用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 9月準備K1,有冇媽咪會自己係屋企教小朋友而唔上playgrou ...
go

9月準備K1,有冇媽咪會自己係屋企教小朋友而唔上playgroup? [複製鏈接]

係咁既...:我小朋友自理同講野都唔係好得...
黎緊9月就快學上k1..

細佬講野真係幾差架....有幼稚園收係因為可能係家姐讀過份上...而家姐又好乖...所以學校先收咋....
去過健康院評估 細佬講野果度係慢左...遲左半年左右,所以而家諗緊 究竟將playgroup既錢去買d幫到佢學習既野好 定直接送佢去play group 好呢...都成2-3千蚊左右一個月

所以先有d擔心佢9月開學會辛苦跟不上...

我之前都冇比囡囡上play group 架 我覺得唔需要...但原來一個個的...

請問大家會唔會同家中小朋友暑假找學前班,playgroup班,同佢適應,定係會自己係屋企同佢學習?
   0    0    0    0

引用:係咁既...:我小朋友自理同講野都唔係好得..

原帖由 faye723 於 14-06-11 發表
係咁既...:我小朋友自理同講野都唔係好得...
黎緊9月就快學上k1..
我覺得有需要,如未試過可試下。但你自己有信心都可以試下自己教。適應幼稚園可能Cxda唔錯,我小朋友讀Pre -school協助適應9月番PN。你可搵番適合的課程。

如入讀的幼稚園有適應班或playgroup也可參加,等小朋友適應入讀幼稚園的環境。

回覆:9月準備K1,有冇媽咪會自己係屋企教小朋友而唔上playgroup

睇落你既情況有需要,
表達能力好重要,因為升上k1要同老師同學相處,而家襯未返工train train佢啦,有時上playgroup有小朋友一齊,學野都快啲。
利申,我小朋友only上過十堂playgroup,係有進步,但我覺得平時我教佢又受教,所以就save money唔再上。

回覆:9月準備K1,有冇媽咪會自己係屋企教小朋友而唔上playgroup

我建議俾佢上,我仔又係唔肯講,兩歲返健康院話佢語言遲一年,跟住到8月俾佢返pn, 返左3個月,到CAC做評估已進步到遲8個月。同埋佢肯講時,你會發覺佢其實已識好多野,只係唔表達出來。我仔而家兩歲四個月多野講到你會嚴佢煩,仲會好多野問。
反而細仔就會講,所以我就唔打算俾佢返pn, 我覺得唔同情況應有唔同既安排。

回覆:Piggy-Baby 的帖子

Sorry, 大仔而家係三歲四個月

找些有口啤既去試下囉

引用:找些有口啤既去試下囉

原帖由 yellowfire 於 14-06-23 發表
找些有口啤既去試下囉
特別係你自己得閒同阿b上堂,真係試下冇所謂,咪當睇下人點教囉,好咪繼續囉

‹ 上一主題|下一主題