用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 62區 - 我鍾情馬基,今年係咪真係咁難入呀? ...
樓主: luckyho
go

62區 - 我鍾情馬基,今年係咪真係咁難入呀? [複製鏈接]

引用:Quote:kenwong888+發表於+14-6-12+22:31+I+

原帖由 saulamlover 於 14-06-12 發表
會ar...因為我舅母之前都系咁叩紅馬...
不過佢多個機會..就系有得in...
之後雖然唔收..但隔2個wk就寄信俾 ...
試下啦,我聽海官D家長話陳校長除咗病,每天風雨不改在海官門囗接小朋友返學的,試下親手交封求位信比校長,希望你叩門成功

引用:Quote:原帖由+sbux+於+14-06-12+發表本帖最

原帖由 Mikiwong 於 14-06-12 發表
但大部份學生來自荃葵青區喎
但唔信邪嘅係村屋原居民見親都係馬基,唔知係咪攞地起樓時有commitment

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+saulamlover+於+14-06-12+發

原帖由 o_____o 於 14-06-13 發表
試下啦,我聽海官D家長話陳校長除咗病,每天風雨不改在海官門囗接小朋友返學的,試下親手交封求位信比校長 ...
多謝你呀,你唔講真係唔知。希望多一個途徑可以有機會。謝謝你

其實如果不是原居民, 交通真是好麻煩, 要入去太唔方便。

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+14-06-12+發表20

原帖由 elnino 於 14-06-12 發表
Thanks!
自行係咪唔使interview 淨係靠抽籤?
知唔知叩門有咩要求?
自行唔駛interview, 只要交齊文件,如住址證明,父或母受洗證明,出世紙等。

至於叩門,一切睇臨場表現!!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:其實如果不是原居民,+交通真是好麻煩,+要入

原帖由 ssannie9182 於 14-06-13 發表
其實如果不是原居民, 交通真是好麻煩, 要入去太唔方便。
入去都幾方便架,荃灣,kwai fong, 青衣都有黄巴入! 家長一年只需回校兩至三次,小朋友返學坐校車的。

回覆:gracelam 的帖子

但有時打風或太大雨會封橋,趕時間搭的士好貴!又唔可以揸車。我老公叫我唔好揀,我堅持……,宜家比佢寃我

hopeful123 發表於 14-6-13 09:40
但有時打風或太大雨會封橋,趕時間搭的士好貴!又唔可以揸車。我老公叫我唔好揀,我堅持……,宜家比佢寃我 ...
其實都唔會成日搭的士入去呢!1次半次  

引用:但有時打風或太大雨會封橋,趕時間搭的士好

原帖由 hopeful123 於 14-06-13 發表
但有時打風或太大雨會封橋,趕時間搭的士好貴!又唔可以揸車。我老公叫我唔好揀,我堅持……,宜家比佢寃我 ...
我囡讀左四年了,只有兩,三次因為風速高過400公里要封橋,封橋前學校一早收到通知,跟住send sms比所有家長,安排小朋友及老師坐渡輪到荃灣碼頭,再由碼頭上校車去平時落校車地方!

家長唔駛特登回校接小朋友架!!

回覆 o_____o 的帖子

有時打電話去海官CHECK下的開放日呀, 觀校日呀, 的職員架態度好差.
但聽你咁講, 校長風雨不改早上都係門口等學生返學, 又好似幾親民咁.
等我搵日去睇下佢地放學情況先!

luckyho 發表於 14-6-13 10:36
回覆 o_____o 的帖子

有時打電話去海官CHECK下的開放日呀, 觀校日呀, 的職員架態度好差.
My personal feeling 海官 is quite "big nose"!

回覆 luckyho 的帖子

自行已收了93個,

gracelam 發表於 14-6-13 10:18
我囡讀左四年了,只有兩,三次因為風速高過400公里要封橋,封橋前學校一早收到通知,跟住send sms比所有家 ...

溫馨提示 : ..... 目前最高風速的熱帶氣旋是2013年西北太平洋的颱風海燕,一分鐘平均風速達每小時315公里。如果400公里, 馬灣已經變災區.

梵高 發表於 14-6-13 11:23
溫馨提示 : ..... 目前最高風速的熱帶氣旋是2013年西北太平洋的颱風海燕,一分鐘平均風速達每小時315公里 ...

溫馨提示 : ..... 目前最高風速的熱帶氣旋是2013年西北太平洋的颱風海燕,一分鐘平均風速達每小時315公里 ...

40km - 60km...限制封橋面, 校巴不能入.....低地台黃巴士, 的士還可以

60km 以上 全封橋面

http://www.pitcl.com.hk/chi/html/traffic.asp

http://www.pitcl.com.hk/chi/pdf/contingency_traffic_arrangement_chi.pdf

引用:+本帖最後由+梵高+於+14-6-13+11:24+編輯+\

原帖由 梵高 於 14-06-13 發表
打多左個零

放111都唔得, 以為基於以上條件會無咁多人選, 點知同荃官浸聯有過之而無不及.
‹ 上一主題|下一主題