用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 细B面試未識講野,但又成功入读K1?
go

细B面試未識講野,但又成功入读K1? [複製鏈接]

我囝20個月大了,報了下年K1,但到現在都不太会講野,但好多指示都明会做。有没有那位小朋友之前也同样不太会講野,但又成功入到K1?

0    0    0    0

回覆:细B面試未識講野,但又成功入读K1?

唔怕,都有好多小朋友平時開籠雀,入到去變鵪春,例如我仔。

回覆:Yingtsoi800317 的帖子

冇需太擔心,我個女舊年細B也不識講野,最後都有幾間收。幼稚園不考講野,他們應該主要看小朋友服從性和配合度

引用:唔怕,都有好多小朋友平時開籠雀,入到去變

原帖由 pokey 於 14-06-13 發表
唔怕,都有好多小朋友平時開籠雀,入到去變鵪春,例如我仔。
It will be no problem if u don't target some famous kindergartens,

唔怕,最重要小朋友識聽指令。我仔上年見學校都係未識講,但做到大部份指令,學校都肯收佢。佢都係細仔

唔洗擔心,我大女當年到2歲時返n班,同老師講佢未識講野,可否幫忙留意佢多d,之後老師好醒目,幫忙訓練佢,有好大進步。

Yingtsoi800317 發表於 14-6-12 23:26
我囝20個月大了,報了下年K1,但到現在都不太会講野,但好多指示都明会做。有没有那位小朋友之前也同样不太 ...
我阿仔in K1 時22個月左右,在家還可以說幾句話,但對着陌生人卻一句話也不說。最有趣的,是「蘋果」對他有特別意思,老師叫他說什麼都不說,但說到「蘋果」時他會只用口型沒聲音的說「蘋果」。。。。
無論如何,結果還有不少幼稚園取錄。(不是什麼名校,只是區內的幼稚園)

但考n已經好難,考k時會問嘅一定更深!

我小朋友上年兩歲都未夠,冇讀N班,都未識講野,但有幾間幼稚園收咗K1(其中幾間出名的),主要考小朋友反應和表現,唔識講唔代表唔好,有經驗既老師都會知道只係未到嗰個階段,唔會要求小朋友做一啲超出能力範圍的表現
‹ 上一主題|下一主題