用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??
樓主: 小時了了
go

小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??   [複製鏈接]

請問神奇樹屋可以在邊度買? 圖書館有得借嗎?

引用:請問神奇樹屋可以在邊度買?+圖書館有得借嗎

原帖由 yu214214 於 14-07-16 發表
請問神奇樹屋可以在邊度買? 圖書館有得借嗎?
公共圖書館有,去他們的網頁便查到。

thx!

你們覺得神奇樹屋中文/英文版較好?

yschou18 發表於 14-6-13 09:33
我有三個兒子(小的快出生了,大的P3,二兒子K2)
我訂了
中文

今日我係書展"讀書人"的攤位訂閱咗小天下的 "未來兒童"月刊雜誌,港幣$990 (一年),書展優惠加送3 期及再送4本我女好鍾意睇的小天下故事奇想樹系列的書 & 送一本過期 的"未來兒童"月刊雜誌。"未來兒童" 幾好睇 , 多謝您的好介紹。

回覆:小時了了 的帖子

大家好,好羨慕大家的仔女愛看書。我大今年升小一,但以前無乜閱讀習慣,中文還可以,自己可以讀短故事。但英文麻麻又怕怕。

之前訂過兒童快報,但故事內容不吸引,所以她閱讀興趣不大。現在她喜歡看老夫子。

我想訂小小紅蘋果俾佢鼓勵佢睇,是否適合呢?仲想訂多本英文,daily 7是否適合呢?

請賜教。謝謝大家!

英文Daily 7. Daily 10

回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇

請問 “資優中文” 及 “資優數學與科技” 喺邊度訂?謝謝!

saetang 發表於 14-7-18 10:53
請問 “資優中文” 及 “資優數學與科技” 喺邊度訂?謝謝!

係書展三樓 "兒童天地" 最尾個條街, 係廉政公署攤位附近

wongbb0811 發表於 14-7-18 10:26
大家好,好羨慕大家的仔女愛看書。我大今年升小一,但以前無乜閱讀習慣,中文還可以,自己可以讀短故事。但 ...

"小小紅蘋果" 好適合幼稚園至初小睇, 您如果去書展去睇吓又或者買過期的俾您小朋友睇.

Daily 7 要其他網友俾意見了, 因為我無訂過.

引用:大家好,好羨慕大家的仔女愛看書。我大今年

原帖由 wongbb0811 於 14-07-18 發表
大家好,好羨慕大家的仔女愛看書。我大今年升小一,但以前無乜閱讀習慣,中文還可以,自己可以讀短故事。但 ...
I would suggest Story Box instead.

huba 發表於 14-7-18 11:45
I would suggest Story Box instead.

so do you recommend Story box to 6 years old kid?  Do you recommend also subscript Adventure Box?  thanks.

小時了了 發表於 14-7-18 11:13
"小小紅蘋果" 好適合幼稚園至初小睇, 您如果去書展去睇吓又或者買過期的俾您小朋友睇.
那請問「紅蘋果」呢?  同「小小紅蘋果」分別大嗎?  小一生值唔值訂兩套?

引用:Quote:huba+發表於+14-7-18+11:45+I+would+

原帖由 loveDD 於 14-07-18 發表
I would recommend Adventure box too but not for 6 years old. Every kid may have individual difference but my suggestion is for 8 yo+.

引用:Quote:小時了了+發表於+14-7-18+11:13+"小

原帖由 loveDD 於 14-07-18 發表
那請問「紅蘋果」呢?  同「小小紅蘋果」分別大嗎?  小一生值唔值訂兩套?

建議你帶孩子去圖書館親自看看他/她較喜歡哪本,無須同時訂兩套。

huba 發表於 14-7-18 12:14
建議你帶孩子去圖書館親自看看他/她較喜歡哪本。
Thank you。我會,但心急,又驚到時太多人,又怕自己耳仔軟,所以想早少少聽下其他人意見。

引用:Quote:wongbb0811+發表於+14-7-18+10:26+大

原帖由 小時了了 於 14-07-18 發表
謝謝你的意見。過期的在那裡買?圖書館有得借嗎?

yschou18  中環大會堂Library有可以借過期雜誌,台灣的也有!  發表於 14-7-18 14:04

引用:Quote:原帖由+wongbb0811+於+14-07-18+發表

原帖由 huba 於 14-07-18 發表
Thanks. Story box 點訂或買呢?圖書館有嗎?

小時了了  如下面 #118帖一樣資料, 因為同一出版社  發表於 14-7-18 12:52

wongbb0811 發表於 14-7-18 12:39
謝謝你的意見。過期的在那裡買?圖書館有得借嗎?
"過期的在那裡買" - 書展下面攤位一定有得買(以我尋日所見, 賣晒我就唔知了), 您亦可致電芥子園出版社有無其他方法買.

"圖書館有得借嗎" - 係圖書館裏面的兒童圖書館雜誌架上面見過, 我唔知有無得借, 要其他網友提供資料, 又或者您自己問圖書館可唔可以借了.

芥子園出版社有限公司

類別

兒童天地

網址

http://www.bayard.com.hk

書展攤位

3D-A38

回覆 小時了了 的帖子

Thanks for your information!

‹ 上一主題|下一主題