用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??
go

小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??   [複製鏈接]

我講先.

中文
1) 小小紅蘋果 (小一訂)
2) 紅蘋果 (小二訂)
3) 木棉樹 (小三訂) (應該會繼續訂)
4) 國語日報 (小三訂暑假 3 個月)

科學
1) 兒童的科學 (教材版) (小三訂) (應該會繼續訂)
2) 未來兒童 (小四)

數學
資優數學與科技 (小三訂) (應該會繼續訂)

常識, 消閑
1) i Happy (小一 & 小二 訂)
2) 良友之聲 (小一 & 小二 訂)
3) 樂鋒報 (小一 & 小二 訂)

基督教屬靈
奇異恩典 (小二 & 三訂) (應該會繼續訂)

報紙
星島 (中文) (小一訂)
Standard (英文) (小一訂)

訂咁多樣, 阿囡最浪費係報紙, 英文報紙從無睇一眼, 中文報紙都好啲, 都有剪報紙做功課. 後期佢報紙都無帶回家, 直接俾咗補習社老師賣. 激鬼氣, 同阿囡講以後唔會再買報紙俾佢.
   172    0    0    0

小時了了 發表於 14-6-12 11:22
我講先.

中文
你阿囡都好忙喎。你到底有幾多個, 點解小一至小三都有。

我囡囡小一, 我只訂了紅蘋果同Story box俾佢。Story box妹妹睇得仲多過佢。因為星島報紙暑假開始轉電子版, 我唔想佢睇壞眼, 所以無訂, 其實都好想訂。Standard係咪有兒童版? OK嗎? 係咪一定要經學校訂?

little_yolky 發表於 14-6-12 11:37

我囡囡小一, 我只訂了紅蘋果同Story box ...

哈! 我只得一個囡, 依家讀小三, 我寫埋之前佢小一 & 小二訂閱的雜誌而然.

小時了了 發表於 14-6-12 11:40
哈! 我只得一個囡, 依家讀小三, 我寫埋之前佢小一 & 小二訂閱的雜誌而然.  ...
小三時我都打算幫佢訂木綿樹, 好似幾好咁。你意見如果小二有無可能睇得明?

little_yolky 發表於 14-6-12 11:37

我囡囡小一, 我只訂了紅蘋果同Story box ...

Standard 係有 "學校" 版, 都係講學生呀, 學校野咁, 2年前了, 阿囡之後又無帶返屋企, 都唔係好記得, 但最記得好少紙.

little_yolky 發表於 14-6-12 11:43
小三時我都打算幫佢訂木綿樹, 好似幾好咁。你意見如果小二有無可能睇得明?
...

講真, 阿囡好鍾意睇小小紅蘋果 (因為有CD 聽故事, 佢小一時每晚就係聽住呢啲故事瞓覺, 所以佢一直的中文聆聽都好好), 同埋紅蘋果. 去年開學時要佢轉睇木棉樹, 佢強烈反對的. 但係我睇到木棉樹介紹係 "兒童文學", 係我強權下訂閱咗.

既然木棉樹係"兒童文學", 當然同紅蘋果好唔同. 比較紅蘋果, 木棉樹啲散文長啲, 又有新詩. 而紅蘋果故事多啲. 小二睇新詩, 妳覺得妳仔女是否有興趣?

Biscaya 發表於 14-6-12 11:52

好似幾好, 什麼來的? 請賜教

小時了了 發表於 14-6-12 11:53
講真, 阿囡好鍾意睇小小紅蘋果 (因為有CD 聽故事, 佢小一時每晚就係聽住呢啲故事瞓覺, 所以佢一直的中文聆 ...
佢無睇新詩喎, 不過會睇西遊記、紅樓夢兒童版, 同埋朱自清散文, 仲有林良爺爺, 同現代作家的兒童散文。新詩無試過。會唔會好悶呢。

Daily 7 是一份英文兒童日報,內容包羅萬有,深入淺出。透過閱讀刋物中有趣味的內容和參與遊戲得到課本外的知識,學習思考、常識、數學及英語。

回覆:little_yolky 的帖子

請問邊度有西遊記、紅樓夢兒童版?

回覆 chunbb2 的帖子

精英出版社(兒童文字版)及小樹苗出版社(插圖版)。中華書局有售

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個仔淨係鍾意兒童的科學,K2開始訂
其他嘅~ 都無乜癮睇,係有時望下明報星期4登嘅word puzzle
想請教 資優數學與科技 係點架?
恐龍家

Highlights magazine, Standard & posties (SCMP)

阿女話2份報紙POSTIES好睇D

我地訂SCMP, 明報, 同埋NATIONAL GEOGRAPHIC。上年有訂一本叫SCIENCE唔知乜鬼既, 今年冇訂。訂書都係去書展買囉。

小曳人 發表於 14-6-12 13:36
我個仔淨係鍾意兒童的科學,K2開始訂
其他嘅~ 都無乜癮睇,係有時望下明報星期4登嘅word puzzle
想請教 資 ...
"資優數學與科技" http://www.great-expect.com/productdetail.asp?ptid=4&pid=10288

訂購雜誌時表格介紹適合小X (唔記得小三定小四) 至初中的. 雜誌用好多漫畫同埋公仔講數學原理. 因為年齡層比較闊, 有小學數學, 亦有中學數學.

去年學期初訂時, 阿囡又係唔係好鍾意睇, 因為覺得有啲唔明(因為有啲篇幅係初中數學原理), 於是我同佢一齊睇漫畫, 一齊玩一啲 "小學雞"數學, 慢慢佢先至追裏面啲漫畫故事睇.

Charlotte_mom  THX去七仔買本睇下個仔鐘唔鐘意先  發表於 14-7-18 14:43
小曳人  thx!  發表於 14-6-12 15:29

vincat 發表於 14-6-12 14:07
Highlights magazine, Standard & posties (SCMP)

阿女話2份報紙POSTIES好睇D

Highlights Magazine ?https://store.highlights.com/highlights-magazines-for-kids

學校訂? 書展訂? 好唔好睇? 適合幾多歲?多謝賜教

回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??

我女都鍾意睇,佢話中文好好睇
-2) 紅蘋果
-5) 木棉樹

Biscaya 發表於 14-6-12 12:18
Daily 7 是一份英文兒童日報,內容包羅萬有,深入淺出。透過閱讀刋物中有趣味的內容和參與遊戲得到課本外 ...

嘗試 search, 找不到, 請賜教在何處訂?

回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇

‹ 上一主題|下一主題