用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主敎pm vs 根德園am
樓主: margkwan
go

高主敎pm vs 根德園am [複製鏈接]

回覆:高主敎pm vs 根德園am

我喜歡高幼,因為地方大,小朋友讀得開心,校長和老師好有心計劃課程。見到老師日日遲收工,其實好肉赤。另外,我喜歡它每日也可以在禮堂(全校)學生做運動。我估唔多幼稚園可以做到。
家長,若你只是為KV的名氣和教得深而入讀KV,這實在太蠢。要教得深,不如出去補習。你現在正面對出生率高,學位少的時代。
Btw,高幼校長也會叫學生考其他學校。
KV有 show and tell.成績表有名次。考到第一,應該可以証明你好醒。

Lingfung813  KV老師也會遲放工,布置校園,每日也有健體操去比小孩做。成績表無名次的。  發表於 14-6-13 15:54
Lingfung813  KV教法特別又令小孩吸收,我們不是追求名幼,只愛其教學法  發表於 14-6-13 15:37

引用:我喜歡高幼,因為地方大,小朋友讀得開心,

原帖由 evil 於 14-06-11 發表
我喜歡高幼,因為地方大,小朋友讀得開心,校長和老師好有心計劃課程。見到老師日日遲收工,其實好肉赤。另 ...
KV成績表沒有名次。

引用:我喜歡高幼,因為地方大,小朋友讀得開心,

我喜歡高幼,因為地方大,小朋友讀得開心,校長和老師好有心計劃課程。見到老師日日遲收工,其實好肉赤。另 ...
給大家看看你看過的KV成績表吧

但點解朋友話有?老師口頭講

Lingfung813  你可以去讚高主敖,但請不要中傷根德園,KV家長是有品之人,不會說其他學校是非。特別是嘗你不清楚KV的教學法  發表於 14-6-14 06:53

引用:但點解朋友話有?老師口頭講 +

但點解朋友話有?老師口頭講
咁你要叫你朋友俾張KV成績表你看看吧。KV口頭也不會有名次。KV的確有一張"First place in class" cert ,不單純代表學術表現,是給予「品學兼優」的學生。有些班別沒有學生達標,可以一個都冇,有些班卻可以出兩個「First place in class」。

咁sorry,報錯料。

怎樣可取first place in class? 出去in 小學有用嗎?
另外,點解老師會跟校車,我見些小朋友在校車好乖。

回覆 bbmom72 的帖子

唔夠强!! 一定要出外補

回覆 HauMiranda 的帖子

謝謝經驗之談!! 明白壓力會好大

今年考小一,競爭已經好癲,我小朋友考到心儀學校,好感恩。一路走來,真系見到好多人愁爆,我聽朋友訴苦,都聽到身心俱疲。

如果滿足間龍小,想有back up,係明智,因為一樣可以出去考。今年已經咁,過幾年出生率更高,真系祝大家好運。

回覆 Silverhawk 的帖子

分析得好好!! 剛剛老公朋友說今年只收得30%!!
太少了...For me, 博唔過!!
我現在的校網唔差..

回覆 bbcarrot 的帖子

Thank Q;)) Agreed

回覆 Jane1983 的帖子

Thanks Jane
但如果得番3成, 這個也不算是backup了

Lingfung813  小的兒女也跟著讀KV  發表於 14-6-13 15:47
Lingfung813  我上年放棄基督教半龍,選KV,這半龍前兩年還收5成,今年只收3成。我沒有後悔選KV,教學方法一流。相信無其他幼稚園能及。我見好多父母讓大的讀KV,少  發表於 14-6-13 15:46
Jane1983  三成就係少d   發表於 14-6-12 07:44

引用:怎樣可取first+place+in+class?+出去in+小

怎樣可取first place in class? 出去in 小學有用嗎?
另外,點解老師會跟校車,我見些小朋友在校車好乖。

...
要品格良好,學習態度積極,和同學相處融洽,成績優異,所以未必每班都出honour student.  k2k3加埋1200人,約只得40人獲選。做唔到honour student 也可以有好好小一offers.  做到honour student 當然是一張必放入portfolio 的cert啦。有冇honour student 冇直私offer? 都有㗎。考小一,小朋友性格和家長栽培好緊要,其次才睇幼稚園。如果小朋友本身性格(例如過於文靜)唔適合玩考小一這個「遊戲」,就真是最弊!KV老師跟校車是學校長久已來的安排。

Lingfung813  good  發表於 14-6-13 15:04
margkwan  Well said!! :))  發表於 14-6-12 14:16
margkwan  Well said!! :))  發表於 14-6-12 14:16
margkwan  Well said   發表於 14-6-12 14:15

引用:回覆+Silverhawk+的帖子 分析得好好!!+剛

原帖由 margkwan 於 14-06-12 發表

yes, 分析得好好。3成太少了。

引用:回覆+Silverhawk+的帖子 分析得好好!!+剛

原帖由 margkwan 於 14-06-12 發表

今年也是收了高幼考生的一半呀,其他的很多也是 on waiting list.

margkwan  thx 4 info!! yes i called sch to clarify....same info  發表於 14-6-12 14:17

醒目開學勳章

為小朋友揀幼稚園有好多因素要考慮,宗教、地點、學費、有無細佬妹跟尾、住區校網、有幾多分揸手通通影響決定,所以大家睇法、計法真的會有所不同,但最緊要是快些通知唔讀果間放位。kv & rc都是好學校,有很多家長等緊消息的

margkwan  Well said ;)) I will do faster decision  發表於 14-6-12 14:18

其實如果你覺得小學有高小offer已滿足的,不況選高幼.

雖然50%(or even說30%),但1/3機會總好過,3000人爭75個位.就算其他私小直資也要20-30人爭一個位.

考小學其實好講臨場表現及臨場對手.我小朋友就係試過俾同gp的小朋友影響過.亦試過同gp的小朋友冇反應而俾佢突為到.

高幼呢二年暫時都係全部都有高小second in.入得second in就係500-600人爭150個位.

以前冇幼稚園考高小,係一齊同所有小朋友爭.(2000-3000人爭150位)但現在有高幼俾左一半學位就係2000-3000人爭幾十個位.所以樓上有人話讀其他再考高小其實仲難過考名小.

kv課程深,老實講幼稚園課程深極有限,小朋友課餘出去每星期上返一堂英文,一堂中文,一堂數學(即一星期三小時)相信已可深過任何幼稚園.

Lingfung813  其實KV課程不深,循序漸進,自己設計課程的,外面人未見過,以為KV深  發表於 14-6-14 00:13
Ryan_baba  高幼生in高小今年不一定希2nd in  發表於 14-6-12 15:20
margkwan  Thx!! that's true ;)) will re-consider  發表於 14-6-12 14:23

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

Agreed. 各人有不同的考慮, 我都決定 take 高主教而放棄 Rhs.

Ryan BaBa,今年高幼好似原本只有一個人冇2nd in,但最後都有番,點有番就唔好問了.

anyway,就算不是全部有2nd in,冇果d係因為好exceptional case.

btw, 高小好睇是否高幼,舊生,sibling,天主教徒(當然實有d人講我不是以上四類,但實有呢d叻的小朋友),但好似呢四類的人有2nd in的機會係大d的,特別高幼,舊生,兄姊呢d.所以平常人入到2nd in係幾難架.
‹ 上一主題|下一主題