用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新手媽媽, 想請問跑馬地邊間PN 好?
go

新手媽媽, 想請問跑馬地邊間PN 好?

如題

回覆:新手媽媽, 想請問跑馬地邊間PN 好

我也住跑馬地,上年報了玫瑰崗,蘇浙,維多利亞,衛理堂,灣仔堂,聖保祿 nursery.

kittyland06 發表於 14-6-10 12:27
我也住跑馬地,上年報了玫瑰崗,蘇浙,維多利亞,衛理堂,灣仔堂,聖保祿 nursery.

...
最後入左邊間?

引用:Quote:kittyland06+發表於+14-6-10+12:27+

原帖由 Sansam 於 14-06-10 發表
最後入左邊間?
衛理堂同維多利亞收

難不難入? 要幾耐之前報?

kittyland06 發表於 14-6-10 15:01
衛理堂同維多利亞收

希望我仔仔都可以入到心儀既學校.
若果最後無OFFER, 可能考慮Woodland.

引用:難不難入?+要幾耐之前報?

原帖由 rachmama 於 14-06-10 發表
難不難入? 要幾耐之前報?
間間學校都有自己 deadline, 實係唔容易入

回覆 kittyland06 的帖子

點解揀玫瑰崗, 維多利亞,灣仔堂,聖保祿 nursery?

引用:回覆+kittyland06+的帖子 點解揀玫瑰崗,+

原帖由 rachmama 於 14-06-10 發表

點解揀玫瑰崗, 維多利亞,灣仔堂,聖保祿 nursery?
我 based on location 揀,唔想阿女坐太耐校車,跑馬地區不是太多 pn 班。我仲有報鴨脷洲啓思,收咗 am 不過冇校車冇讀。我揀學校 based on distance, 小學 backup,有冇校車 (落車安唔安全)。今年 k1 多好多選擇,所以報咗十幾間,最後 3 pm offer, 連埋 pn 直升有 4 間,雖然 offer 不多,但好滿足間間好學校。港島區就係咁, 跑馬地又响中間,可以報哂中西區及東區,但就一係冇學校收因為間間熱門,一收就間間好學校要放棄都好難!不要灰心,呢區 pn 係少,如果冇學校收就返住 playgroup 下年至揾 k1 都 OK, 因為 k1 位多好多!有寳血,堅真,坑真,呂郭,聖瑪加利大,高主教,聖心,聖嘉勒,spk,聖公會, 聖士提反女子,聖保羅堂...等等,間間好學校,你諗下收哂點揀好過啦!

完全同意, 真係唔想個仔咁細個要搭咁耐車番學.
好羨慕你個女咁叻有咁多offers, 我就希望我仔仔開開心心學習. 我知道尼區幼稚園都好多選擇, 但我就擔心自己唔早少少準備, 怕到時入唔到一間理想既幼稚園, 小學etc...

btw, 點樣知道邊間PN 有直升既幼稚園??

好多學校都直升,詳情要間間問,以我所知嶺南同蘇浙要再報 k1

引用:回覆+kittyland06+的帖子 完全同意,+真係

原帖由 rachmama 於 14-06-11 發表

完全同意, 真係唔想個仔咁細個要搭咁耐車番學.
其實我個女好慢熱,我報咗十幾間,得 2 間 pm offer 同 2 間 waiting (終於 wait 到1間) , 但另外十幾間都 reject!!! 我個女6月出世,係冇年頭 b 咁着數,但係佢鐘意間學校就會 in 得好。你唔係咁担心,呢區都叫最好嘅校網,只要你放 St Francis 或寶血第一志願就應該入到,只是如果有私小 back up,我就會博瑪利曼咁。

kittyland06 發表於 14-6-13 00:42
其實我個女好慢熱,我報咗十幾間,得 2 間 pm offer 同 2 間 waiting (終於 wait 到1間) , 但另外十幾間都  ...
點樣博入瑪利曼?

小曳人  咪就係填第一志願囉  發表於 14-6-27 20:57

有一線私小 back up 可以填瑪利曼 1-1-1

請問那間pn / k1會 focus 多啲系英文& 普通话?我都住系happy valley

貴媽媽2 發表於 14-7-2 23:36
請問那間pn / k1會 focus 多啲系英文& 普通话?我都住系happy valley
玫瑰崗

do they teach canto at all?  u know what is time allocation on English and mandarin? thx!

回覆:新手媽媽, 想請問跑馬地邊間PN 好?

我都係住跑馬地呀!跑馬地冇pn都幾頭痛,我唔係好想囡囡咁細坐校車呀!

想問問k1 聖大定寶血好d呢?
小學111博瑪利曼,第二志願揀咩呢? 女校

Thx