用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Kingston 小學
go

Kingston 小學 [複製鏈接]

我個小朋友本身讀緊 kingston 幼稚園,考慮緊 Kingston 小學,本身小朋友對中文較有興趣,十分主動學習中文,所以對有較多中文嘅 國際小學有興趣。

請問有冇 Kingston 小學嘅家長,想問下:
1)呢間小學學術水平如何?屬於中上嗎?
2)校風如何?
3)本身幼稚園學生直升小學有難度嗎?因小學學額好似比幼稚園學額少,Kingston 小學以咩收生條件決定收唔收個學生?

因網上 kingston 小學資料很少,多數是官方資料,希望有 kingston 家長可以俾多d 小學資料以供參考,萬分感謝

1    0    0    0

學校是直升的,也無雖考試,小學一年級約六十個位,幼稚園生上下午加起來有七十五人左右,但會部份人考其他小學,所以是夠位的。
學術水平,本人認為學校較注重中文,所以英文及數學較弱。
校風其實同幼稚園時差不多,因大部份是幼稚園升上來。

引用:學校是直升的,也無雖考試,小學一年級約六

原帖由 florencewongpy 於 14-06-15 發表
學校是直升的,也無雖考試,小學一年級約六十個位,幼稚園生上下午加起來有七十五人左右,但會部份人考其他 ...
可否分享下學生之間多用英文還是中文溝通? 謝謝你.

回覆:Kingston 小學

幼稚園和小學幾錢一個月,need debenture?

回覆:florencewongpy 的帖子

Thanks for your info

回覆:florencewongpy 的帖子

Thanks for your info.

引用:Quote:原帖由+florencewongpy+於+14-06-15+

原帖由 happyhealthymin 於 14-06-15 發表
可否分享下學生之間多用英文還是中文溝通? 謝謝你.
我之前去過兩次 open day, 我聽到d 學生係用英文傾計,佢地同我講嘢都係用英文,口音頗 native.

push

請問幾多人一班?

Is there any seat for outsiders in Primary 1 and 2?

Thanks!

‹ 上一主題|下一主題