用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??
樓主: 小時了了
go

小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??   [複製鏈接]

300000 發表於 14-6-12 14:53
我女都鍾意睇,佢話中文好好睇
-2) 紅蘋果
-5) 木棉樹

我自己個人愚見, 除咗睇書, 睇有益雜誌對小朋友學習都好有益. 所以我洗係阿囡身上最多錢及最捨得洗就係買書同埋雜誌.

回覆:小時了了 的帖子

National Geographic Kids

國語日報週刊

回覆 小時了了 的帖子

我經商務訂, 之前係BK同人買左D二手, 阿女睇完好鍾意, 後來商務有, 所以訂左, 我睇過內容樣樣有D, 動物, 時事, 科學, 美術, 有D笑話, 遊戲咁........ 我個女好鍾意將D書返睇幾次, 所以都抵返 (因為一本差唔多都要HK$40)
我個女小四, 對佢無難度, 可能佢讀英小, 所以我都唔知幾多歲啱睇, 你可以去商務收銀處睇下, 佢應該每期都有個"版"係度俾人睇, 你參考下先訂, 同埋佢有FOR細D小朋友睇GA, 都係HIGHLIGHS, 你都可以去睇埋

小時了了  Thanks! 去商務睇吓先  發表於 14-6-12 16:25

huba 發表於 14-6-12 15:50

國語日報週刊

可否介紹一下"國語日報週刊"? 在那處訂, 大約多少錢?

huba 發表於 14-6-12 15:50

國語日報週刊

Search 國語日報週刊: https://www.facebook.com/MDNWEEKLY, 好似幾好喎, 台灣雜誌? 我最鍾意台灣書, 真係見識少, 唔知呢本好野雜誌. 點樣訂架? 講多啲本雜誌內容, 可以嗎?

引用:Quote:huba+發表於+14-6-12+15:50+National

原帖由 小時了了 於 14-06-12 發表
Search 國語日報週刊: https://www.facebook.com/MDNWEEKLY, 好似幾好喎, 台灣雜誌? 我最鍾意台灣書, 真係 ...

從以下帖子可看到有關資料:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2593243&extra=page%3D5&page=2

也可在國語日報網頁直接查看:

http://www.mdnkids.com/weekly/

小時了了  Thanks!  發表於 14-6-12 17:11

回覆 小時了了 的帖子

你可流覽http://kidsdailies.com 得知有關Daily 5 / 7 / 10資料

引用:我仔P1時訂Daily+7,+後尾覺得淺得滯就轉左D

資優數學與科技
資優中文
兒童的科學 (教材版)
小小科學家
科學少年
兒童快報

8-)

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-6-12+11:32+編

原帖由 小時了了 於 14-06-12 發表

我講先.
红蘋果,木棉樹,數學與科技,兒童的科學,資優中文都有訂過,街亦會買好多書,由喜洋洋到老夫子,四字成語,漫畫………… 唔同年紀就會唔同架啦,冇乜所謂,最緊要小朋友有興趣,我仔小四好鍾意睇書,所以中文好好,最近仲拎左呀哥中學本三國睇到津津有味。

回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇

漏左講我亦推介你小朋友睇資優中文,呢本書其實幾有趣,你可以去ok買本睇吓。

引用:Quote:原帖由+joanthony+於+14-06-12+發表

回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇

我成日都想訂,但又怕無時間睇

小時了了 發表於 14-6-12 11:22
我講先.

中文

小一訂 Standard? Junior Standard 定系 Student Standard?
會唔會 Goodies 或 Smarties 更合適?

little_yolky 發表於 14-6-12 12:06
佢無睇新詩喎, 不過會睇西遊記、紅樓夢兒童版, 同埋朱自清散文, 仲有林良爺爺, 同現代作家的兒童散文。新詩 ...

尋晚返屋企認真睇吓呢兩本書的分別:

紅蘋果: 似繪本故事書, 說故事強

木棉樹: 無繪本故事, 只有短篇散文故事. 此外, 有好多篇幅係俾學生投稿, 投稿有續寫故事及畫畫. 而新詩好似唔係期期有. 另外, 會有漫畫故事.

妳不如係書展睇吓有無過期雜誌賣, 如果有買少少返去睇吓阿囡鍾唔鍾意. 如果鍾意, 九月開學時才開始訂閱.

http://hkbookfair.hktdc.com/tc/About_Exhibitors_Detail.aspx?yr=2014&sn=13&id=00206785

參展商名稱: 木棉樹出版社

類別: 兒童天地

網址: http://www.cottontree.com.hk

書展攤位: 3D-B30

yschou18 發表於 14-6-13 09:33
我有三個兒子(小的快出生了,大的P3,二兒子K2)
我訂了
中文

真心查問, 台灣 - 未來少年點訂? 因為之前我係台灣網上買10本小天下書, 書有夾未來少年的單張, 但只限台灣自己去 7-11 取.

yschou18  我是透過一家香港的訂, 一年800,HK$,在BOOK FAIR 有放出來的,我忘了名字.我回家查一查  發表於 14-6-13 09:49

‹ 上一主題|下一主題