用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主敎pm vs 根德園am
樓主: margkwan
go

高主敎pm vs 根德園am [複製鏈接]

Ballack2012 發表於 14-6-14 09:18
到將來小一派位時,樓主好多機會會後悔
想清想楚做的決定,應該無咁易後悔的,決定咗亦吾好望番轉頭。

margkwan  Thx again Jane:))  決定了就勇往直前了...做人做事和敎小朋友也一樣..:))  發表於 14-6-14 15:14

引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+14-06-14+發

引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+14-06-14+發

引用:集合各界(當中包括四位老師)意見,+最後還是

引用:回覆+fruitfulsnoopy+的帖子 Agreed.+各人

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+14-06-14+發表你

原帖由 Ballack2012 於 14-06-14 發表
不是,只去過面試,不過無offer. 香港的名幼有好多,好多名幼又有很多學生及開好多分校。可能這些名幼能培 ...
( 最終大部分的名幼生都無法取得offers, 要參加大抽獎), I doubt much of this.

原帖由 lovebb2 於 14-06-14 發表
( 最終大部分的名幼生都無法取得offers, 要參加大抽獎), I doubt much of this.
肯定唔係「大部分」囉。

回覆:Ballack2012 的帖子

贊成你的看法

有信心,鍾意出去搏都吾系錯,尤其吾系好心儀間小學。

其實大部份幼稚園都吾系龍,出去打場小一都系一個經歷。

margkwan  Thx ;)  發表於 14-6-14 22:10

回覆:高主敎pm vs 根德園am

我小朋友不是高幼生,只是今年考小一生。小朋友當年基本上所有有名的幼稚園及龍校都有offers.結果放棄了龍校去一間自己心儀的學校。到今年考小學真係幾後悔,壓力非常大,亦有想喊的時候。雖然小朋友今年考小一都有幾個offers,但如果再揀幼稚園,我會選擇有backup 先再去考。我見朋友有backup只考幾間,自己就考10+以上。
我不知道高幼好不好丶只是從一個過來人分享。
其實不止我後悔,其他當年有龍校而冇揀,當中揀左kv的都有,全部都後悔的。
你地果年相信競爭比我地今年更大好多好多。
我的睇法只從考學校,我沒有資格比較這二間邊間好,因小朋友冇讀呢二間(亦可以講呢二間小朋友都有offer)

margkwan  Thx 4 exp. sharing ;)  發表於 14-6-14 21:54

再補充我小朋友今年有幾個offers我都有後悔,如果不幸冇offer,我相信後悔極。
而且高小,其實都算不錯學校,又有中學backup

選一條龍好,選其他學校好。要視乎家長理念和學生本身個性。最後我沒有讓兒子入讀半龍是因為家中的一些經歷。
我堂妹去年剛中六畢業,由幼稚園一直至中學都就讀九龍城某傳統男女龍校,堂妹和嬸嬸個性比較安穩(因當年幼稚園升小再升中比較易),沒有在學術和課外活動上加強實力,當其他學校學生外出練pass paper時,她只是間中補習功課。嬸嬸也說不要緊的因班上其他家長也不太緊張。在這學校讀應該可面對公開試的。
最後堂妹repeat 了兩次中五,一次中六(repeat 到334新學制了,但龍校沒有收她中六,她只好在另一學校插班中六)…
如是這最後的334成績非常差,連基本副學士的入學分數也未能達標,今年初離開香港到外國讀書。
叔叔和嬸嬸不介意我跟大家分享,因她也發現堂妹的大部份同學公開試成績也不理想。總之,心態要進取,不能完全依靠學校。多結識其他學校的家長和學生,知己知彼才能克服難關

margkwan  Thx 4 exp. sharing ;)  發表於 14-6-14 21:55

回覆 Lingfung813 的帖子

多謝你的分享。提醒大家入到龍校都不能鬆懈, 因為條龍唔可以直上大學啊!

引用:選一條龍好,選其他學校好。要視乎家長理念

原帖由 Lingfung813 於 14-06-14 發表
選一條龍好,選其他學校好。要視乎家長理念和學生本身個性。最後我沒有讓兒子入讀半龍是因為家中的一些經歷 ...
其實我相信你親戚是小部分龍校家長態度。我相信好多家長入龍校是唔希望考小學,甚至中學競爭咁大,至於入到去也需要自己努力d成績

我之前有KV OFFER時都問左D幼兒教育界朋友, 其實佢地立場都覺得KV好, 佢地有D因工作關係見盡名幼生, 比較下來, 她們覺得KV生話頭醒尾, 真係好叻! 所以佢地好贊成讀KV, 仲教埋我點堆砌學術、課餘班, 做好個portfolio去見小學。之後, 我見盡身邊朋友0 offer, 我明白, 說KV好的, 她們是真心亦都無錯, 只是到打小一場仗時, 是小孩、是家長,  她們未必會最理解箇中艱辛, 而最理解的當然時經歷過的家長們。

引用:RC+for+sure,+快d加入我們fb+gp啦,我都因

原帖由 manyjennifer 於 14-06-11 發表
RC for sure, 快d加入我們fb gp啦,我都因為RC搬左屋啦,我個人覺得好值得
租定買?

引用:我小朋友不是高幼生,只是今年考小一生。小

原帖由 fruitfulsnoopy 於 14-06-14 發表
我小朋友不是高幼生,只是今年考小一生。小朋友當年基本上所有有名的幼稚園及龍校都有offers.結果放棄了龍 ...
你係邊間幼稚園,而放棄龍校?

其實入高幼插班的小朋友,有很多也是名校轉去。如果樓主決定留KV,那就有心理準備這兩年要非常進取。否則好難考到被高小更好小學。

‹ 上一主題|下一主題