用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想知道事實係點
樓主: loklok08
go

好想知道事實係點 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jessy 發表於 14-6-11 15:41
派了乙一都放棄我唔係好明呀!! 即係你只喜歡甲一, 否則寧願讀私校?

其實當初都諗過唔填乙部,只填甲部
但時間關係,唔想諗,就填咗乙一先,都未必抽得中
到抽中,註冊... 我諗唔到點解我個仔要响一間咁嘅學校讀書,我只係想問幾個問題,都唔願意答,叫我睇網頁,但我早就睇咗啦!
所以,都係讀私校,一間適合佢嘅私校

其實阿仔嘅情況有d特別,要特別支援,但如果係老二嘅話,我應該會俾佢去讀,呢間係一間地區名校

brrbaby2007    發表於 14-6-12 09:17
恐龍家

小曳人 發表於 14-6-11 17:14
到抽中,註冊... 我 ...

明白了, 我知你一定唔方便講邊間, 請問可否知道是那一個校網?

小曳人  88  發表於 14-6-11 19:54
希望每天開心渡過 ;-)

引用:想問問大家,有冇人係冇填晒乙部嘅學校(eg

原帖由 loklok08 於 14-06-10 發表
想問問大家,有冇人係冇填晒乙部嘅學校(eg有10間,只填7,8間),但都派到心儀學校,例如首3志願?
真心想知 ...
我呀,得18間選擇,我只填了8間。最終第三志願

It is because the school target customers is those parent wanting high scores / good secondary allocation but not SEN, and if you ask about such questions of school SEN policy / support in open discussion, they tend to ignore or low-profile you for sure!

ha8mo 發表於 14-6-10 22:35
其實係咪可以一間都唔填任佢派?
如有入自行,就唔入大抽獎form 都會派個位比你

醒目開學勳章 貢獻勳章

kenwong888 發表於 14-6-12 05:28
It is because the school target customers is those parent wanting high scores / good secondary allo ...

都唔係好open,因為註冊時一個人都無,連staff都唔知去哂邊!其實我都未開口問,只係問:我想問d嘢,唔知有無老師可以幫到...

恐龍家

回覆:loklok08 的帖子

派到係因為好彩,唔係填幾多間

小曳人 發表於 14-6-12 06:20
都唔係好open,因為註冊時一個人都無,連staff都唔知去哂邊!其實我都未開口問,只係問:我想問d嘢,唔想有 ...

The fact is that the school do not want to accept SEN (even one or few) cos this may lower their overall banding / consume extra resources!

However your child are allocated to the school by central allocation, the school cannot reject anyway!

That's why there is advice not to disclose the children SEN when filling the 自行form and during interview!

小曳人  不過,我知一樣受歧視.. 唉~  發表於 14-6-12 07:40
小曳人  mine.. is gifted.  發表於 14-6-12 07:38

引用:請問如果甲一,+乙一都係填同一間學校,+如果

原帖由 Siushasha 於 14-06-11 發表
請問如果甲一, 乙一都係填同一間學校, 如果中左, 點先知係甲一還是乙一中?

...
無從所知

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:小曳人+發表於+14-6-11+17:14+其實當

原帖由 Jessy 於 14-06-11 發表
明白了, 我知你一定唔方便講邊間, 請問可否知道是那一個校網?
爬文就知佢抽中乙一沙官啦

大仔o甘叻不要浪費

小曳人  正是我要放棄嘅原因   發表於 14-6-12 11:01
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

loklok08 發表於 14-6-10 19:07
咁即係有人填2,3間,都可能中到,又有機會係唔知去左邊,純粹係彩數,係咪?

