用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭! ...
樓主: ngpun
go

好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!   [複製鏈接]

momama 發表於 14-6-11 07:40
知道好多人唔好彩派咗去d唔理想嘅學校,現在努力扣門中,但真係唔可以俾小朋友知太多。

...

Totally agree, 想像一下未讀已對被派學校不滿,未來6年如何渡過
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 cellon 的帖子

明白,佢地係企係唔同位置的看法。

雖然我地派得差,但都冇俾壓力小朋友,只係盡力扭轉呢個不幸運的結果。得當然開心,即或不然,當然會盡力係自己學校讀。

ngpun  同意, 其實我女是樂天派, 雖然佢知我覺得唔好, 但佢答: "無辦法啦, 都要讀架喇!" 我同佢都已經處之泰然, 只是不會放棄!  發表於 14-6-11 12:35

唉,阿女問我,點解有4個同學仔一起派去XX小學,又有幾多個同學一齊讀XX小學,點解得我一個讀XX的??? 我都想同佢地一齊?
我只能同佢講,大家住的地方唔同,我地讀附近,阿女又鐘意的,到時會識到新的朋友仔,多過你D同學仔的。

很同意。 不論是幼稚園, 小學, 中學, 都要面對過三關斬六將, 真是小朋友又辛苦, 連到大人又要叫辛苦...

se6b03 發表於 14-6-11 10:28
無計,小朋友係出生高峰期來到呢個世界,第日無論工作,有病入院都要同時面對大批競爭,因為都係呢個年齡層,年老又要爭老人院位。 ...

同意。
另外,即使香港的嬰兒的出生率下降,莫視家長意見的政府也會引入雙非兒童。。。

引用:Quote:HauMiranda+發表於+14-6-11+09:54+有

原帖由 little_yolky 於 14-06-11 發表
我心中差小學既定義:

1. 太多功課, 做到死都做唔完
Totally agreed!

引用:Quote:HauMiranda+發表於+14-6-11+09:54+有

原帖由 little_yolky 於 14-06-11 發表
我心中差小學既定義:

1. 太多功課, 做到死都做唔完
Agree!

Sweetheartb

回覆:angel_soso 的帖子

記得當年阿囝入了男校話唔鈡意,仲話想到考到的私立男女校,嚇死我!
後來開學識到了新同學仔,再問佢佢話唔選男女校了!
小朋友的適應能力很高的!

回覆 EMS 的帖子

完全同意,最好學校都有好差的學生 and vice versa自己努力最重要long way to go

引用:總有學校派到!好唔好,係家長睇法多,小朋

原帖由 lojo11 於 14-06-11 發表
總有學校派到!好唔好,係家長睇法多,小朋友好多時都係因父母反應而影響。所以我地要小心演繹....加油!

...
係呀,明明好憂都要扮無事,周圍撲,又要游說個仔做準備,隨時收call去in要操卷,做父母都幾大鑊

引用:Quote:原帖由+ngpun+於+14-06-11+發表由幼

原帖由 longlokma 於 14-06-11 發表
小朋友点解会認為自己 “無着落” 呢?不是人人也會派位吗?        家長的情緒及處理辦法会直接影響孩子心 ...

其實開呢個topic只是半夜瞓唔著想抒發一下,無諗過會比人覺得我灌輸的怪獸行為比自已個小朋友。

之所以我說我小朋覺得自己無著落因為之前人人都去考直資私小,我女無,咁好自然無著落!自行放榜,及考了學校的同學仔都陸續放榜,我女失落於自行,又無私小直資收,所以好多同學仔在講自已讀邊間、邊間,我女都好無奈問我點解佢無,係咪好差?

我硬係話唔係,順勢再同佢解釋啦!我女係個超樂觀的人,佢好快就無在意!佢只在意有無同學仔一齊!

大抽獎完結,派了去最尾志願的,我相信為人父母,有些微為自己小朋友着想的都好難咁豁達唔扣門、唔做野,除非係B6, 或者係冷眼旁觀者(包括那些袖手旁觀,話自己太太緊張的爸爸),旁觀的人講得輕鬆,我想都無乜邊個可以接受到自已孩子同B6果啲融爐掛!

正面的信息怎會不說?無論去都邊讀書最重要是學習態度,孩子是個天跌落嚟當被蓋的人,佢好快就忘記,但唔等於佢哋唔需要知道自己的處境,和自己要如何積極面對!我唔會一面倒批評間學校同人,但佢必須要知現實出面的情況,和自己要努力!沒有要求佢做超人,但都不能太落後於人!

