用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 天水圍有那間收自閉寶寶不錯的小學?
go

天水圍有那間收自閉寶寶不錯的小學? [複製鏈接]

小朋友明年8月就足6歲了,現在在特殊學校讀了1年,展望明年就升小一了,大家可給點資訊嗎?謝謝
   2    0    0    0

可銘有不錯的資源. 不過只能夠在情緒行為上做點功夫, 成績都是要靠自己~

回覆:天水圍有那間收自閉寶寶不錯的小學?

天水圍有幾間都OK, 耀道小學仲係龍校,我仔係好麻煩的A仔,入左李兆基小學,而家上堂有TA跟

pearlypigchick 發表於 14-10-15 08:49
天水圍有幾間都OK, 耀道小學仲係龍校,我仔係好麻煩的A仔,入左李兆基小學,而家上堂有TA跟

...
想請問咩叫龍校?李兆基老師有愛心嗎?如果想入耀道或李兆基,需要面試嗎?交表時,需要講明係a仔嗎?
想問你囝囝言語,認知,小肌追回一般小朋友水平嗎?
我都擔心緊應入主流還是特小=.="

引用:Quote:pearlypigchick+發表於+14-10-15+08:

原帖由 Stone媽媽 於 14-10-16 發表
想請問咩叫龍校?李兆基老師有愛心嗎?如果想入耀道或李兆基,需要面試嗎?交表時,需要講明係a仔嗎?
想問 ...
龍校即係一條龍,可以直升中學,不用再大抽獎等派位。兩間小學係自行及統一派位,不用面試,叩門才要。自行派位既表格有一部份係寫特殊需要,如學習遲緩、自閉症、過到活躍…etc

我仔專注力不足、寫中文字吃力,會追得辛苦啲,但特殊學校未必顧到佢,所以我揀上主流

pearlypigchick 發表於 14-10-16 13:43
龍校即係一條龍,可以直升中學,不用再大抽獎等派位。兩間小學係自行及統一派位,不用面試,叩門才要。自行 ...
點解特殊學校考未必照顧到囝囝?特殊學校資源唔係最充足嗎?

引用:Quote:pearlypigchick+發表於+14-10-16+13:

原帖由 Stone媽媽 於 14-10-16 發表
點解特殊學校考未必照顧到囝囝?特殊學校資源唔係最充足嗎?
特殊學校主力照顧輕度智障既學生,阿仔只是自閉症及專注力不足,對於他其他發展既資源有限。天水圍楊日霖教學係分程度,初小、高小、初中、高中,雖然學習上會令小朋友無咁大壓力,唔會因為年齡升班,但對於多元智能發展無咁大幫助,資源已經落晒日常教學。

但而家我仔讀主流,爭取到資源、有專門TA跟住佢上堂

pearlypigchick 發表於 14-10-16 23:15
特殊學校主力照顧輕度智障既學生,阿仔只是自閉症及專注力不足,對於他其他發展既資源有限。天水圍楊日霖教 ...
直資小學都可以申請資助?咁TA係日日都跟住上堂?好似影子老師咁?

引用:Quote:pearlypigchick+發表於+14-10-16+23:

原帖由 Stone媽媽 於 14-10-17 發表
直資小學都可以申請資助?咁TA係日日都跟住上堂?好似影子老師咁?
李兆基小學是津助,中學才直資
TA同影子老師差唔多,上堂會跟住的

pearlypigchick 發表於 14-10-17 11:46
李兆基小學是津助,中學才直資
TA同影子老師差唔多,上堂會跟住的
很感興趣!可否多點分享妳小朋友在李兆基的日常情況?

引用:Quote:pearlypigchick+發表於+14-10-17+11:

原帖由 tommyangie 於 14-10-18 發表
很感興趣!可否多點分享妳小朋友在李兆基的日常情況?
我仔似乎係開校以來最難搞果個,成日離開位,撕爛書、畫花晒啲書同作業簿

pearlypigchick 發表於 14-10-18 17:08
我仔似乎係開校以來最難搞果個,成日離開位,撕爛書、畫花晒啲書同作業簿

...
學校老師都願意包容嗎?出現呢d情況,TA會協助處理定係學校社工幫忙?

引用:Quote:pearlypigchick+發表於+14-10-18+17:

原帖由 Stone媽媽 於 14-10-18 發表
學校老師都願意包容嗎?出現呢d情況,TA會協助處理定係學校社工幫忙?
老師初期都包容,或者可以講顧唔到咁多,唔騷擾上堂就可以。但我仔情緒黎既時候會高分貝尖叫,呢個時候社工會帶走佢,TA都係剛來第二星期

pearlypigchick 發表於 14-10-18 17:39
老師初期都包容,或者可以講顧唔到咁多,唔騷擾上堂就可以。但我仔情緒黎既時候會高分貝尖叫,呢個時候社工 ...
咁學校有冇比說話你聽?或勸退學既問題?

引用:Quote:pearlypigchick+發表於+14-10-18+17:

原帖由 Stone媽媽 於 14-10-18 發表
咁學校有冇比說話你聽?或勸退學既問題?
暫時無勸退學、社工有少少說話,但班主任就反而正面啲

整體在李兆基的感覺如何?

hi,tommyangie
我個都系a仔, 讀緊天水圍i位.明年10月六歲.
我申請多讀一年i位. ...未知批吾批..
可以pm傾傾嗎?
‹ 上一主題|下一主題