用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃永樹 vs 播道 邊間好?
樓主: rvin920
go

黃永樹 vs 播道 邊間好? [複製鏈接]

回覆:lokheima 的帖子

播道?

回覆:黃永樹 vs 播道 邊間好?

引用:你之前有無2nd+in+過?

原帖由 mimi0129 於 14-06-11 發表
你之前有無2nd in 過?
播道沒有second in, 我是waiting

引用:之前係咪waiting+list,+依家先call+返呀? +

原帖由 littlehei2008 於 14-06-11 發表
之前係咪waiting list, 依家先call 返呀?
係呀!之前是waiting, 尋日收call

引用:+本帖最後由+愜意貓+於+14-6-12+00:31+編輯

原帖由 愜意貓 於 14-06-12 發表

很想知道除了今天開始call waiting list的,播道還會在這兩三 ...
我相信是有人放棄,再call waiting, 我估不會有太多位而大量call 人, 小兒只是幸運而已。

回覆:j96568595 的帖子

我意為應該望遠d , 播道考dse其實麻麻地,學校網站甚至不公報dse成績。反而,黃永樹學生大多入英中,eg: 宣中,迦密等區內band1, Dse 成績很好。前年宣中還有位未代a level 狀元。

引用:我識人無waiting,+再叩門,星期五面試! +

原帖由 lokheima 於 14-06-12 發表
我識人無waiting, 再叩門,星期五面試!
我不用再in, 直接註冊就得喇

引用:我意為應該望遠d+,+播道考dse其實麻麻地,

原帖由 57844a23 於 14-06-12 發表
我意為應該望遠d , 播道考dse其實麻麻地,學校網站甚至不公報dse成績。反而,黃永樹學生大多入英中,eg:  ...
多謝你的意見,你的說法,我都有朋友同你一樣咁講啊!

回覆:rvin920 的帖子

我朋友在區內英中任教,他說黃永樹學生品格和成績都是很好,放心吧!

karaqueenie 發表於 14-6-11 22:54
播道是外國人教嗎?有好的語境嗎?
雖然播道係英小, 但校長唔多Like NET,
在簡介會有人問NET教學, 校長話NET流動大, 英文教學以本地教師為主

小兒都是waiting而不用second interview的,致電播道校務處,對方卻說會到七月才落實收取人選,即是又「等」,但註冊了的學校介時已買齊書簿及校服了,小兒派到第一志願,播道乃「拖」字訣,我以平常心,不想再堅持了!可能是上天的安排!

我朋友冇waiting,隔月交求位信,尋日通知話收咗。唔明到底係call waiting先, 定係交信先考慮

回覆:黃永樹 vs 播道 邊間好

我是waiting,都有隔月交留位信,即是學校有位時,不是waiting優先處理先,咁奇怪,咁waiting有咩用

PurinBB 發表於 14-6-12 15:32
我是waiting,都有隔月交留位信,即是學校有位時,不是waiting優先處理先,咁奇怪,咁waiting有咩用:surpris ...
我諗都要睇信的內容係乜卦,同埋幼稚園k3成績?
記得LHT都係,有waiting list,但又再招生。
其實好多學校都好難明點選學生的。

唉,如果你又唔係一心一意讀播道,咁你又寫求位信?唉,揾泥煩。又累到其他家長心急焚,差

引用:唉,如果你又唔係一心一意讀播道,咁你又寫

原帖由 bxxd 於 14-06-12 發表
唉,如果你又唔係一心一意讀播道,咁你又寫求位信?唉,揾泥煩。又累到其他家長心急焚,差 ...
呢位家長,我是在派位前去爭取播道學位,有乜問題呢,第一,我點會知道自己抽中第一志呢,未開彩前相信好多家長都會咁做,極力爭取學位…都只是買個保險,萬一不好彩派十幾志願,就會有back up, 況且,我唔係先知,更加沒想到播到打嚟收小兒。

我post 上來問大家意見,是想知道應點樣選擇,收集意見,並不是在曬命的,當中收到好多有心家長比意見我,更加有些媽媽pm我比意見,在此多謝比意見我的家長們。

現在,我決定黃永樹,播道已放位出來,希望嗰d "一心一意" "真心真意"的播道fans家長會收到call。

引用:Quote:原帖由+bxxd+於+14-06-12+發表唉,如

原帖由 rvin920 於 14-06-13 發表
呢位家長,我是在派位前去爭取播道學位,有乜問題呢,第一,我點會知道自己抽中第一志呢,未開彩前相信好多 ...
一言驚醒夢中人

回覆:黃永樹 vs 播道 邊間好?

一間較谷,另一間比較輕鬆。

播道中學部係咪你杯茶? 如果係,而你又願意比12年學費,咁一定揀播道。六年後唔駛為升中煩!

如果唔係你杯茶呢? 即係小六後打算升其他中學啦! 不況研究下兩間小學嘅升中派位成績,比較一下再作決定。

最近覺得播道不是想象中禁好,有D心灰.因一直都好心儀的. 相信樓主的選擇是正確的.加油!

引用:一間較谷,另一間比較輕鬆。 播道中學部係

原帖由 babybear 於 14-06-13 發表
一間較谷,另一間比較輕鬆。

播道中學部係咪你杯茶? 如果係,而你又願意比12年學費,咁一定揀播道。六年後 ...
已研究了,播中band 2, 但黃永樹派位業績漂亮,所以決定了, tks

‹ 上一主題|下一主題