我知仍有些人持不同意見,沒關係,但請你不要在此留言了,因為其實只是想讓與我相同不幸的人抒發一下而已,其他高見心領神會了。

alongcamefanny  Bless your girl and keep it up!  發表於 14-6-12 22:03

其實小學只係人生中一部份, 明白你ge擔憂, 如果你真係好5鍾意間小學, 可扣門/小二轉校, 我相信有努力就有回報,小朋友成績好自然讀到好中學啦 (就算幾"差"ge學校都可有名校生,係睇你自己姐)! 我讀屋村小學同幼稚園, 都上到band1A, 亦相信兩年後可進三大! 所以樓主5好氣餒. 競爭人人到會有, 視乎你點睇姐! 加油!

ngpun 發表於 14-6-12 10:06
其實開呢個topic只是半夜瞓唔著想抒發一下,無諗過會比人覺得我灌輸的怪獸行為比自已個小朋友。

之所以我 ...
我明白你的心情,我囡囡都派了最尾志願,我立即去了同區小學填表申請叩門,去了八間交表。
作為父母都想自己的小朋友有好的學校入讀。
須然知道叩門成功的機會很微,但我一定會努力為她爭取最後機會。
(因為我囡囡派了一間超多跨境學童的小學,我10號去小一註冊登記
身邊全是鄉音的B6媽媽全部住深圳……
我註完册行出校園哭了出來……!

小小山  加油 !  發表於 14-6-15 00:23
ngpun  小1轉唔到, 小二轉, 小二唔得小三轉, 我是抱持這態度的. 我會重點訓練佢學懂自己認真學習的態度, 這樣就會有機讀好書的! 我們一起加油!  發表於 14-6-12 11:07
ngpun  加油呀! 有個的士司機安慰我, 佢大仔派得好差, 叩門失敗, 但小二佢可以插到反勁學校仲名列前茅, 最後升上Band 1A中學.  發表於 14-6-12 11:05

回覆 SSbaby888 的帖子

多謝^^一齊努力加油!大人辛苦真係冇所謂,但見小朋友年紀小小巳經
要面對這麼多考驗~~!(小一大抽獎運氣差,派了尾志願,如果運氣好阿囡就唔使去in八間……
11/06面試完一間,黎緊14/6要面試三間筆試><
嗰日仲要係阿囡的六歲生日!忙到生日會都開唔到,
唯有夜晚係屋企切蛋糕慶祝生日!(因為嗰日應該會好攰唔想再出街啦……
見到阿囡日日不停練習面試題目及技巧!真係好心痛……對唔住!媽媽冇用幫唔到你!
我唔係想囡囡入名校,現在叩的都是同區二線的學校。

jlbb1  睇完眼都紅了. 辛苦小朋友, 努力  發表於 14-6-17 16:41

引用:回覆+SSbaby888+的帖子 多謝^^一齊努力加

原帖由 SSbaby888 於 14-06-12 發表

多謝^^一齊努力加油!大人辛苦真係冇所謂,但見小朋友年紀小小巳經
加油!等你好消息!

SSbaby888  thx^^  發表於 14-6-12 16:06

引用:+本帖最後由+ngpun+於+14-6-12+11:23+編輯+

原帖由 ngpun 於 14-06-12 發表
加油!

回覆:ngpun 的帖子

回覆:好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!

小朋友有時點知邊間好唔好,好睇家長自己點反應。我細個都係大抽獎中第一志願,當時我媽咪話好,我就相信係好。就算當時那間係第十志願,如父母表現係好,我都會相信係好。所以,家長比咩反應最緊要。

引用:回覆+SSbaby888+的帖子 多謝^^一齊努力加

原帖由 SSbaby888 於 14-06-12 發表

唔好太自責。

SSbaby888  我很眼淺7號至13號巳哭了幾場!囡囡努力了一星期今天終於成功叩到另外一間小學收她啦^_^  發表於 14-6-15 00:48

回覆:好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!

我也是派得差的一群,但仍然要笑住同囡囡講我地遲些會去xxx學校同老師傾下計。小朋友會感受到大人既壓力,但佢地唔識講唔識表達,屈住仲慘,所以千祈唔好俾到負面情緒佢地

‹ 上一主題|下一主題