用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 請教現在聖羅撒就讀的家長
go

請教現在聖羅撒就讀的家長 [複製鏈接]

請問學校對成績不好的同學會如何協助?每天大約有多少功課?抄寫多嗎?
見之前很多家長都批評校車的服務,請問今年有改善嗎?

謝謝
   5    0    0    0

學校課後有補底班,功課每天七至十樣包括改正,而校車仍沿用康和,其他線我不知道但我搭開那條線一直都唔錯

引用:學校課後有補底班,功課每天七至十樣包括改

原帖由 echaichai 於 14-06-19 發表
學校課後有補底班,功課每天七至十樣包括改正,而校車仍沿用康和,其他線我不知道但我搭開那條線一直都唔錯 ...
請問多小朋友搭街車嗎?學校的校車星期五課外活動會等埋嗎? thx!

回覆 BabyQQ~ 的帖子

有搭街車的不過唔多,星期五有課外活動的學生會跟幼稚園一車

請問學校對成績不好的同學會如何,會要求轉校嗎?

會要求留班,阿女果班聽說已有幾個要留

引用:請問學校對成績不好的同學會如何,會要求轉

原帖由 chaiing 於 14-06-27 發表
勸退肯定存在啦

引用:會要求留班,阿女果班聽說已有幾個要留

原帖由 yauling 於 14-07-09 發表
會要求留班,阿女果班聽說已有幾個要留
係咪小二?我個女話佢8到今年好多小二要妹妹留班喎!

8-)

anitawong21 發表於 14-7-12 13:52
係咪小二?我個女話佢8到今年好多小二要妹妹留班喎!
我個女小一升小二,不過我諗咩年級都係咁,尤其是初小,學校應該都係想汰弱留強

yauling 發表於 14-7-12 16:51
我個女小一升小二,不過我諗咩年級都係咁,尤其是初小,學校應該都係想汰弱留強 ...
你女女係小二?

引用:Quote:yauling+發表於+14-7-12+16:51+我個

原帖由 yauling 於 14-07-12 發表
你女女係小二?
小五升小六啦,佢哋冇得留班㗎啦!

8-)

引用:請問學校對成績不好的同學會如何,會要求轉

原帖由 chaiing 於 14-06-27 發表

8-)

回覆:請教現在聖羅撒就讀的家長

如小五留班,咁呈分試是用第一次定第二次的成績?

引用:如小五留班,咁呈分試是用第一次定第二次的

原帖由 Dwarfs28 於 14-07-14 發表
如小五留班,咁呈分試是用第一次定第二次的成績?
小五冇得留班㗎

8-)

引用:學校課後有補底班,功課每天七至十樣包括改

原帖由 echaichai 於 14-06-19 發表
學校課後有補底班,功課每天七至十樣包括改正,而校車仍沿用康和,其他線我不知道但我搭開那條線一直都唔錯 ...
可否解釋多少少補底班資料?成績不好要補底?放學留低?有冇校車坐呀?感謝!

引用:Quote:原帖由+echaichai+於+14-06-19+發表

原帖由 PFRC 於 14-07-18 發表
可否解釋多少少補底班資料?成績不好要補底?放學留低?有冇校車坐呀?感謝!

...
只有中英数三科有輔導,仲要唔係三科都可以輔哂,只會補一科,就算你三科都咁差都只可補一科,係由老師揀出嚟,聽說通常係上年全年總结這三科成績最差嗰D至有輔導。另外仲有躍進班就係做功課,俾有特别困難D同學參加。通常上得中英数輔導都要返埋躍進班!

哩D班全部都唔係放學後進行,其實學生食完lunch之後仲會有一堂要上,打後就係課後活動、講座,個個同学都唔同,如果學校嗰日冇乜特別活動、講座,而同学又冇比賽要練、冇活動要參加,佢哋就要留响自己班上功輔,即係做自己功課!但嗰D被選中參加中英數輔導、躍進班,就要抽出去另一D課室上課,唔留响自己班做功課。通常返全日日子,逢星期一至星期四佢地就係咁過活,夠鐘放学就全校一齊走,唔會留堂,所以對搭校車冇影響。

8-)

回覆:anitawong21 的帖子

多謝你詳盡嘅解釋

請問中學在沙田, 升中派位怎樣安排? 九龍城校網還是按成績原校升上中學?

引用:請問中學在沙田,+升中派位怎樣安排?+九龍城

原帖由 iyct 於 15-01-12 發表
請問中學在沙田, 升中派位怎樣安排? 九龍城校網還是按成績原校升上中學?
如果要跟直屬關係入書院,大抽獎時要跟學校的九龍城校網,不要再轉網!填表時要以聖羅撒書院為第一志願,咁就可享直屬優惠。先派完直屬位band one 生,然後派直屬位 band two,派完band two都仲有位剩至公開俾其他學生抽!如果係直屬band three就可能機會凍過水!

8-)

Can existing parent share Primary 1 and 2 workload?

Was reading discussion on Holy Family workload is horrible from P4 up.

Is this the same case in St Rose?
‹ 上一主題|下一主題