用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 REPEAT 重讀左 3年中三,學校會踢個學生出校嗎? ...
樓主: happymap2013
go

REPEAT 重讀左 3年中三,學校會踢個學生出校嗎? [複製鏈接]

引用:回覆+lcn2009+的帖子 学校绝不能踢人走,

原帖由 vincher 於 14-06-16 發表
回覆 lcn2009 的帖子

学校绝不能踢人走,只会劝喻,repeat....
如果學校勸喻,而學生唔同意,學校無權踢學生走?(因舊年我為小兒簽了一封叫做如今年無改善要離校的同意書,搞到大家壓力好大)

lcn2009 發表於 14-6-17 15:20
如果學校勸喻,而學生唔同意,學校無權踢學生走?(因舊年我為小兒簽了一封叫做如今年無改善要離校的同意書 ...

最後點呀?

咁快知道无改善?有冇同小朋友倾过?
佢也知道此同意書嗎?
如果知道,maybe2种不同心态……
正面……改善行為、学习态度,唔俾学校睇死!
負面……学校已睇死自己,y要留下,更会恶搞!
大前提,佢想留底嗎?

sonkhl 發表於 14-6-12 13:20
回覆 happymap2013 的帖子

唔係瘀或悶的問題,如她仍想繼續學業,應想方法幫佢。 ...

引用:Quote:lcn2009+發表於+14-6-17+15:20+如果

原帖由 happymap2013 於 14-06-17 發表
最後點呀?
未派成績表所以未知

引用:回覆+lcn2009+的帖子 咁快知道无改善?有

原帖由 vincher 於 14-06-18 發表

咁快知道无改善?有冇同小朋友倾过?
他想留低,今年已有改進,不過大家今年壓力真係好大,成日驚學期尾通知無得留低

vincher  如果他咁有決心留低,学校冇杈踢走你!簽了協議書也沒用!  發表於 14-6-21 19:39

回覆:lcn2009 的帖子

为什么学校会有這行動呢?
咁樣大小朋友都有压力

回覆:REPEAT 重讀左 3年中三,學校會踢個學生出校嗎

假如是一個思想及各方面都正常的話, 那身為父母的應該幫她看下有冇其他方面發展, 不要浪費青春 ; 但如果是一個有某方面問題的人, 那就讓她繼續.....

引用:Quote:原帖由+vincher+於+14-06-16+發表回

原帖由 lcn2009 於 14-06-17 發表
如果學校勸喻,而學生唔同意,學校無權踢學生走?(因舊年我為小兒簽了一封叫做如今年無改善要離校的同意書 ...
是津校定直資學校?

在中學任教了好幾年,希望可以給你朋友一些意見:

其實重讀三年,只要是孩子有鬥志要升上去,我們亦理應鼓勵。
但我見有不少學生都只是抱著逃避的心態,看準了學校沒權踢學生走的理由(這是真的),既不想升班,又不想出來面對社會,這下子就頭痛。

我覺得要了解孩子是為了逃避還是仍想繼續升學,可以看看他的出席率及操行紀錄。如果時常佯病請假或曠課,反映其實他們也沒有太多心思放在現在的學業上,還是早點謀畫出路。

建議如在外面找出路,建議可以跟學校的職業輔導組或學校社工商量一下

引用:为什么学校会有這行動呢? 咁樣大小朋友都

原帖由 hw1115 於 14-06-20 發表
为什么学校会有這行動呢?
咁樣大小朋友都有压力
真呀!可能學校想保住成績好的,放棄成績差的,這樣條數咪靚晒囉!

引用:Quote:原帖由+lcn2009+於+14-06-17+發表如

原帖由 bb20040225 於 14-06-23 發表
是津校定直資學校?
津校

回覆 waiwai1224 的帖子

repeat 三年, 應該叫 tripeater; 四年應該叫 quadpeater; 五年就...

似乎學校想扶助貴子弟, 多於為名. 因為為了服侍貴子弟, 已用了留班位. 也威逼利誘同學仔努力. 適當的壓力是助力啊.
‹ 上一主題|下一主題