用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭! ...
樓主: ngpun
go

好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!   [複製鏈接]

回覆:好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!

小朋友唔會咩都唔知,自行派位後亞仔已經話點解好多同學都知自己讀邊間係佢唔知。可能我自知係地獄黑仔王(私校直資冇一間入到final int, 自行20分母校又收皮),所以抽到五寶飯都冇喊出來,仲好叻咁之前個晚已印定15份portfolio做好準備,星期六去交左6間叩門後返到屋企仲同亞仔講:曄,有學校收你啦,仲好近添,行路返學都得,仲可以送埋午餐俾你。不過我會再睇下有冇其他可以見。亞仔問:咁呢間學校唔好咩?我答:間間學校都好(我真係驚佢最後要讀,唔想俾負面訊息佢),不過有d學校操場大d,有d多d課外活動,所以又想同你試下lo,你喜歡大操場可以踢波ma。之後,每間去到都sell佢,wa,呢間幾大,wa, 呢間幾新。佢都有講:咁你又話派個間近屋企方便?

jlbb1  你間母校是名校嗎  發表於 14-6-17 16:53

回覆:ngpun 的帖子

我明呀!早2年我女又係喊住話冇學校收!根本佢地係學校已經同學仔互相會講,有考到私小直資有第一輪自行入,d人唔好成日只話父母比壓力!佢地已經大個唔係一舊飯,好多野你以為佢唔知,其實佢地咩到知!

ngpun  係呀!佢哋其實醒過我哋!係呢塲叩門戰中,我發現輸的其實是父母,不是他們,他們5歲人仔單獨應戰,表現好過父母!  發表於 14-6-15 19:43

點會無學校收?實有書讀的。其實就算你覺得幾差的學校,它都有人讀緊,年年有畢業生。

小朋友呢個年纪,真系應該無憂米,長大他大把野煩呢。有什麽吾開心和壓力,儘量大人頂左去算啦!

引用:點會無學校收?實有書讀的。其實就算你覺得

原帖由 Jane1983 於 14-06-14 發表
點會無學校收?實有書讀的。其實就算你覺得幾差的學校,它都有人讀緊,年年有畢業生。

小朋友呢個年纪,真 ...
我相信你小朋友真係一個無憂米,他真幸運

Jane1983    發表於 14-6-14 19:50

加油! 爸爸媽媽的擔憂和不安,小朋友完全feel 到,既然大家都明白這只是一場講求運氣的小遊戲,就要盡量避免使孩子誤以為是自己唔叻或唔乖.....
加油!

完全同意!我尋日見足四間,個囝係架車道頂唔信瞓著左都要格硬整醒佢! 真係忍唔著咸

Today,saw parents and kid ,dressed up chasing taxi, maybe, rushing to interview.. heartache to see...

好消息會陸續來的

引用:Today,saw+parents+and+kid+,dressed+up+ch

原帖由 jumbojet 於 14-06-14 發表
Today,saw parents and kid ,dressed up chasing taxi, maybe, rushing to interview.. heartache to see.. ...
我今日正正咁樣做

iluvchun 發表於 14-6-14 13:48
你講得啱!我身邊都有不少虎媽,佢地既仔女係smart,但背後既辛酸有幾多人知?我唔會好羡慕人地考到幾多間 ...

平凡既一生就係最好既人生.  無錯, 如我既仔女大個同我分享既係佢細個時既快樂和充滿正能量既時光, 我會感到恩惠, 感到自豪.  不是每個父母都能或懂得給小朋友快樂和充滿正能量既人生, 我真的要急起直追去學習, 因為我的小朋友快6歲了, 沒多少個6年後, 他已不再需要我了, 更可能覺得我煩了.  大家一起努力.  不可以一場小一派位令到我地大家迷失哂.   

朱寶媽媽 發表於 14-6-13 07:16
加油呀,各位媽咪,祝你們扣門成功
多謝你的祝福呀^_^今天阿囡成功叩到一間收佢啦!唔使讀嗰間勁多雙非跨境兒童嘅學校啦!不過星期一會去埋選第一志願的小學面試完再決定,希望其她媽咪都有好消息!叩門成功!入到心儀的小學!

回覆:ngpun 的帖子

....

悠悠110409 發表於 14-6-15 00:50
各位失落的家長,不要看得太重得失。當年,姪仔派第一志願(區內熟門),各人歡天喜地。晃眼已是小六學生,科 ...
多謝你的提醒,幾年後轉頭一向,只會一笑而已

momama 發表於 14-6-11 07:38
完全同意!但呢一代嘅家長,話要培養小朋友decision making, 由四五歲就開始解䆁成個考小一過程,俾佢地揀 ...
SFA 聖芳濟各英文小學是派位??

se6b03 發表於 14-6-11 10:28
無計,小朋友係出生高峰期來到呢個世界,第日無論工作,有病入院都要同時面對大批競爭,因為都係呢個年齡 ...
遲多幾年到龍年出世BB入學, 再加單/雙非. 到時就風聲鶴唳, 風雨漂搖, 風風雨雨, 風...... 瘋......

我都好明白派得唔理想的家長們,因為我都係其中一份子,自選派到18位。現在交了9份表格,除了人人有得面試的4間外,其他的都無消息,首選的心儀學校111連面試都無機會,自問小兒從個性和學習方面都是幼稚園裏最出色的其中一個,三年的品學獎(每年兩位小朋友才能夠得到),也參加過全港公開朗誦節比賽B的成績,今年也比幼稚園成功推薦為東華三院傑出學生獎。能夠去東華三院總部領獎,每所東華三院幼稚園得一位小朋友能獲獎。我小朋友自選派到去18位,叩門無運,連校長寫給心儀小學的校長信都比111的小學校長無視,連叩見的機會都無。我知叻人大把,但是為何連最簡單最公平的面試機會都唔比一個小朋友?
昨天去叩門時小兒問我,爸爸為何老師和校長都話我在學校咁乖咁努力,點解我會派得唔理想,我話唔係,爸爸想幫你找間再好D的小學。因為以後弟弟要跟你尾一齊讀。其實小朋友從同輩口中已經得知自己派位唔理想,只不過唔講出口。
我好後悔選擇首名自願的小學,為何連面試都唔比我的小朋友,唔通真係要信主得救。

雖然我小朋友之前已有私小收了, 但未收到OFFER 前個心咪一樣好擔心. 所以好明白如果小朋友派了去一些成績好弱的小學, 真係會好難過. 祝大家好運.

回覆 catcc2000 的帖子

請問咩叫五寶飯?

2008 發表於 14-6-15 02:31
雖然我小朋友之前已有私小收了, 但未收到OFFER 前個心咪一樣好擔心. 所以好明白如果小朋友派了去一些成績好 ...
其實我唔怕成績好弱的學校,我係怕該所的學生比較壞,蝦其他低班的學生,粗口一大堆,連佢地自己家長都愛理不理,老師又好似返工等收工,收工等出糧的心態教學,自己小朋友受到影響。

Kathychoi928 發表於 14-6-15 02:39
回覆 catcc2000 的帖子

請問咩叫五寶飯?
你果區最差的五間叫五寶飯,如最差的有四間就叫四寶飯。大家都唔想食。
‹ 上一主題|下一主題