用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 請問英華小一收生容易嗎?
樓主: oochok
go

請問英華小一收生容易嗎? [複製鏈接]

回覆:請問英華小一收生容易嗎?

本人在企業銀行工作,眼看公司請的fresh grad都係Cambridge, Harvard, UST, etc. U grad. 我不得不向好學校頭降

hkpapa852  不過英華書院(中學)入U率唔係咁突, 如果仔目標係入U, 應考慮同一些入U率較標青的中學有聯繫既小學  發表於 14-6-11 13:38

kpchg4 發表於 14-6-11 09:43
約 5000 人選 100人

佢地比較喜歡 "醒目" 形小朋友, 多活動, 多證書, 多獎狀, 唔怕醜
無5,000人咁多, 上年3,909人爭155位.
2nd in 1,000 入圍,
3rd in 只剩300人

回覆:oochok 的帖子

中、英、數、常俱佳,有禮貌得來又要主動,愛閱讀,及有良好的記憶力和表達能力,最後父母要熟讀校長的理念(3rd in 時用的),至於cert,我的經驗認為不太重要。註:小兒獲得英華小一(14-15)取錄,以上資訊希望能幫到心儀的家長。

GAT  講得好!  發表於 14-7-8 23:40
manmanchubb    發表於 14-6-12 04:21

引用:本人在企業銀行工作,眼看公司請的fresh+gr

原帖由 oochok 於 14-06-11 發表
本人在企業銀行工作,眼看公司請的fresh grad都係Cambridge, Harvard, UST, etc. U grad. 我不得不向好學校 ...
如果你target牛津劍橋,咁你應該考慮哈羅合適一啲。

ckcleung  屯門哈羅,大到無輪,家陣仲有兩大塊地做工程  發表於 14-6-11 14:42
Ryan_baba  香港哈羅是跟英國哈羅冇直接關係,只是買名黎做  發表於 14-6-11 11:19

引用:Quote:kpchg4+發表於+14-6-11+09:43+約+500

原帖由 AgapePa 於 14-06-11 發表
一兩年後有5000, 唔奇喎!
但學額依舊!

引用:中、英、數、常俱佳,有禮貌得來又要主動,

原帖由 linlai 於 14-06-11 發表
中、英、數、常俱佳,有禮貌得來又要主動,愛閱讀,及有良好的記憶力和表達能力,最後父母要熟讀校長的理念 ...
謝謝!

AgapePa 發表於 14-6-11 10:42
其實FINAL ROUND剩300人,有一百幾十人唔等得,又或者去左其他學校.真係入得FINAL ROUND,機會好大哦

引用:本人在企業銀行工作,眼看公司請的fresh+gr

本人在企業銀行工作,眼看公司請的fresh grad都係Cambridge, Harvard, UST, etc. U grad. 我不得不向好學校 ...
也不一定,我也見到很多MT來自本地大學,當中也有來自國內大學(但不是靠人事的),但他們大部分都很叻是真的。

醒目開學勳章

想入讀有以下方法:

1. 父母入英華工作
2.在哈佛畢業
3. 父母入英華工作及在哈佛畢業.

Just kidding.

引用:Quote:AgapePa+發表於+14-6-11+10:42+無5,0

人越來越多,英華又多弟弟。如果waiting 都call siblings 先。眼見弟弟未必最sharp ,但waiting 一定call 先。

我個仔當年一張校外獎狀或證書都冇。都幸運地入到。來年申請小一,校長有接受報章訪問,說明不收個人資料檔。
我諗小朋友聽話,有禮貌,守規矩是第一輪面試較注重的。
而家長是否認同學校理念是很重要的因素。

引用:請問那裏可以聽吓她的講座?我真要努力點!

請問那裏可以聽吓她的講座?我真要努力點!希望細仔都可以入同一間拉

...
好似記得佢有啲擺上Net,要不然上youtube揾,另外佢有出書。受用無窮,真係唔讀YW都要睇。

引用:中、英、數、常俱佳,有禮貌得來又要主動,

原帖由 linlai 於 14-06-11 發表
中、英、數、常俱佳,有禮貌得來又要主動,愛閱讀,及有良好的記憶力和表達能力,最後父母要熟讀校長的理念 ...
意見很中肯。但當年3rd in 我們沒有問関於學校理念的問題,只問関於小朋友的事情。

引用:Quote:原帖由+linlai+於+14-06-11+發表中、

原帖由 hadwinboy 於 14-06-11 發表
意見很中肯。但當年3rd in 我們沒有問関於學校理念的問題,只問関於小朋友的事情。

...
不是直接問,是父母最好能熟讀校長的理念然後能很自然地在跟校長談話時表達出來,這樣校長便會有很良好的印象,也會覺得家長的理念跟學校相同,但要注意,是教小孩的理念而不是教學理念。

monsterparentss  Agree!!!  發表於 14-6-12 01:42
marbomama  Agree!   發表於 14-6-12 01:19

ckcleung 發表於 14-6-11 11:16
其實FINAL ROUND剩300人,有一百幾十人唔等得,又或者去左其他學校.真係入得FINAL ROUND,機會好大哦
...
我阿仔只係入咗2ND ROUND, 之後KEEP著寫求情信!! 唔知機會係咪好微呢??

引用:Quote:welcome+發表於+14-6-11+09:44+比較

原帖由 AgapePa 於 14-06-11 發表
校友會都唔大机會, 要嫁就嫁校董, 一定掂!
點解我身邊英華畢業的係我阿哥而唔係我老公

如果你係無關係人仕,英華小一一啲都容易考!佢哋收生分兩條隊,以2014-2015入學為例,155位/5班,其中一班(大概31個位)留比有關係的(即父親兄長係舊生,有哥哥在讀),另外124個位比無關係人仕。有關係條隊大概9x人爭31個位,即三分一機會入,街外人3909人爭124個位,即大概三十分之一機會考到。今年我身邊有個朋友入到3rd in,五個in, 得一個收,你話競爭幾激烈吖。

siutse  路過搭咀,請問有去in嘅5位中有冇係ftm ga?  發表於 14-6-12 17:24

超難,申請嘅人太多,收生太少

引用:比較容易的方法是,你嫁一個英華畢業而入左

原帖由 welcome 於 14-06-11 發表
比較容易的方法是,你嫁一個英華畢業而入左校友會的男士

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題