用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到高主教call waiting, 本身有救恩offer, 苦惱中 ...
go

收到高主教call waiting, 本身有救恩offer, 苦惱中

救恩vs高主教, 大家比比意見, 唔該哂!

咁梗係去高主教啦, 唔洗諗

回覆:收到高主教call waiting, 本身有救恩offer, 苦惱中

高主教, no doubt

回覆:收到高主教call waiting, 本身有救恩offer, 苦惱中

多謝兩位意見,可唔可以講多少少揀高主教的原因呢? 謝謝!

什麼原因去高主教?? x 2

高主教課程深,k1尾已寫字。語文基礎好。 入高小%一定高過救恩。
救恩happy school, 升小只有50個位比超過150個KG學生。

Rc

回覆:snowli 的帖子

其實我就係鍾意救恩活動教學,又近屋企,而考高主教原因就係鍾意高小,不過始終唔肯定入高小的機會有幾多,所以好難決擇

似乎大家都覺得高主教比較優勝,但想請問一下高主教是不是比較傳統,重學術的學校? 在啟發思維創作方面重視嗎?

回覆:purple3sky 的帖子

U think u should believe in yourself. If u prefer 'play thru learning', then u should stay at your first choice.

RC for sure

回覆:小燕子2011 的帖子

其實我係覺得活動教學好,但係高小白教學評價又好高,再加上聽見好多家長話小學的競爭好大,所以先掙扎唔知點揀,苦惱,各有各好

引用:其實我係覺得活動教學好,但係高小白教學評

原帖由 purple3sky 於 14-06-16 發表
其實我係覺得活動教學好,但係高小白教學評價又好高,再加上聽見好多家長話小學的競爭好大,所以先掙扎唔知 ...
兩邊宗教色彩極濃,一個天主教一個基督教,會唔會考慮因素?

回覆:GCG 的帖子

我冇宗教信仰,所以又冇呢個考慮,先苦惱

回覆 purple3sky 的帖子

高主教小學好過救恩小學, 仲有中學, 嬴到盡, 不知幾多人想入, 不過最好都係睇返你住邊啦, 住中西區咪救恩囉, 東區咪高主教。

回覆 purple3sky 的帖子

其實你自己都有答案啦, 你鐘意活動教學, 著重啟發, 咁你應該留返係救恩唔好咁多心了, 除非你TARGET高主教小學另計, 高主教係好著重學術架, 兩間學校非常之不同呢

我仔今年讀高幼K3,我覺得學校教老師得好好、而校長又好有心搞,程度又ok、校園也算大。
唯一最唔好就係小學部收唔到好多高幼生.....今年只收了40個。
但下年學校話會有70個位比高幼

回覆:靖淇媽咪 的帖子

咁你囝囝是否入番高小?

回覆:heydenbb 的帖子

如果高小肯定收我一定會揀高幼,但佢而家收一半都唔知有冇。我仔係細仔,interview好輸蝕

回覆 heydenbb 的帖子

Waiting 中!