朋友慘派打鼓嶺邊境村校,個個都勸我間間試叩門,基於這個道理,而且叩門既然實力行先,搏一鋪,只走熱一線小學叩門,筆試,面試。若然成功,因禍得福。如果失敗請返去擁抱雙非,好好學習自己裝水沖馬桶及學習耕種。

引用:初初覺得派得差唔緊要,去叩門就得...但in

原帖由 Mellchan 於 14-06-14 發表
初初覺得派得差唔緊要,去叩門就得...
但in左幾間之後,越黎越無信心,覺得無可能收自己
開始覺得要認命、 ...
同感,覺得自己小朋友無乜機會!!太多人,人地憑咩收你??所以見到啲派得好的都去叩,有點覺得佢地阻住哂,又唔係真正需要個學位,可能只係想去考下自己小朋友實力有幾强勁,但就真正影响到我地呢班唔好彩派得唔好的小朋友了!

回覆 nillnill 的帖子

下,你只叩一線小学?点解二線唔叩?如叩到二線,不是好過去邊境嗎?

引用:我個仔相反,你叫佢講野就死更,所以之前直

原帖由 catcc2000 於 14-06-15 發表
我個仔相反,你叫佢講野就死更,所以之前直資私校死哂,上星期有間終於俾份卷佢做,掂左。同埋父母一齊去可 ...
有人帮真係好,我地依D樣樣靠自己咋!

引用:話唔係咁講當個個小朋友都識,自己小朋友

原帖由 nillnill 於 14-06-14 發表
話唔係咁講
當個個小朋友都識,自己小朋友唔識或者筆試原來未明白題目就亂寫。識得其他同幼稚園小朋友都入 ...

好形同你講「原來今天的果,確實是自K1便種下了因」。

有好多人只羨慕人的成功,只為自已一定有幸運之眷顧。

取你個普通話例子:我的普通話達到驚人級別。小朋友因為有好老師栽培,所以可以和「普通人」溝通到。我想我就算狂操3年也沒有這效果。在幼年打好一定基礎是非常重要的。

引用:+本帖最後由+wendyaupooh+於+14-6-15+00:21

原帖由 wendyaupooh 於 14-06-15 發表

我另一個interview好hurt我既係校長,heart埋我小朋友。 ...

"heart埋我小朋友。佢話佢偏向活躍,會影響學習……你要收舊飯咪出聲囉,我唔in添呀私"

結局真係唔難理解:
1. 睇字面都明白了;

2. 校長與你萍水相逢,next one 就是了。但都咁冒險家地用咁非常婉轉方法去提點你,失控情況可想而知。你竟然都唔知問題所在…

回覆:luck_tang 的帖子

來到呢刻真係識人好過識字

醒目開學勳章 王國長老

引用:當你派到間五寶飯嘅時候,我都唔敢望可以叩

原帖由 catcc2000 於 14-06-14 發表
當你派到間五寶飯嘅時候,我都唔敢望可以叩得返第一志願,今天第二志願嘅面試都冇去了,有間幾好嘅咪算lo, ...
讚!

回覆 非常串嘴 的帖子

我想澄清,我小朋友係非常正常。在這45分鐘既面談,只係最尾個10分鐘開始郁個頭,同身。
我自己就唔覺有問題啦,大人坐都要轉姿勢,何況小朋友,佢唔係周圍跑周圍跳個種。
如果甘都算過度活躍,甘自問我係大人,我當日坐45分鐘我都有轉下姿勢甘,甘應該我都係活躍型啦。
試問一個5歲幾小朋友,平時學校25分鐘一節 佢捱到35分鐘,我已經比十個叻佢。

woodstockada 發表於 14-6-14 15:45
我情況同你差唔多,唔好灰心,希望在明天嘛!
今日帶個仔去咗4間面試,睇住佢由第一間開開心心到最尾嗰間見完想喊咁濟。有啲學校問題好深,試問一條奧數5歲人仔點識答。唔明點解要考咁深。 ...
可否講講那條奧數題目是怎樣的?

引用:真係想唔到,被派去7、8綫的小學。想盡力幫

原帖由 kkh2014 於 14-06-14 發表
真係想唔到,被派去7、8綫的小學。想盡力幫呀女,可以做到的,實在有限,小小年紀,咁大競爭,想起都心痛, ...
我的小孩子都被派去第9位的小學。
但我們反而用平常心去面對這個結果。

第一志願學校係間谷的小學,亞仔很喜歡這間小學,我們都去叩門,但只是想盡力去做,如果只要用負面想法,會影響小朋友。

大家努力。將來有很長的路要走呢。

回覆:小小感受

唔付出何來收獲,你唸下當你小朋友好happy 玩緊時,第二個係坐係度串緊生字,所以你揀咗先甜,人地揀先苦,係有原因架

‹ 上一主題|下一主題