用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長恐子女變「做功課機器」
go

家長恐子女變「做功課機器」 [複製鏈接]

【太陽報專訊】 教育局為實施長達十二年的小學生功課量上限「鬆綁」,在更新《基礎教育課程指引》時刪去初小及高小學生家課書寫量的上限要求,轉由學校自行制定功課量;有家長直言小學生的功課量上限早已形同虛設,「做到飯都無得食,連瞓覺都無時間」,擔心取消上限後,小學生進一步慘變「做功課機器」。

稱難「一刀切」設限
教育局昨公布,已更新課程發展議會於○二年出版的《基礎教育課程指引(小一至中三)》小學部分,包括刪去原先指引規定「初小學生每日書寫練習家課不應超過三十分鐘,高小學生每日書寫練習家課不應多於六十分鐘」的功課上限要求;及在德育及公民教育加入「誠信」及「關愛」等價值觀和態度培育。政府解釋,現時的家課形式愈趨多樣化,難以訂定一個「一刀切」及量化的上限要求。

「食飯瞓覺都無時間」
再加上近年研究顯示,大部分小學生認同過量的機械式抄寫現象已得到改善,故刪去家課書寫量上限要求,轉由學校依據校本方針協調各班的家課量。
九龍城區家長教師會聯會會長陳鳳雯直言,指引的上限早形同虛設,小學生每日平均需花上四小時應付八至九份功課,又指不少家長為爭取時間會安排子女在快餐店一邊吃東西一邊做功課,「有啲上完補習班返屋企又要做功課,做到飯都無得食,連瞓覺都無時間。」她質疑當局是藉以將功課量大的責任推卸予學校。

香港教育學院國際教育與終身學習學系助理教授胡少偉指,個別歐美國家已提倡「唔帶功課返屋企」,以提升學生創意,反觀香港家長觀念停留於功課多才是好學校,指這會減低學生的學習動機。

1    0    0    0

大家怕唔怕?

Yanamami  唔怕。由我大女到而家細女,学校都係同-宗旨,重质不重量。  發表於 14-6-15 12:52
sonkhl  怕都冇辦法,除非全港學校統一實行,如果唔係,咪又係學校同學校你追我趕.  發表於 14-6-13 18:18

回覆 awah112 的帖子

me too

回覆:家長恐子女變「做功課機器」

相信利用教育,從小篏制香港人思想。令我們都無思想空間,再加上每天國民教育。

我們下一代真可悲

教局痴哂線

11B 發表於 14-6-13 20:48
教局痴哂線
大家多得“唔得掂”唔少。

「初小學生每日書寫練習家課不應超過三十分鐘... 」  But my children's school definitely violates this  almost every other day..... this limit is unrealistic , I don't see my children's school has complied with this guideline ...

身為家長都唔想小朋友讀得辛苦, 但無奈我地都係"被迫".
做功課做得多不等於會叻過人, 反而對小朋友既身心發展都有不良影響. 佢地連做運動, 玩下, 伸展下根骨既時間都冇, 而且要承受不必要既壓力,
學識思考對小朋友帶黎更多益處, 我地既社會唔需要死做既牛, 而係要更多既喬布斯!

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,本身有幾多學校跟?!
我睇唔到呢句指引有乜效力
所以,就算無,應該唔會有影響

vincher  agree,根本執法不严,嘥氣!  發表於 14-6-15 10:31
恐龍家

教育局應該加強管制, 而唔係放寬囉

指引確係形同虛設, 但作為教育局, 對於一些有利學生的宗旨, 理應堅持及推廣,作為一個姿態都要啦, 而家咁, 俾人感覺係連教育局都覺得應該多功課係正常。

呢個政府, 好攪唔攪, 應做唔做, 唔應做就做足做凸. 根本就有心想你班香港人走

「及在德育及公民教育加入「誠信」、、、、」?誠信?講笑LA,有689、吾洗講誠信架、連律政司都可以昨日、今日、、。 誠信、、、収皮LA.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

與其監管功課量不如果監管課程,認真檢討學齡需要同程度。乜科都考乜科都評估,搞到學生同家長都癲左咁,就算無功課都無停手咁做練習。

好多學校鬼“銀”眼,睇成「初小學生每日書寫練習家課不可少過三十分鐘,高小學生每日書寫練習家課不應少於六十分鐘」

引用:指引確係形同虛設,+但作為教育局,+對於一些

原帖由 w_y 於 14-06-13 發表
指引確係形同虛設, 但作為教育局, 對於一些有利學生的宗旨, 理應堅持及推廣,作為一個姿態都要啦, 而家咁,  ...
佢地連人地違規收2800報名費都唔夠膽出聲,仲好快批左,你信呢個教育局識做啲乜?? 欺善怕惡

做得功課多,唔代表好!
多啲時間去下郊外,行山!
或者去下科學館丶太空館。
學到知識會更多

仔仔錫錫你 發表於 14-6-13 22:01
好多學校鬼“銀”眼,睇成「初小學生每日書寫練習家課不可少過三十分鐘,高小學生每日書寫練習家課不應少於 ...
你說得對,現實情況是好多時高小生每日做家課至少需要3小時。

superccc 發表於 14-6-14 19:28
做得功課多,唔代表好!
多啲時間去下郊外,行山!
或者去下科學館丶太空館。
中國人的思維模式,參觀、郊遊、行山後,心裡沒有底。但多做功課後,心裡有底,覺得有把握在考試中取得好成績。

太可悲了..咁多功課..
‹ 上一主題|下一主題