用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??
樓主: 小時了了
go

小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??   [複製鏈接]

小二睇兒童的科學,是否過深?

kirstyau 發表於 14-9-20 10:46
木棉樹

多謝,其實我想讓小孩多看點英文書,程度適中,主要培養看英文書的興趣和習慣。好似食野,不想他偏食。

回覆:TYPHOON▷8◁ 的帖子

咁睇多d英文故事書是最不二之法,由淺入深,early reader,first reader 開始,到chapter book! 其實好多選擇!阿女由usborne first reading, I can read ,Ort開始到現在olivemoon,magic tree house,rainbow magic,wimpy kid, horrid henry......

引用:小二睇兒童的科學,是否過深?

原帖由 豬小B 於 14-09-20 發表
小二睇兒童的科學,是否過深?
我也想知……
今年小一開始訂,佢好有興趣,如果真的太深,唯有自己盡量同佢講解多d

回覆 hahahabb 的帖子

我最後決定下年小三先訂教材版!

kirstyau 發表於 14-9-20 10:46
木棉樹
小二睇木棉樹太深了, 除非小朋友中文底超好+對事情感性超強, 能感受詩意先好。

小二仲係睇番紅蘋果好了。

回覆 little_yolky 的帖子

阿女P3 適合嗎?

kirstyau 發表於 14-9-22 15:50

阿女P3 適合嗎?
我覺得木棉樹啲中文真係堅深, 高小會好啲。初小係睇得明, 但感受唔到文學個氛圍, 真係盞自己徙鬼氣。
有啲嘢, 真係未到年紀feel唔到。

OH.....我書展仲訂左TIM,咁擺下先! 基本上我買好多書, 有D阿女未岩睇, 但擺到咁上下佢自己會自自然然攞黎睇!

kirstyau 發表於 14-9-22 16:40

OH.....我書展仲訂左TIM,咁擺下先! 咁基本上我買好多書, 有D阿女未岩睇, 但擺到 ...
其實放响書架都無所謂的, 有都有一本贈閱本, 我囡囡小二都攞嚟睇, 佢有興趣自己會睇的。但木棉樹呢啲雜誌, 文章可以細味, 如果要家長陪讀就掃興了。

回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??

留毛先

我女小一開始訂 ADVENTURE BOX, 今年小三開始訂未來兒童.

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+14-07-18+發表最返

原帖由 wood123 於 14-08-16 發表
請問你在哪間公司訂未來少年?我很有興趣
我問過香港誠品是可以訂未來兒童的,但未問細節,因為想比仔仔看一至二期才決定訂唔訂。香港誠品也可以散買的。

小時了了  才決定向邊間訂  發表於 14-10-20 12:19
小時了了  您可以格吓價邊間平啊  發表於 14-10-20 12:18

griffinma 發表於 14-10-20 11:41
我問過香港誠品是可以訂未來兒童的,但未問細節,因為想比仔仔看一至二期才決定訂唔訂。香港誠品也可以散買的 ...
讀書人書店 Reader's Book Shop ---- 都可以訂 1) 未來兒童; 2) 未來少年

http://www.readersbookshop.com.hk/

未來兒童訂閱表
http://www.readersbookshop.com.hk/form/2014gkids-junior.pdf

未來少年訂閱表
http://www.readersbookshop.com.hk/form/2014gkids-future.pdf

阿女尋日學校派咗一疊訂雜誌簡介及表格, 其中班主任強烈推荐同學仔
小小英語街 ES Lite:http://mkt1.hket.com/sch/schsample1011/sample_esl.html

有無人訂過? 小五睇好無架?

‹ 上一主題|下一主題