...
其實派位係俾個隨機號碼你,而嗰個號碼只有教統局同獲派學校先會知,如果你個號碼係前的話,咁你就算只填一間都中,相反,你就算填晒都會去咗10幾20個志願。

舉例﹕假如全港一共有3500個人參加派位,陳小明隨機號碼係10,李大強隨機號碼係3450,即使陳小明只填1間,佢都會中,但係李大強就算填晒全個網嘅學校,但係到輪佢嘅時候,佢揀嘅頭幾個志願已經無晒位,咁就會一路向後退直到有一間有位,呢個時候就肯定係10幾20志願啦,因為有2999個人比佢早揀學校嘛,熱門嘅一早已經收滿人,除非佢頭幾個志願係揀啲無人想入嘅學校,否則,正常情況下李大強都會派到榜尾或者尾幾志願。

而最無奈嘅係,隨機號碼就好似六合彩搞珠咁,你係無得揀嘅,所以如果小朋友派到好學校,唔係因為佢叻,而係佢好彩,明未??

janette_chan 發表於 14-6-12 12:03
其實派位係俾個隨機號碼你,而嗰個號碼只有教統局同獲派學校先會知,如果你個號碼係前的話,咁你就算只填一間 ...

Exactly true, so strategic 2nd choice is very very very important!

EDB always emphasises parents granting the first 3 choices are good, but don't they realise even the 2nd and 3rd choices have been already compromised!

引用:Quote:Jessy+發表於+14-6-11+15:41+派了乙

原帖由 小曳人 於 14-06-11 發表
要什麼特別支援?

引用:Quote:Jessy+發表於+14-6-11+15:41+派了乙

原帖由 小曳人 於 14-06-11 發表
要什麼特別支援?

引用:Quote:loklok08+發表於+14-6-10+19:07+咁即

原帖由 janette_chan 於 14-06-12 發表
其實派位係俾個隨機號碼你,而嗰個號碼只有教統局同獲派學校先會知,如果你個號碼係前的話,咁你就算只填一間 ...
謝謝你咁清楚嘅解釋。

我之所以開呢個post, 係因為當我派得好差嘅時候,有位喺學校德高望重嘅人,打黎首先唔係安慰我,而係問我點填表,話我填嘅表唔合格,所以派得咁差...唉,所以我先信係自己犯錯而派成咁...我唔係想追究啲咩,只係唔想太怪責自己,因為聽完嗰一刻真係好難過...

janette_chan  我夠填晒全區所有學校,但係都係派咗去12志願,你派得唔好唔係你錯,只係唔好運而己!!  發表於 14-6-12 14:48

醒目開學勳章 貢獻勳章

LL222 發表於 14-6-12 12:28
要什麼特別支援?

某d老師可能要受過培訓,最好有處理資優生嘅經驗,而唔係使用"免除法"去解決課堂上有機會出現嘅問題
另外,有d學校會有增潤課程

我唔係希望攞學校資源,我只係希望學校老師了解呢d小朋友情感上嘅需要,唔望佢俾到d咩知識上嘅支援
當然,如果佢地安排到抽離課程就更好啦~

俾一個例子
阿仔上堂畫枱,班主任投訴過兩次,其中一次係考完試未收卷時...
我地見完註校教育心理學家之後,由佢同老師溝通,跟進小朋友嘅情況,之後再無投訴喇!
恐龍家

loklok08 發表於 14-6-12 12:34
謝謝你咁清楚嘅解釋。

我之所以開呢個post, 係因為當我派得好差嘅時候,有位喺學校德高望重嘅人,打黎首先 ...
老實同你講, 幼稚園老師/校長未必完全了解遊戲規則。到升中時, 亦唔係所有學校啲老師/校長識玩升中遊戲規則。呢句話請你記住6年, 因為你小朋友小六時可能係你既錦郎。小朋友小五時, 記得去升中部爬下文。

loklok08 發表於 14-6-12 12:34
謝謝你咁清楚嘅解釋。

...有位喺學校德高望重嘅人,打黎首先唔係安慰我,而係問我點填表,話我填嘅表唔合格,所以派得咁差...
學校咁講,我估你可能係把區內大熱頭五位順序放乙一到乙五!

引用:Quote:loklok08+發表於+14-6-12+12:34+謝謝

原帖由 2boba 於 14-06-12 發表
學校咁講,我估你可能係把區內大熱頭五位順序放乙一到乙五!
我唔係囉,2,3已經好保守,只係有2,3間我好唔鍾意先冇填...但佢就話因為我唔填晒,張表唔合格,所以派得差...

小曳人  但係如果你填埋,咪一樣係派得差!你根本唔鍾意!  發表於 14-6-12 20:47
‹ 上一主題|下一主題