用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀 ...
樓主: sweettou128
go

沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小   [複製鏈接]

非常同意没有最好,只要選最適合,小兒性格單純,不成熟,没競爭心,那所較適合?

longchan,你朋友那時放棄kts,取沙呂,最大原因?

小曳人 發表於 14-6-10 18:17
大家討論當中,似乎無提到兩間學校嘅家長對官津vs私直資學校嘅取向不同
沙呂學生有本事自行考入外區好學校 ...

非常贊成

回覆 LongChan 的帖子

回覆 sweettou128 的帖子

個人意見:

D人話唔放棄KTS原因, 通常都係話放棄KTS, 對大個唔公平, 唔應該因為細個個去犠牲大個個

但係如果你放棄咗沙呂, 日後細個個考唔到好學校, 派位又差, 咁妳又覺得對細個個公唔公平?

妳有冇把握一定可以搵番間唔差得個沙呂比細個個?

妳有冇信心可以同時處理2間唔同學校既活動安排, 家校工作?

萬一打風落雨要提早去接2個小朋友返屋企, 安唔安排到?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:sweettou128 的帖子

選沙吕的原因,返學近好多,沙吕是一間很好的津校,設施比一般津校好。另外有一間聯繫的Band 1中學,兩個小朋友的學費可省回作其他用途。另妹妹的性格較慢熱,如靠面試獲取錄唔容易,至少可確保她可在沙吕讀書。如小朋友讀書叻,仲可以考外區英中和直資。

LongChan 發表於 14-6-11 14:07
選沙吕的原因,返學近好多,沙吕是一間很好的津校,設施比一般津校好。另外有一間聯繫的Band 1中學,兩個小 ...

說得對!

樓主,你最後既決定係點?

引用:Quote:sweettou128+發表於+14-6-10+00:43+

原帖由 cellon 於 14-06-10 發表
當然揀九龍塘宣小。無論在學術、英文、音樂方面,九龍塘宣小比沙田兩間呂小優勝很多。

如果一定要讀呂明才 ...
無錯,當然宣小!

引用:回覆+LongChan+的帖子 longchan,你朋友那

原帖由 sweettou128 於 14-06-11 發表
回覆 LongChan 的帖子

樓主,你揀咗邊間啫!等其他人開心吓都好吖!

醒目開學勳章 貢獻勳章

sweettou128 發表於 14-6-10 22:52
小曳人,同意你的分享,我正考慮peer group, 學習經驗這些因素,好像私校這方面應該比較優勝? ...

唔一定,睇你要乜
e.g. aps校舍細 vs 沙呂校舍大
你去一次沙呂open day,佢連攀石牆遊戲治療室泳池都有!咁大個操場,好多嘢玩!
但aps好重視樂團,呢方面就絕對較優勝

peer group就當然唔同,我唔會用個好字形容,多d富貴同學仔咪好?定係多d屋邨同學就係差?但肯定嘅,係沙呂學生能力會較參差
恐龍家

回覆:沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小

名津小插班難,私小插班易。幫左個妹先。

回覆:沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好

既然大家都是中文學校,我選沙田圍呂明才,沙呂也是沙田名校,更入50大小學,妹妹又有著落!

回覆:沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小

其實沙呂學生質素沒有想像中相差好大,沙田屋邨、居屋、私樓都唔少,雖然無正式統計數字,但感覺不會偏重某一階層背景。

當然私小學生水平會平均,亦相對較少有學習或社交困難的學生。希望樓主早日可以決定啦。

引用:沙田好似有2間呂明才?我吾知你講果間系咪

原帖由 Jane1983 於 14-06-10 發表
沙田好似有2間呂明才?我吾知你講果間系咪勁d果間,如果系,就呂明才。
沙田圍升中勁 d.

回覆:sweettou128 的帖子

有妹妹,沙呂啦!

如果講peer group, 好多人都話直資/私校既家庭背境無咁複雜, 官津學校較參差, 所以就會覺得直資/私校好d, 但係呢個現實社會唔係正正有唔同階層既人嗎? 官津學校其實就係好似縮細左既社會咁, 其實係唔係應該俾小朋友自小學識呢d野, 俾佢接觸唔同階層既人嗎? 大家點睇?

利申: 我小朋友係考2015-2016既小一

小兔~阿比  agree 人係應該接觸唔同階層既人  發表於 14-6-25 20:38
MSBOY  講得好  發表於 14-6-19 10:59

引用:如果講peer+group,+好多人都話直資/私校既

原帖由 happylittlebee 於 14-06-13 發表
如果講peer group, 好多人都話直資/私校既家庭背境無咁複雜, 官津學校較參差, 所以就會覺得直資/私校好d,  ...
同意,其實好的津校都有許多中產人士的仔女入讀。而且和不同社會階層的人相處對小朋友的成長會有好處。

樓主你最終選咗邊間?

cherrieshum 發表於 14-6-13 07:38
既然大家都是中文學校,我選沙田圍呂明才,沙呂也是沙田名校,更入50大小學,妹妹又有著落!
  ...
APS 不算是中文學校,不少科目是英語授課,學生的英語水準相對高很多。

"浸信會呂明才小學" 算是一線的地區小學,但這學校在沙田第一城,大家不要誤會了。

‹ 上一主題|下一主題