用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 REPEAT 重讀左 3年中三,學校會踢個學生出校嗎? ...
go

REPEAT 重讀左 3年中三,學校會踢個學生出校嗎? [複製鏈接]

REPEAT 重讀左 3年中三,學校會踢個學生出校嗎?  

係會安排佢讀另一間中學還是讀出面的私校?

0    0    0    0

回覆 happymap2013 的帖子

問題已不再是否會踢出校,在於已對小朋友產生很大心理影響. Repeat 3年.....遲.
要與小朋友一起找出問題主因.找不出主因,不能對症下藥.但敢肯定一定不能再在這學校讀中三.

Miss_Parker  agree  發表於 14-6-11 14:35

Repeat 3年,孩子都17歲了?知道自己想点嗎?如果真的無心向学,学门手艺豈不是比再浪費时间好?

fongyuenyee    發表於 14-6-19 23:25
vincher  agree....  發表於 14-6-15 17:45
maylmm  好建議   發表於 14-6-12 15:08
MariaTsui  AGREE  發表於 14-6-12 09:33
sonkhl  totally agree  發表於 14-6-11 15:43

呢個係我朋友的女, 個女仔REPEAT左3年(今年係第3年), 我有問過佢,你唔覺"於"O既咩? 讀同樣野讀2次,你唔悶O既咩?   如果你孝DSE公開考試REPEAT,我唔怪你,但校內考試都考到咁. 唔通真係要考到20歲咩!!!

所以好想問下, 如果考唔到, 學校會點做

Yanamami  禁他點答吖?唔喺瘀唔瘀既問題。喺,無心都救唔好浪費青春,學整蛋糕又好,剪頭髪都好,又或者做舞蹈藝員都好,好過嘥時間。  發表於 14-6-12 13:21

回覆 happymap2013 的帖子

唔係瘀或悶的問題,如她仍想繼續學業,應想方法幫佢。

fongyuenyee  可能的話就盡量轉讀中專,即係有中英數通識再加技能科,讀完三年再接專業文憑課程或IVE
路過幫朋友個女揾料、又係讀唔上,如果中三好差就轉中專  發表於 14-6-19 23:50

引用:REPEAT+重讀左+3年中三,學校會踢個學生出校

原帖由 happymap2013 於 14-06-11 發表
REPEAT 重讀左 3年中三,學校會踢個學生出校嗎?  

係會安排佢讀另一間中學還是讀出面的私校?
先唔講瘀唔瘀,已重讀三年都冇改進,證明果位學生根本都冇心向學,點解仲要哂時間??及早揾其他課程或學門手藝好過啦!

回覆:REPEAT 重讀左 3年中三,學校會踢個學生出校嗎

還有可去英國留學,l6歲可讀政府平價中學,另可跳班,試轉環境

朋友當時成績一樣,逢二進一,是名校资助中學,佢俾老師感垃圾中垃圾,l6歲完中三,去留學後,番回同一間中學做教師,一雪前羞

Sindy   我唔知點解, 好激動... 鄧佢高興..  發表於 14-6-13 19:41

簽名被屏蔽

中學留班,不再一定學業上有問題,操行如何?

LamLam mama

樓主,請問是官津中學嗎?同一級可以留三年,我都想知有哪間中學可這樣包容

俾得你重讀3年,怎會踢你走!而且冇權咁做!
要你知难而退!
是学校同學程度太高?当年高攀了?还是本身非讀書料子?
請正視吧!

brother4 發表於 14-6-13 18:44
還有可去英國留學,l6歲可讀政府平價中學,另可跳班,試轉環境

我朋友個仔15歲時响香港讀唔成書, 過咗去英國讀1x班 (即香港o既中二), 重讀咗三年, 結果學識咗食大麻又打架, 最終都要返嚟香港搵嘢做

引用:俾得你重讀3年,怎會踢你走!而且冇權咁做

原帖由 vincher 於 14-06-15 發表
俾得你重讀3年,怎會踢你走!而且冇權咁做!
要你知难而退!
是学校同學程度太高?当年高攀了?还是本身非 ...
學校真的沒有權踢學生出校?

vincher  HK而言,外國唔知!  發表於 14-6-16 19:56

回覆 lcn2009 的帖子

学校绝不能踢人走,只会劝喻,repeat....
不过,repeat2、3年,自己都无癮!
找清楚子女讀唔到原因,
真的不是讀書料子,
找门手艺……
每个人總有長處,
行行出狀元!
加油!

vincat  hi~ 想問下我朋友女兒已repeat中五一年, 但今年成績都是沒達標, 但有進步, 學校說明要踢她走, 那是否學校是不可以踢走她?  發表於 14-7-16 12:20

回覆:maylmm 的帖子

题外話,借一借位回覆,很久之前有個post講什麽人適合去留學,另公校真很容易學壞,其實小朋友不珍惜機會,受害的不單是自己還有佢父母的心。

vincher  花了一大筆,学坏……確令人心伤!  發表於 14-6-16 20:49

引用:朋友當時成績一樣,逢二進一,是名校资助中

原帖由 brother4 於 14-06-13 發表
朋友當時成績一樣,逢二進一,是名校资助中學,佢俾老師感垃圾中垃圾,l6歲完中三,去留學後,番回同一間中 ...
好型呀

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

其實學校要留你班都唔容易架,成績再差,都喺得10個8個留班位,全級百七人計,真喺要好差好差先有得留,好多都推去試升(逢2進1聽唔少)。而家仲要留3年,可見同學真喺唔想讀,不如家長接受現實,俾門手藝她學學啦。

真係見過b1c生 入學時同學入year 1,佢都係中四,唔係冇心,但背書溫習未及b1水平,屋企又比佢留,膠著狀態真係對學生好?

‹ 上一主題|下一主題