用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled.....
樓主: reginang
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... [複製鏈接]

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

Hi Reinang,

你同囡囡上星期(三or四)有冇係灣仔MTR出現,我老公話個小朋友似你囡囡,佢唔敢肯定,否則上前say個
子喬(兔仔B)

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

hi daisy
上星期四我地有去過灣仔呀,你或你老公下次再遇到我既話,唔好諗喇,上前同我say 個 hi        

Hi regina,

唔知有冇緣份再撞見呢 ,你係唔係短髮,瘦瘦咁樣呀?

另外,好欣賞你嘅樂天同勇敢。我都以為自己已經接受咗子喬的聽障,但尋晚望住子喬時,忍唔住都喊咗一大場,究竟點样先学会堅強呢?有時自己都好無信心。

子喬媽上

子喬(兔仔B)

daisy
我留短髮架,都幾短果隻,不過就唔係瘦瘦咁樣,係肥肥咁樣架    :cry:  :cry:

其實我都唔知自己何來勇敢,我有個唐氏女兒,事實己不能改變,悲傷過後,就要學懂怎樣接受和面對,我諗在每個人的生命中,其實都有好多次機會要學習面對一些不如意事,當你的人生經過磨練之後,你的生命不是更有意義嗎  :

有一次astha被安排參加港大醫學院醫科生考試,其實是讓醫科學生去診症,當時有其他不認識的小朋決友一齊參與,在那裡見過有好幾個身體有缺陷的小朋友,當我望住astha及其他小朋友時,我身體內真的不明所以的感到悲哀,我的心很痛,他們沒有做過任何錯事,我不明白為什麼要他們受這麼多苦,心裡很有感受......

過了一會,心裡開始平伏,望住對面的一位小朋友,相信他有10歲多,不過他很瘦,他要坐著輪椅,依賴一個呼吸器去生存,我不知他有什麼病,人邊沒有家人陪伴著,但是他面上的表情很從容,而且他說著話時也很輕鬆,望著他,我感覺到有點慚愧,從那一刻開始,我知道要堅強,要努力,要抱著不放棄的意念,我的女兒祗有那麼的大,我還要陪著她和協助她成長,這便是我的動力,看著女兒一日一日長大,雖然現在才20個月,望番轉頭,那些日子都過得很開心,我們沒有枉過日子,astha每日都有進步,每日都帶給我們很多歡樂      

你現在發現了子喬有聽障,那並不說明她沒有其他優點,你需要更有耐性去發掘子喬的其他,子喬必會感到媽媽的愛,希望子喬/你及家人都可以快快樂樂過每一天    

別對任何人存有期望,那是自私的行為 - 你同意嗎 ??

一起努力,加油   

課程編號: S03
醒目仔,醒目女 – 感知遊戲小組
目的: 透過感知遊戲,提昇弱能幼兒的:
- 感官能力
- 認知能力
- 社交及溝通能力
並協助家長掌握有關訓練技巧,在家中延續有關訓練
日期: 10/7/2005 至 31/7/2005 (逄星期日,共4堂)
時間: 1:15pm – 2:15pm
導師: 丘宏姑娘 (半義務導師,註冊音樂治療師)
名額: 6對親子
對象: 2至4歲唐氏綜合症,發展遲媛,
自閉症或其他弱能類別的幼兒
費用: $160 (出席滿4堂者可獲發回$100費用)
地點: 中心圖書室
查詢: 蔡佩玲姑娘 2718 7777
備註: 此小組活動內容由專業職業治療師協助策劃

課程編號: S02
DO RE ME, 音樂治療班 (第二期)
目的: 透過歌詠,樂器彈奏,節奏訓練,音樂遊戲,音樂聆聽等活動,提昇弱能幼兒的 :
- 專注力,記憶力
- 情緒表達能力
- 言語及溝通能力
- 社交能力
日期: 10/7/2005 至 31/7/2005 (逄星期日,共4堂)
時間: 11:30AM – 12:15PM (A班)
12:15PM – 1:00PM (B班)
導師: 丘宏姑娘 (半義務導師,註冊音樂治療師)
名額: 每班4對親子
對象: 2至4歲唐氏綜合症,發展遲媛,
自閉症或其他弱能類別的幼兒
費用: $650
地點: 中心圖書室
查詢: 蔡佩玲姑娘 2718 7777
備註: 音樂治療師將在第一堂評估參加者的能力從而設計課程

chelsea
你看看以下活動有沒有興趣參加  

reginang:
我好有興趣呀! 點報名呀?

reginang:

呢兩星期好攰!   因為星加玻trip 好辛苦, 天氣好熱, 雖然陰天, 但一出門就成身汗, 我老爺鍾意行路, 除食飯外, 全部都係< 行 > , 好彩帶bb車 讓澄澄可以坐.

Hi reginang,

好慶幸有你嘅分享!

多謝你嘅提醒,着眼點唔應該淨係子喬嘅聽力,佢仲有好多優點同潛能等緊我哋做父母嘅發掘,又點可以氣餒呢。以前我會對BB有好大期望,正如一般望子成龍嘅家長(喺某情度上其實都無話唔啱),但而家心態上只要子喬快樂健康,就已經足夠了。

astha好幸福呀,有個咁堅强同愛鍚佢嘅mummy。

OK,一齐努力 (得閒我上嚟呢邊探吓你呀 )
子喬(兔仔B)

hi chelsea
我都剛剛完成4日3夜既旅程,雖然日日落雨,不過整個trip好relax,因為day day食同瞓,乜都唔洗諗嘛 ......
hahaaa ....          

興趣班 >>> 你可致電查詢: 蔡佩玲姑娘 2718 7777

chelsea
最近你好忙 ???? 點解冇留言呢 ??
今日下午同dadday用提子乾引astha行,來來回回都行左十次八次,最多個次行左5步喇,好開心,不過每次都要用食物先氹到佢,我怕astha變左肥妹仔一個    

Hi reginang & Daisy,

您們都是我敬佩的母親 , 千萬不要氣餒!祝astha & 子喬幸福快樂 !!

mdoip
thanks !!!  

reginang 寫道:
不過每次都要用食物先氹到佢,我怕astha變左肥妹仔一個  

Hi Hi, 我過嚟打個招呼啫﹗
用提子乾唔怕啦﹗
我有時請小朋友食嘢引佢哋,都係整到細細粒。一粒x士糖分六次食o架﹗咁一來唔怕佢哋食得太耐唔講嘢;二來唔會咁快就夠唔肯食吖嘛﹗
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

稚言治語
吓,一粒x士糖都分開六次食   咁又好似細粒左d  

其實astha到現在仲未食過糖架,太甜既食物都唔會比佢食住,我怕唔知邊日開始,佢d肥胖基因會發作,到時一發唔知點收拾就幣   千祈唔好似阿媽咁肥  

regina

我入黎摷你呀!

你聽日得不得閒呀?

拿野呀! 同埋我不去得天兒的生日會, 想搭你拿份禮物比天兒? 可以嗎?

軒媽
明天/後天我家都有客人,他們下午來我家呀,你介意來北角找我嗎 ??? 不好意思  

冇問題,我可以幫係交比天兒  

regina

你住邊樹呀? 一係我聽日拿去北角地鐵站比你?

軒媽
北角堡壘街,你想幾點過嚟吖  
‹ 上一主題|下一主題