用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 呢度九成既帖都係關於補習,唉
go

呢度九成既帖都係關於補習,唉 [複製鏈接]

3    0    0    0

每月補習費2個2萬!!!!!

2萬...會唔會誇張左d呢...?

引用:2萬...會唔會誇張左d呢...?

原帖由 小凝` 於 14-06-11 發表
2萬...會唔會誇張左d呢...?
唔誇,十年前有個客叫一位稍有名氣的畫家教她六歲兒子劃畫,每小時三百五。一一萬真是唔捱得幾耐,下下在職老師私補,最平都收三百伍啦

但係須唔須要補咁耐?曰曰補? 補斉全科?咁補發,返学上堂可齋玩,唔洗聽書!

小凝`  真係可惜可惜  發表於 14-6-11 23:27
小凝`  個細路肯定有一日會發顛  發表於 14-6-11 23:01

dobbybabie 發表於 14-6-11 22:17
唔誇,十年前有個客叫一位稍有名氣的畫家教她六歲兒子劃畫,每小時三百五。一一萬真是唔捱得幾耐,下下在職 ...

我當然知價錢啦-.-每科一個"在職"老師先有可能做得到囉
BTW 父母肯搵, 個子女都頂唔順啦
如果讀7科 一日補一科 唔洗休息咩

父母見到都心痛個仔女啦!

黃巴士  佢果仔曰後發唔發癲我就唔知,但係少爺仔就好無礼貌,很囂張的!、  發表於 14-6-11 23:23
黃巴士  見過有位名“小学”家長不計金錢,只求成績至上,倆公婆都很著力的。我見到佢張行事曆,嘩,忙過返工。  發表於 14-6-11 23:20

我覚得小班教学会是解決方法之一、最理想会是25個MAXIMUM. 30幾人一班、一陣又話電子教学、根本老師同学生很少接触、老師有老師講、同学有同学STRUGGLE. 我覚得一般人都是想讀書的、但如果吾明白、又吾敢問、日積月累、就唯有外求。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

johnnywalker 發表於 14-6-11 21:28
香港真係全民皆補...有無邊d學生係唔補習的?

香港教育
我相信這裡許多人,包括我自己,都系請假,陪溫功課,準備考試。

joyjoyparent    發表於 14-6-14 23:36

黃巴士 發表於 14-6-11 21:34
每月補習費2個2萬!!!!!
好的外籍英語教師每小時要收超過六百蚊。每月補習費2個2萬只是每人一個星期補4小時。

黃巴士  朋友外藉補習老師, 上海5年前已1K/PER HOUR!! 仲大有市場!!!  發表於 14-6-12 17:27

回覆 王家爸爸 的帖子

重未計其他音樂,運動等等。

黃巴士  400/PER HOUR 色士風  發表於 14-6-12 17:26
王家爸爸  音樂可以是每小時1000蚊或以上,尤其是冷門樂器。   發表於 14-6-12 16:33

johnnywalker 發表於 14-6-11 21:28
香港真係全民皆補...有無邊d學生係唔補習的?

香港教育
"如果我是老師,我的學生下課之後,不能好好享受課餘時間,而要另外找人補習,我會因為自己的無能而慚愧。"
"如果我是家長,看到自己的孩子在學校學了半天,還是一定要找人補習,很自然地對學校老師的教學水平感到憤怒。"
"許多「教育工作者」的不負責任或能力不逮,也變了理所當然的事。"

這是篇收費的專欄罐頭小品?還是李先生的私人日記手稿?

作者不是老師,無謂預測如何自責、如何慚愧。
但作為事件中父親的朋友,為何自然地將責任卸於老師、變成了理所當然的憤怒?

為子女安排入讀一所合適的學校,就正如尋找一對合適的鞋。
即使財力充足,一線名牌亦非首選。

作者有否誠實向朋友分析問題所在?

例如資源錯配?意思係:學生資質與教學程度之配對。
學生的興趣、能力及學習環境等因素,正正就是部份家長不想客觀面對。

對於作者的思維邏輯,我無意亦無資格批評、「說三道四」或「厚多士 」。
問題在於,作者簡單提出如此糟質盤問,質素太低!

結果?令家長更加相信,學校沒有好老師,只好花金錢將問題外判。
部份家長不是已經相信,名校生不是補出來嗎?

今天,確實說多了 ......只是,作者對香港教師不公平!
(利申:我和家人'有幸'皆不從屬教育工作)

Combo  說得有理。  發表於 14-6-13 15:24

如果唔洗補習, 你話幾好呢, 又可以SAVE MONEY, 又可SAVE時間.:time: 自問亦沒咁多錢去補.
不是想批評, 但如果全班同學仔都聽唔明老師講咩, 反映了後, 老師仍是故我, 真係好無奈.有時去補習, 不是為了奢望孩子或依賴補習可有卓越最TOP成績, 而是只望追得上. 孩子上堂唔洗一舊云, 水過鴨背, 空洞洞的.
如果節省2萬/1個月去旅行, 都唔錯.

johnnywalker 發表於 14-6-11 22:04
其實,老師問題唔係今時今日出現,教育學院收既學生,大部分都係入唔到正規大學既中學畢業生...雖然唔排除 ...

有時, 不是老師學歷問題, 而是HEART問題.  有見過畢業生教初中都很好的.
無意埋怨, 只是無奈.  
當上堂時, 孩子聽到老師話 : 今日教咩好呢?? 跟著完全沒組織要教D咩?? 5.咁啦!!  真是令人摸不著頭腦!! 只是囑咐孩子, 做好自己, 唔好倚賴其他....
好的老師, 真令孩子發光發亮, 十分感激. ANYWAY, 仍然RESPECT每位老師的.

一萬蚊有咩出奇!
有些家長孩子自己能取高分但仍去補習, 只因身邊同學個個補, 唔補怕蝕底怕Keep唔到高分.....尼D情况極之普遍。  無言!

schoolrun 發表於 14-6-12 16:33
"如果我是老師,我的學生下課之後,不能好好享受課餘時間,而要另外找人補習,我會因為自己的無能而慚愧。" ...

十分應同依家老師十分辛苦.  不論是心理抑或是生理上, 經常周旋於學生及一班家長, 同事, 上級中.
畢竟老師都有自己家庭, 有自己子女要照顧的.  
相信上頭可以減少老師的行政項目, 這方面就須高官著力去增加資源去分工.  這樣改善, 會對老師的士氣有莫大幫助. 或者我們須為老師多打氣及鼓勵, 教育才不致冷漠!
厚多士, 講多左.

引用:Quote:johnnywalker+發表於+14-6-11+21:28+

原帖由 王家爸爸 於 14-06-12 發表
我相信這裡許多人,包括我自己,都系請假,陪溫功課,準備考試。
我相信這裡許多人,返工收的 hourly rate  唔止三百五,卻無償請假陪阿仔阿女溫習

香港地,我識的學生,他們已經是全級的三甲之人,但仍然光顧補習社,何解?

因為孩子沒令父母放心, 所以家長才請假監督.
‹ 上一主題|下一主題