用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 P2-P5 叩門一問 2014/2015
樓主: LAMLHY
go

P2-P5 叩門一問 2014/2015   [複製鏈接]

貢獻勳章

運動勁就緊係去 DBSPS 啦! 真係唔識得亦未聽聞過喇小收運動員學生, 反而前年嗰界有個仔去咗DBS 升中!

醒目開學勳章 貢獻勳章

joemyt 發表於 14-9-14 17:02
運動勁就緊係去 DBSPS 啦! 真係唔識得亦未聽聞過喇小收運動員學生, 反而前年嗰界有個仔去咗DBS 升中!
...
呢單我聽過,過到去開學俾人圍!
恐龍家

這學生無論成績及運動都好好、但我叫亞仔吾好以佢做榜樣、以我所知、佢係當年未有表現時出叩DB吾收、而再叩LS收咗、入咗後、因是大仔(正常6年级大咗1年)、運動、音樂都出色、替學校及自己取得好多獎‧後來想讀IB、被DBS一召就入!好似忘了ls对佢的培育、而從投當初棄佢吾收嘅DB、全無志氣及吉士、加上佢過去都睇吾到佢被重視!

joemyt 發表於 14-9-14 17:02
...
何解呢? LS運動都好勁喎

另外想問, 假設在LS小學成績好好, 升中如揀番LS中學, 係咪都係要Follow一般派位程序?定係會早D就Confirmed accpetance by the secondary school?

貢獻勳章

回覆:NeoMom 的帖子

我的經驗係好好成績的,都無得預知,都係要等放榜。 除非你係邊緣人,否則心中有數!

成绩好[中英數都86分以上、全級大約104名內]屬b1生、操行有B-、書院實收啦!
成绩只有85或以下屬b2生、就要全港性抽、抽吾到就要叩門、到時各体育、音樂獎才幫到你、操行當然要b或以上啦、如果外生及喇小生各條件相同、後者會佔優小小、但如外來生係b1A、就一定先收、除非b2喇小生真係在運動上超晒、有全港或国際性獎項!但全部收全確認、都是以全港派位日作準、因官津係吾可事先張揚、屬違規、只可暗示!吾同其他私立、如dbs、即見可即簽收你!所以好多運動尖子、吾敢冒這個險、都去咗私立!

咁如果某一屆有好多同學都是BAND1, 中學會唔會有QUOTA只收TOP果幾十%?

又或者如果某年好多BAND1 頭學生(外校)揀LS中學, 會唔會就減少收喇小同學(即使是BAND 1但可能是BAND 1中至尾)

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 NeoMom 的帖子

以我理解,學生個個叻到係band1 ,都係要跟學兄之前考落嘅成績分3個banding如果某屆真係咁叻,個個都係band 1成績,只係會益咗下一屆嘅師弟,佢地亂嚟都係band 1
而書院必須預留一定學額俾師弟 (統一階段),但自行階段學額應該可以彈性處理
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 Sky2002 的帖子

事實又真係有d人係 DB die hard fans,入到LS佢地覺得都未夠好我早排去做家長義工先遇到一個,我祝福佢早日如願

恐龍家

如果被喇小評定屬b1、操行又吾太差都入到啦、因喇小會比全港評高半级、即b2头應入全港b1啦\而教统只會分三级、b1.b2.b3、所以如入咗b1、已無再分头或尾、喇小有6班卅几人、而書院有7班卅几人、收晒都仲有剩位、而且有联系、又優先、所以喇小B1選書院、而過吾到馬路的係好微、除非你吾係選佢第–志願!

如果被喇小評定屬b1、操行又吾太差都入到啦、因喇小會比全港評高半级、即b2头應入全港b1啦\而教统只會分三级、b1.b2.b3、所以如入咗b1、已無再分头或尾、喇小有6班卅几人、而書院有7班卅几人、收晒都仲有剩位、而且有联系、又優先、所以喇小B1選書院、而過吾到馬路的係好微、除非你吾係選佢第–志願!

我地P4搶九XX小學"唔怕稀", DXX搶我地。No Say.

想請教考LS P2﹣P5插班是否中英數常Paper 都考,英文MATH 同 General Science??  之後才出2ND IN 見校長?

小曳人  中英數3科only  發表於 15-4-16 13:40

貢獻勳章

筆試考:中/英/中文數

當然係筆試ok先至有得面試.

醒目開學勳章 貢獻勳章

補充:筆試成績好,加一項個人專長,先有機會見校長
恐龍家

請教插班成功的家長, 申請插班的自薦信用中文好定英文好?定係無所謂??

貢獻勳章

發自內心的, 寫乜都無所謂啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地用英文寫,其實最緊要說明來意,真誠有禮就夠
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題