用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 零用錢一問
go

零用錢一問 [複製鏈接]

來年亞女升小一, 想問下各位媽媽你地每星期大約比幾多?
我唸住比20-30蚊一星期, 另外每日比零食佢帶返學, 有剩既等佢自己儲起同買佢自己想要既野

Yanamami  太多了!  發表於 14-6-11 21:05
   2    0    0    0

amy_beckham 發表於 14-6-11 14:01
來年亞女升小一, 想問下各位媽媽你地每星期大約比幾多?
我唸住比20-30蚊一星期, 另外每日比零食佢帶返學,  ...
我兩個小一、二時, 每星期十蚊, 唔比帶返學。一係用黎儲, 一係用黎買唔見左既文具。我配給每人3支鉛筆, 一舊擦膠, 一把間尺, 唔見左就要比錢同我買返。
三、四年級就比十五蚊,五、六年級就比二十蚊。

班主任說低小唔好卑零用錢,每日帶零食就可以。
卑零錢會一發不可收拾,本人經歷。

我覺得一星期10元 已經好足夠
一來你又有會準備零食比小朋友
二來小學還處於想要就買的階段 (如果金錢上許可)
小學階段開始學習儲錢是很重要的!
(小學內有很多父母不知道的交易=P)

我小學三年班才開始一星期5元
我感謝媽媽當時只給我5元
否則我現在會好像我朋友們一樣
每個月都所淨無己

哈哈, 我好衰計緊如果每星期比20蚊, 佢唔用, 一年就有$1040儲

silvia_ng 發表於 14-6-11 14:07
我兩個小一、二時, 每星期十蚊, 唔比帶返學。一係用黎儲, 一係用黎買唔見左既文具。我配給每人3支鉛筆, 一 ...
你呢個方法都幾好, 值得參考

kwong101 發表於 14-6-11 14:09
班主任說低小唔好卑零用錢,每日帶零食就可以。
卑零錢會一發不可收拾,本人經歷。 ...
我想比佢試下儲錢, 當然發覺唔對路我就要扣佢零用錢

小凝` 發表於 14-6-11 14:25
我覺得一星期10元 已經好足夠
一來你又有會準備零食比小朋友
二來小學還處於想要就買的階段 (如果金錢上許 ...
係呀, 我就係要比佢知道錢係可以點運用, 所以我都唸緊比幾多

amy_beckham 發表於 14-6-11 15:13
係呀, 我就係要比佢知道錢係可以點運用, 所以我都唸緊比幾多
我仲記得個陣時點諗 (個陣唔知點解覺得5蚊好特別, 唔捨得用)"用左就冇左個5蚊 唔用就可以留返個5蚊"
細細個個陣, 我有個盒仔分一格格
當佢好似收銀機敢玩
當然啦, 要自己儲銀仔放入去先有得玩

但如果個數額一大, 就會覺得用少少都唔覺眼

小女小二,第一次俾佢帶錢,但只俾佢在自己儲蓄錢箱內拿三元,爸爸給她兩元,因我們想她明白不只父母要付出,自己都要付出才有意思,這次之後,唔再帶錢,除非這日忘記打小食,才會不請願俾五元。其實五元都唔可以買到好多野食。

醒目開學勳章

我仔學校提議小一不要帶零用錢回校,

到左小二,我話比零用錢我仔帶回校,我仔話唔使,我話比佢儲起,佢都話唔要.

回覆:零用錢一問

1蚊都冇

引用:我仔學校提議小一不要帶零用錢回校,到左小

原帖由 CALVEN 於 14-06-11 發表
我仔學校提議小一不要帶零用錢回校,

到左小二,我話比零用錢我仔帶回校,我仔話唔使,我話比佢儲起,佢都話唔 ...
下學期學錢換算全部唔識,學嚒人要零用💰

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 14-6-11 22:02
下學期學錢換算全部唔識,學嚒人要零用💰
你指你小朋友?

我到我仔4年級才有零用錢,一星期十元。我照樣提供零食及1學期的文具,不過個仔如:
1)想吃其他零食;
2)整唔見文具或想買特別的文具,

他要用自己錢買。

除此之外,他会用零用錢買足球卡。

小一冇比零用錢佢帶返學呀。但會簡中比硬幣佢儲落錢箱,有時比紙幣佢夾落戶口簿,再搵日入落銀行。
而家小二,都係簡唔中早上做唔切早餐,就比7蚊/8蚊,比佢返校小息買野食。

咁細個,小一小二都唔打算比
希望每天開心渡過 ;-)

我仔小一, 由返小學開始, 返學日每日5蚊, 唔見擦膠, 鉛筆, 自己比錢買返, 佢學校無小食部, 佢D錢每日都會入錢箱儲起, 到現在6月中了, 佢都未試過拎錢出黎買野, 佢話要儲起完小一時拎D錢請爸爸媽媽妹妹及自己食BUFFET

醒目開學勳章

回覆 amy_beckham 的帖子

我兩個仔女到了P5才給零用錢

回覆 peggy 的帖子

小一,小二無零用錢,小三,小四,二十元一星期,小五小六,一佰元一個月。
‹ 上一主題|下一主題